Краят на вечния преход

Още преди свикването на Великото народно събрание бе подготвен вариант за промяната чрез непромяна. Кръгът от БКП, който катурна Живков добре беше обмислил как да властвува вечно чрез своите или подставени лица. В лабораториите на ЦК на БКП вече бяха създадени партии и кадри, които да поемат властта . Парите за създаване на банки и бизнесмени бяха раздадени. Медиите бяха изцяло под контрол. Съдебната система и структурно и кадрово беше подчинена на службите и ЦК. Криминалният контингент беше организиран в силови структури.

Това беше изходният пункт за създаване на ново държавно устройство. От тази яма трябваше да стартира създаване на българска демократична държава . И това,че и досега такова животно няма е именно поради горепосочените причини. Въпреки това някои по-предприемчиви българи започнаха чист бизнес и донякъде успяха. Някои от медиите успяха да се поотърсят от идеологическите норми на комунизма и предпочетоха да търсят и говорят истината. Много българи успяха да видят демократични държави  и да добият някаква представа за обществените правила, наричани демокрация. Това донякъде промени българския преход и той започна да буксува. По-скоро хората успяха да видят, че на практика българският преход дирижирано си стои на едно място. Приказките за промяна станаха видима нелепост.В същото време българинът бе максимално ограбен именно от осъществителите на т.н. преход, като в същото време избирателите бяха убеждавани,че преходът е свършил. Т. е. всичко,което може да бъде ограбено вече е сменило собствеността си.

     Само за справка ще посоча по-мащабните грабежи:

     Външният дълг

     Пирамидите

     Банковите фалити

     Приватизацията

     Земеразделянето и ликвидацията на ТКЗС-тата

     Нека направим един анализ на състоянието на държавните органи и политическите организации в страната в момента.

     И с просто око избирателите видяха здравата връзка между държавата,политически

те партии и мафията/под мафия разбирай всички пари, които не са обложени с данъци и имат присъствие в държавното управление-парламент,изпълнителна власт,съдебна власт/. Последните парламентарни и особено последвалите местни избори показаха изключително нагледно недоверието и нежеланието да се гласува за партии. Явно кризата на партийната система в България е много сериозна и дълбока. Регистрираните като партии търговски дружества дават фира, както се казва, Заложените правила в конституцията на мафията , както аз наричам настоящата конституция, започна ха да се пропукват от постоянна употреба и лъсна същността на дирижирания от една малко група т.н. преход. Конституцията на вечния преход не успя да съхрани търговските дружества наречени партии на вечния преход и не успя да създаде институции на вечния преход. Защото нищо вечно няма. В този момент се разкри една ниша, в която всичките разпадащи се политико-търговски организации търсят ново име и нови дрехи.

Сипят нови послания и нови обещания, за да могат още малко да оцелеят и понатрупат пари. Разпадът,обече е неминуем,тъй като играчите са едни и същи. Това дезавуира  тези опити и те са обречени на провал. Станишев,Овчаров и Петков не са новото лице на БСП. Докато там не се разцепят на комунисти и социалдемократи политическа партия няма да има. Нека след това направят коалиция, но тово няма да бъде вече една партия. Макар че при последните парламентарни избори ясно се забеляза,че радикалите в БСП гласуваха за “Атака”. Този процес ще се задълбочи и ще приключи със създаването на две нови партии, но вече с други правила и нови играчи.От другата страна дясното пространство не припознава Костов, Стоянов, Михайлова, Праматарски, Софиянски, а напоследък недоразуменията Яне Янев и Георги Марков за лидери. Това също много добре се видя на изборите. За ДПС няма да говоря отделно. С този лидер и тоталитарен подход те просто са обречени. Да не говорим, че Европа и САЩ няма да се примирят със съществуването на етническа партия. А тя не може да се деетнизира, защото в нея е заложена финансова програма,която облагодетлствува определена етнорелигиозна финансова прослойка.

     Институциите, създадени от Конституцията на мафията са слаби и нерегулируеми . В тях чиновникът има много права и малко, разбирай никакви, отговорности. Държавата остана централизирана и удобна за корупция, диктат и безотговорност. Президентът на практика е един нотариус, който се опитва да си вдига цената като се заяжда с останалите власти. Парламентът е изцяло партийно зависим и поради това е инструмент за властови ресурси на няколко човека и групировки.Съдебната система, начело с ВСС е недокоснат от всякакви промени, включително и демократични. Общините са притискани и душени от централизираната власт чрез бюджетите и фондовете.

