КРИМСКИЯТ РЕФЕРЕНДУМ И СЛЕД НЕГО?

Krim referendumВaшингтон и Брюксел са подготвили няколко варианта за санкции след референдума в Крим и последващото развитие на събитиятав Украйна. Ние изключваме вариант, при който Русия би се „подчинила” и приела безусловно ултиматумите на т.нар. международа общност, олицетворявана от САЩ и ЕС.

Вариант първи. Крим гласува независимост, но Русия под различни предлози остава на варианта, подобен на Абхазия – независима кримска държава, призната на първо време само от Руската федерация. Западът ще сметне това за пълна победа и санкциите му ще бъдат по-скоро символични.

Вариант втори. Крим влиза в състава на Руската федерация като отделен федерален субект. Западът ще бойкотира всички международни мероприятия в Русия или с нейно участие (напр. Г8 през юни в Сочи), ще въведе санкции срещу висши руски чиновници на парламентарно и министерско равнище, шефовете на службите в сектора за сигурност, ГАЗПРОМ, РОСНЕФТ и др. (визово ембарго).

Вариант трети. При разпалване на гражданска война от узурпаторското правителство в Киев, Русия я използва като повод и  окупира и „присъединява” всички източни и южни области: Харков, Луганск, Донецк, Запорожие, Херсон, Николаев и Одеса. В Украйна остава евентуално Днепропетровск, но чрез Одеса Русия си осигурява връзката с Приднестровието в Молдова. Санкциите на Запада придобиват широкообхватен характер, вкл. блокирне на активите на руските държавни корпорации, прекъсване движението на финассовите потоци, експроприиране на имущество, материални и финанссоови активи без решение на съдебна инстанция по закон, който президентът на САЩ вече одобри.

При този вариант най-потърпевшият ще бъде ЕС като най-зависим от Русия. С катастрофални последици особено за България като негов най-беден член. Какво се има предвид? Руските туристи са оставили през 2013 г. в държави от ЕС над 43 млрд долара. През същата година ЕС е получил от Русия 161.5 млрд куб. метра природен газ. Цената на възможния заместител от Катар е два пъти по-висока. ЕС през 2013 г. е внесъл 236 млн тона нефт и 151 млн тона нефтопродукти от Русия. Такива количества едва ли биха се намерили на спотовия пазар дори, ако се допусне, че Иран ще възстанови пълния си обем на износа на нефт и нефтопродукти за Европа.

На американците също няма да им е много леко. Банки на САЩ са отпуснали кредити на руски корпорации в размер на 730 млрд  долара. Русия би могла да ги блокира. Не е без значение, че потфейлните инвестиции на крупни американски фирми в руски заводи и предприятия  са на сума от 14 млрд долара. Западни капитали участват в приватизацията на 92 % от промишлеността на Русия.

Всичко това подсказва, че Русия може да отговори симетрично на санкциите на Запада. Досегашните наблюдения върху стила на Путин показват, че той има слабост към симетричните отговори.

Все още наблюдаваме известно блъфиране и от двете страни и има възможност  всичко да се ограничи до размяна на остри послания в дух на любимото  Путиново „Тот, кто не рискует, тот не пьет шампаанское”!

Експерти на ОБЩЕСТВО. НЕТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=9064

Posted by on мар. 16 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

10 коментара for “КРИМСКИЯТ РЕФЕРЕНДУМ И СЛЕД НЕГО?”

 1. Огнян Минчев

  Калояне, има съществена разлика между консерватизъм и руско черносотничество – разлика, която все по-рядко се очертава в публикациите на този сайт. Горната публикация очевидно прави внушението, че е по-добре да си затворим очите пред поредната великодържавна агресия поради „прагматични“ причини и – може би – да чакаме кога ще ни ощастливи нагайката на Путин – след Грузия, Украйна и Прибалтика… Може би и преди Прибалтика. „Узурпаторското“ правителство в Киев е поредно от този вид в европейската история – след узурпатора Кромуел, разрушителите на Бастилията, след разбойниците, стоящи в основата на всяка свободна европейска нация. Всеки има право да избере страна в една битка. Руската империя е затвор за народите. Тя не е моя избор.

