Критиката на Първанов към Съвета на коалицията е неоснователна

В обръщението си след полагането на клетвата за втория мандат като президент на България Георги Първанов отправи критика към Съвета на коалицията. Според него начинът на вземане на решения по възлови и конкретни въпроси в тесен кръг, подменя демократичните процедури.

Първанов, типично в негов стил, не посочи нито един пример. Което доведе до множество недвусмислени коментари и обяснения от самия него какво точно е имал впредвид. Всъщност той не каза нищо ново от дълго време насам. Опозицията, най-различни политически наблюдатели и анализатори лансират тази теза, без да успеят да я докажат в действителност. Тя се базира на догатки и хипотези. Тяхната цел е да изкарат, че това е нещо лошо и вредно, че е извън институционалната рамка заложена в Конституцията и законодателството ни.
 

Съветът на коалицията не е българско откритие, то е нещо, което е съвсем нормално и логично да съществува. Европейската демократична практика и традиции в страните с развита коалиционна култура сочат съществуването на такъв орган. И нещо повече неговото съществуване е задължително от гледна точка на науката на властта – политологията. Въпросът е, какви са неговите правомощия и функции. Всяка една коалиция трябва да има структура, с ръководство, което да се идентифицира и разпознава лесно, да е органът за вземане на решения. Да дава на коалицията нужната посока, насока за действия и политика. Самото вземане на решение в коалицията трябва да е ясно определен процес.  Като в този процес трябва да участват и да се ангажират различни групи. Това не е орган, в който се взимат всички важни решения в държавата, като Народно събрание, Министерски съвет и останалите институции са задължени да ги изпълняват. В България искат да се изкара, че едва ли не всички назначения от чистачката до министъра се взимат от него. Това не е в никакъв случай така и не може да бъде и политбюрото на ЦК на БКП, колкото и на някому да се иска това да изглежда така. Това е органът за насоките на политиката на коалицията и се събира в различен състав от тримата лидери.
 

Реакцията на Сергей Станишев е съвсем адекватна и навременна, той е министър-председател на България и лидер на тройната коалиция. Мълчанието от негова страна би означавало, че той признава критиката на Първанов за правилна и уместна. Избягването на коментари по тази тема на Ахмед Доган и Симеон Сакгобурготски означава, че те подкрепят думите на Станишев и е безсмислено да влизат в дебати с президента и да дават възможности на най-различни интерпретации на техните думи от опозицията, политолизи, социолози и медии.
 

Съветът на коалицията не е безгрешен и има за какво да бъде критикуван, като например, мераците на отделни министри за щяло и нещяло да го ангажират с проблеми, които самите те не могат да решат,  искат да се скрият зад него, за да не носят лична отговорност. Липсата на публична информация по кои въпроси е заседавал съвета води до различни и не дотам справедливи квалификации.
Очевиден е меракът на президента или по-скоро на хората около него да ги поканят в този съвет, колкото и да го отричат това. Изглежда тогава той ще стане по-публичен и по-законен.
 

Георги Първанов трябва, колкото се може по-бързо разбере, че основнен проблем на страната не е Съвета на коалицията, нито пък популизмът на определени лидери. Това не са нищо повече от добри пожелания, но не и визия за конкретни действия. Обществото очаква позицията на държавния глава по болезнените и конкретни проблеми и предложения за тяхното решение. Взетите решения с консенсус са много по-ефективни от тези с гласуване или пък едноличните.
Нищо повече от липсата на коалиционна политическа култура, традиции, поведение и опит довежда до подобни определения за Съвета на коалицията.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=670

Posted by on февр. 8 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.