     Точно тези горепосочени факти ясно показват, че посоката на прехода е съзнателно сбъркана и страната се нуждае от смяна не само на елита, но и на посоката.Влизането в НАТО не промени управлението и персоните в БА. Там и досега на най-високите постове са руските възпитаници, работещи откровено за Москва. Приказките и натяганията към САЩ и Европа имат за цел да прикрият точно тази агентурна дейност. Самият факт, че на най-високите и отговорни постове са именно тези, а не европейски и американски възпитаници ясно говорят за това до каква степен БА се е реформирала.

Същото нещо се отнася и за ЕС. И там се готви същия сценарии. МВнР е недокоснато от реформи. Дори по Татово време там не е имало толкова ченгета и политическо-търговски назначения. Секретарки, ибрикчии и шофьори от ДПС, БСП, СДС и какви ли не станаха дипломати. В МВР изобщо нямат и намерения да правят реформа. Пък и кой да я направи. На мен ми е много чудно как алкохолици получават достъп до квалифицирана информация и стават министри на вътрешните работи и правосъдието, след като в теста има въпрос “Колко пъти сте се напивали през последните 10 години?”Или този въпрос има за цел да подбере точно омаломощен от алкохола пияница за министър? Министерството на образованието не желае реформи. Странно защо, но реформи не желаят и учителите и техните синдикати. Стигна се дотам, че за министри бяха избрани откровени идиоти и малоумници. Ако може министърът на културата, както и предишните му колеги, да ми обяснят защо съществува това министерство,ще ми удължи живота поне с година. Освен ако са пределно откровени и отговорят високо, точно и ясно:”За да похарчим парите, отпуснати за културата!”. Министерство на енергетиката ту има, ту няма. Макар че енергетиката е в основата на човешкия живот и е от жизненоважно значение за всяка държава. Министерството на здравеопазването има за цел да направи няколко човека милионери, за сметка на здравето на нацията. Министерството на финансите на практика чрез бюджета управлява единолично държавата, Отвреме-навреме идва и представителя на МВФ, за да обясни на министъра, че всъщност министър-председател и министър на финансите е той. Не бих искал да изреждам всички агенции,комисии и дирекции, препълнени с намръщени чиновници, които контролират,инспектират,надзирават и санкционират избирателя, бизнесмена, родителя и клиента. В същото време разтуриха министерството на младежта и спорта, което успешно може да бъде накарано да работи в областта на семейното планиране, детското здравеопазване и семейното здраве. Няма институция,която да информира българските граждани каква стратегия има страната ни и как се изпълнява.

     И така,като се започне от семейството и се стигне до БПЦ нищо не работи както трябва и не се движи в нормалната посока на здравия разум, контролиран от българския избирател. Ето, това е истинската причина, която ме накара да се захвана с реорганизи

рането и възстановяването на Републиканската партия. Като политически субект партията има не само добро настояще, но и голямо бъдеще. Принципите на републиканизма днес имат особена стойност. След като сегашните търговски дружества изчерпаха всичките си възможности и показаха, че не искат да градят държава, настана времето за реални действия и подготовка за дълбоко реформиране на държавната система за управление и написване на нов обществен трудов договор.

     Какво трябва да залегне в основата на новата българска държава?

     Преди всичко трябва да се дезинтегрира свръхцентрализираната държавна власт.Не е работа на държавата да мачка общините и регионите било чрез бюджет, било чрез особени пълномощия на държавния чиновник. Нормално и естествено е общините да си определят бюджетите сами, а само една част от бедните общини да бъдат подпомагани при нужда от държавния бюджет. Това означава, че парите няма да се топят в ръцете на държавния чиновник,а ще останат там,откъдето са събрани. И ще има пари за здравеопазване,образование,култура, социални проекти и екология. Ще има пряко отговорен човек за харченето на парите-кмета. Ако не си свърши добре работата, заедно с общинския съвет ще си ходят. Охранителната полиция също трябва да бъде на подчинение на кмета. Или шефовете на охранителната полиция и пожарната съответно наричани градоначалник и брандмайстор да могат да бъдат употребени от централната власт в изключителни случай според текста на особен закон за извънредните ситуации.Не е работа на МВР да се занимава с охрана и противопожарна охрана. Още по-малко от министър без портфейл.Работата на държавата е да прави външни работи и да гарантира сигурността на страната.Всички останали функции са координация и инспекция. Организацията и общинският бюджет са работа на общините.