 2. superb

  Огняне, както обикновено си труден за разбиране при твоето теоритизиране. Къде ни хвърляш при черносотниците 1905 г.? Минало е век и нещо, и Путин не е последовател на Козма. Не разбираш ли, че това е театър. Пак ще се разберат с леки отстъпки.

 3. Марко

  Минчев не за пръв път заема позата на наставник, на обладател на истината от последна инстанция и съдник. Един коментар за Кримския референдум го е извадил от нерви, дерайлирал е, защото не съвпада с неговата гледна точка. Така е стигнал до обобщението за сайта ОБЩЕСТВО и дори си е позволил да съпостави неговия консерватизъм с…руското черносотничество!?! Тук няма никакво теоретизиране, драги superb. „Експертът“ на прехода поставя сайта и Калоян едва ли не до стената. Заболял е от злокачествен русофобски СПИН. Нека той, а и други читалели на сайта видят гледната точка на един негов колега от Сърбия по тема, свързана с горната публикацция http://www.duma.bg/node/73962 Той обаче не е чужд храненик!

 4. Огнян Минчев

  Г-н Марко, критична оценка ще приема от Калоян или негови връстници, както и от почтени хора на всякаква възраст.От сталинисти – любители на Милошевич, прекарали кариерата си в служба на КГБ рецензии не приемам.

 5. мария савова

  Господин Минчев, моля Ви не цапайте сайта. Тук беше добро място преди вас – място на различни мнения, но поставяни по академичен начин. Между другото сутринта четох нелицеприятни неща за Вас и връзката Ви с Америка за България. Питам се как това кореспондира с житейският Ви път между март и ноември 1989 г. и попрището Ви в политическите прогнози в дългосрочен план. Но…това са само градски легенди, а ние тогава бяхме само чавдарчета.

 6. Георги Минчев

  Можем само да поздравим експертите на ОБЩЕСТВО .НЕТ. Едно е само да кажеш, че съвременния свят е все повече интегриран и взаимно свързан, друго е това да го докажеш с конкретни факти и данни. Пред този анализ се казва обикновено „..и Боговете мълчат“. Това , че има и други мнения е добре за демокрацията. Друг е въпроса, доколко те реално отразяват ситуацията. Но това остава за сметка на съответните автори и няма никакво значение за познанието. Най-много да заблуждават за известно време неинформираните.

 7. Огнян Минчев

  мария савова – това не е вашият сайт. Имам право да изказвам мнения тук толкова, колкото и вие. Това, което четете в жълтата преса си остава за ваша сметка – аз нямам от какво да се срамувам. Животът ми нито сега, нито в миналото не е обременен с подлост или предателство. Говоря това, което мисля. Академизмът е способността да търсиш истината в мнения и позиции, които се различават от вашите. Пожелавам ви да я придобиете.

 8. мария савова

  Г-н Минчев , благодаря за пожеланията. Мисля си, че такова изказване на мнението не помага на академизма. Константност и бруталност не водят до промяна на субектите в диалога, а монологът в политиката е безмислен дори когато изказваш това, което мислиш.

 9. Върбан

  Ама г-на Минчева и академик ли е станал! Неговите анализи и прогнози са пълна демагогия и слагателство. „Узурпатора“ Кромуел,Бастилия……нещо за дългият парламент при Кромуел, поне да пише какво е положението сега в Източен Тимур след независимоста. Днес Меркел заяви публично,че Германия е против изключването на Русия от Г8, Обама казал че няма да приемат Украйна в нато защото не граничи с атлантическият океан,май скоро няма да граничи и с Черно море. Абе Минчев, не бяхте ли поддръжник през 1990г. на българска партия за влизане в САЩ като щат!?

 10. М.Б.

  Докато тече високопарният ви дебат, Кърджали може да стане втори Крим! Това е темата. Ако признаем инвазията в Крим – следващият случай може да е в България. Сценариите са важни що се отнасят до нас.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.