КРИМСКИТЕ ТАТАРИ СЕ ОБЪРНАХА КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА ИСЛЯМСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

Krimski tatariВ навечерието на референдума в Крим Меджлисът на кримските татари се обърна с писмо до генералния секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Ияд Бин Амин Мадани.

Събитията в Украйна и в частност в Крим са заплаха, която може да прерасне в глобална хуманитарна катастрофа за двумилионното население на полуострова – руснаци, украинци и особено за кримските татари, се казва във въведението.

Лидерът на татарите Рефат Чубаров изказва дълбоката тревога на многонационалното население на полуострова, че нарастват паравоенните формирования – местни и влезли с руските войски. В същото време местното население „ остава  невъоражено”, пише Чубаров.

Меджлиса обръща внимание и на друг факт- ограничава се  влизането в полуострова на  чуждестранни дипломати, представители на международни организации и военни наблюдетели от ОССЕ.

Татарите призовават Мадани да бъде решителен  и да използва целия авторитет на Организацията за ислямско сътрудничество, за да се намерят мирни пътища за решение на кризата.

По същото време, часове преди референдума, Чубаров разпространи и обръщение към Украинската Рада,  в което потвърди, че Меджлиса като висш упълномощен орган на кримските татари смята Крим за неделима част на Украйна. Отстоявайки нашите традиционни методи на ненасилствена борба за отстояване  правата на кримските татари, опирайки се на Декларацията на ООН от 13.09.2007 г. за правата на коренните народи на автономия и самоуправление се обръщаме към Върховната Рада да се присъедини към тази декларация, се казва в обращението.  Меджлиса  отхвърля опитите бъдещето на Крим да се решава без свободното волеизявление на коренния народ на полуострова- татарите. Татарите за пореден път декларират , че не признават референдума и настояват висшата държавна власт заедно с ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и ЕС да обезпечи свободното волеизявление на кримските татари, за да осъществят те исконното си право на самоопределяне на историческата си родина – Крим.

 Автор: Валентина Николаева

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=9071

Posted by on мар. 16 2014. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “КРИМСКИТЕ ТАТАРИ СЕ ОБЪРНАХА КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА ИСЛЯМСКА КОНФЕРЕНЦИЯ”

  1. петров

    Дано се намеси и тази организация и ЕС, на Путин му става много!

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.