     Второто важно нещо е промяна на конституцията в областта на законодателството и контрола върху изпълнителната власт. В момент на преход и след това е необходимо структурирането на властта да бъде такова,че да може персонално да поема отговорности и да контролира ефективно изпълнителната власт. За тази цел парламентът трябва да стане двукамарен, а изборите да бъдат смесени,с преобладаващ мажоритарен елемент. Горната камара изобщо трябва да е мажоритарно избираема за определен срок на всеки сенатор. Тя трябва да е постояннозаседаващ орган и да има право да поиска импичмънт на президента. Сенаторите да бъдат избирани на териториален принцип-по двама или трима от област. Постояннодействащите и комисии трябва да следят целия обществен живот в страната и да реагират бързо при нужда от промяна. Долната камара  да се състои от около 160 депутати и да се събира на няколко пленарни заседания в годината, за да гласува законите и промените в тях. Да взима решения и да ратифицира международни документи, ако те не подлежат на ратифициране чрез референдум. През останалото време депутатите ще си стоят по местоизбиране и ще обслужват избирателите си.

     Президентската власт трябва да бъде изпълнителна и президентът да има право да разтурва долната камара и да назначава нови избори. Да има законодателна инициатива и да ръководи правителството чрез министър-председателя. Така отговорността в изпълнителната власт ще се персонифицира и ще може реално да се контролира от съответните институци:сенат, съд, а главно от обществото.

     Съдебната система също подлежи на дълбока реформа. В момента тя е затворен елитарен кръг, която се управлява и контролира от едни и същи персони. Кой член на ВСС ще накаже себе си в ролята на шеф на върховен съд или главна прокуратура? Сегашната система позволява само на действуващи магистрати да бъдат членове на ВСС. На всичко отгоре съветът се събира веднъж седмично,колкото да изпушат няколко цигари с кафето и да направят нечие магистратско чедо магистратче. ВСС трябва да бъде избираем орган и да бъде постоянно заседаващ. Това е особено важно в период на преход и реформа на съдебната система. Така ще се пререже още в основа корупцията,некомпетентността и отказа от правосъдие. За една правова демократична държава задължително условие е съдебната система да работи добре, за да може да изтегли останалите власти от ямата на корупцията, престъпността  и обществената безнаказаност.
     Относно организоционния живот и строителство на Републиканската партия препоръчвам партията да бъде изградена на електорален принцип.Всеки член да отговаря за една или две избирателни секции, като по този начин според заложените и получени резултати ще може да се оценява работата на всеки член и ръководител на РП. Препоръчително е да се приемат за членове хора,които не са били членове на повече от една друга партия. Наемните работници да бъдат питани дали ще могат да изпълняват задължанията си без опасност от уволнение. Секционните отговорници и симпатизантите ще бъдат активирани за определен срок преди изборите. Управлението на партийните структури от общински, областни и регионални нива да бъдат активни през цялото време и да се готвят за предстоящите парламентарни, общински или в бъдеще за други избори, тъй като за всеки избор се изисква различна подготовка и послания. Членският внос и даренията да се управляват 90% от местните структури,като останалите 10% да отиват за централата. При подготовката на кадрите за общински съветници, кметове и депутати да се ползват лектори от нас и чужбина. За целта ще наемем канал от интернет-телевизия, чрез която он лайн ще се провеждат семинари и подготовка за изборите. Достъпът до канала ще става с парола. Това ще спести много пари и време и ще даде възможност за повишаване на квалификацията на кадрите на РП. Общинските организации ще подготвят изборите и ще изготвят списъци с досиета на кандидати за общински съветници,кметове и организационни работници,които подлежат на тестване и подготовка у нас и в чужбина. Също да се издирват периодично ученици и студенти, които имат висок коефициент на интелигентност и здрав морал, за да бъдат отсяти от тях бъдещи членове на партията, които ще бъдат изпратени като стипендианти да се дипломират в престижни учебни заведения. Особено необходимо е да се подготвят кадри в страните от ЕС, САЩ, Япония, Китай, Индия, Бразилия, Арабските страни с авторитет в региона и някои африкански страни. Не бива да се забравя и Русия, но там трябва да се подходи много внимателно, предвид агресивната политика на Москва, особено в енергетиката. Там те ще създадат връзки, които са безценни за бъдещето на страната и републиканската партия. Областните координатори ще организират подготовката на кандидатите за народните представители и кметовете и ще се готвят за изпълнителни кадри в областната управа. Те ще бъдат подготвяни от регионалното ръководство заедно с предложенията за сенатори.

     Особен интерес представлява работата с мествите медии. Там трябва да има специално подготвени хора, които да следят всички медии, да имат отлични контакти с тях и да бъдат съветници на лидерите по места по РR при брифинги и интервюта. Особено при местните избори районната и регионална медия представляват особено важен фактор и трябва максимално да бъде използувана . Същото се отнася и за работата с неправителствените организации и граждански инициативи.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=338

Posted by on авг. 3 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.