КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: В СТРАНАТА В МОМЕНТА ЦАРИ ХАОС

И КОСТОВ, И БОРИСОВ СА ХОРА, КОИТО НЯМА ДА ДОПУСНАТ НЯКОЙ ДА ИМ СТЪПИ НА ГЛАВАТА ИЛИ НА ВРАТА

ПРОЕКТЪТ ПЪРВАНОВ НЕ ЗАПЛАШВА НИКОГО. АЗ ДОПУСКАМ, ЧЕ КОГАТО ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ОБЯВИ СВОЕТО ДВИЖЕНИЕ ИЛИ ПАРТИЯ, ИЛИ КАКТО И ДА ГО НАРЕЧЕ, И ТО БЪДЕ РЕГИСТРИРАНО ПО ЗАКОН, ТОЙ ЩЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА, ЩЕ СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.

ЗИМАТА ТРУДНО ЩЕ СЕ КАРА, КАЗВА ОЩЕ КРАСИМИР РАЙДОВСКИ

Красимир Райдовски е роден през 1946 г. в Пловдив. Завършил е Висшето военно училище  "В. Левски" във Велико Търново и Висшия икономически институт в София. Работил е в София прес, БНТ и в Министерството на външните работи. Кадрови служител на І-во главно управление на ДС (Външното разузнаване). Ръководител на пресслужбата на Министерския съвет в кабинета на Жан Виденов. Днес е пенсионер.

 

Г-н Райдовски, какво ви прави впечатление в политическата конфигурация днес?
Впечатление прави хаосът. Може би, за да съм по-точен, дирижиран хаос. Дирижиран от някого, някъде. Хаос, който цели подмяната на управлението на страната. Подмяна на управляващата партия с друга. Само че не е ясно, първо – дали съществува такава, и второ –  другата какво по-добро може да направи от това, което се прави в момента? Но, отново казвам, за мен е характерен хаосът. А, както е известно след хаоса идва редът. Хората, които ще доведът реда, все още са неизвестни, размазани във времето.
Прави ми впечатление също това, което се използва като инструмент срещу правителството, което и да е то. Защото, нито Бойко Борисов, нито който и да е от неговите хора, ще ми повишат заплатата и ще ми направят живота по-добър. Говорим за принципа. Отново, по стара  българска традиция, в така нареченото обществено пространство с цел проваляне на едно правителство се вадят едни изпразенени от съдъражание компромати. Докато досега никой не е отправил сериозна, съществена критика по отношение на икономическата политика, но това е друга тема. Всъщност, правителството и да иска да се занимава с икономика, не може, защото няма такава. Тези компромати, които се вядят, дори не са професионално подготвени. Появяват се разни политически онанисти в пространството, неизвестно от кого провокирани и защо, и развяват компроматите, както бих казъл, колкото и просташко да звучи, в една детска градина малките деца се замерят с лайнените си гащи. И, естествено, резултат не може да има. Защото това, което се прави е пределно ясно – обслужват се нечии интереси. Чии са интересите, ще стане ясно ако, чисто хипотетично, това правителство падне и дойде друго. Но, убеден съм, че такова нещо няма да стане.
И друго прави впечатление – правителството се атакува уж от морални позиции. За морал говорят хора, които най-малко имат право на това. Хора, които през последните 20 години са имали някакви забежки, най-вече в сферата на материалното. Всички те, по един или друг начин, са създавали някакви материални придобивки, за които не са си помръднали пръста, не са работили, придобили са ги в резултат на свои политически игрички с един или друг. Общо взето, всичко е една пародия, един цирк.

Може ли да споменем имена?
Един Иван Костов, например, който аз много уважавам като управленец, но не и като морал. Ако този човек разгледа списъка на дарителите на „Бъдеще за България”, никога не би си позволил да говори за морал.
Наскоро, може би беше повторение, гледах „Неудобните” на Маргарита Михнева. Ставаше дума за срутената къща на „Алабин”, при който случай бяха убити две прекрасни млади жени. Оттук нататък за какво да говорим?
И още нещо, господин Костов непрекъснато говори за начина и употреба на т.нар. специални служби от политическите партии, а по негово време те се използваха много ефективно. Като конкретен пример за това мога да посоча себе си, защото не е редно да се говори за други хора. Дълго време бях обект на неговите специални служби, беше ми отнет неправомерно паспорта, за което осъдим МВР. За какво ли не ме ебаваха за това време? И в крайна сметка какво излезе? Нищо. Но аз съм дребен пример. По принцип човек не трябва да хвърля обвинения във въздуха без да има морално основание, да подхожда преди всичко, от едни морални принципи. Иначе Костов може да говори много за икономика, за политика и т.н. Той единствен може би разбира от финанси и икономика за разлика от всички, които размахват мръсните парцали в общественото пространство. Незнам защо той, може би, увлечен от инерцията на другите, от общото течение, не използва тези аргументи.
Общо взето, и друг път съм го казвал, Иван Костов е единственият истински последовател на политиката на Андрей Луканов. Няма друг толкова ефективен манипулатор в България. И оставам с впечателението, че със своите политически действия в момента той помага на Георги Първанов. Но дано да няма възможност втори път да управлява. Първият път имаше много позитивни моменти в управлението му и е грехота ако някой се опитва да ги отрече. Но при следващо управление незнам кое ще надделее – дали личното его или някаква друга мисъл, колкото и смешно да прозвучи за държавата? Факт е, обаче, че се опита да възстанови държавността в държавата, но не бих могъл да кажа каква му беше мотивацията.
Когато говорим за хората, които отправят зрели и незрели критики към правителството на Бойко Борисов, един активен участник е Корнелия Нинова. Тя се обяви за някаква анкета във връзка с обвиненията  срещу Цветан Цветанов. Обаче преди тя да обвинява когото и да било, би трябвало да се обърне назад и да погледне себе си. Аз не говоря за приватизацията на едно външно търговско предприятие, за което имаше какви ли не обвинения и погледи от страна на прокуратурата, които така или иначе не бяха реализирани, защото обстановката беше такава. Аз говоря за последния случай от чисто морална гледна точка във връзка с войната , която се водеше между Румен Овчаров и Ангел Александров, и нейно участие в цялата тази далавера. Така че Нинова е последния човек, който има морално право да си отваря устата и да говори за каквото и да било.
Впрочем за морал говори и един Андрей Райчев, който хвърля гневни стрели по повод имотите  на този или онзи, а ако трябва да дава обяснение за своите и за начина по който ги е придобил много ще се изпоти и дълго ще размахва ръце в ефира, както обикновенно го прави. Най-малкото той трябва да бъде попитан за заменките, които са извършени, за да се придобият тези голф игрища. Нямам обяснение защо никой до сега не се е занимал с придобивките на тези терени?
С няколко думи отново бих казал, че в страната в момента цари хаос. Всеки използва аргументи, които нямат нищо общо с конкретната икономическа обстановка, всеки дърпа чергата към себе си. Появяват се някакви еднодневки, като не бих посочил Яне Янев, защото в продължение на доста време стои и пърха с крилца, но той е  също последователен в своята непоследователност. Днес отправя същите обвинения, които преди това е отправял към други хора. За да не съм голословен ще посоча конкретен пример. Той си позволи да обвинява вътрешния министър, че закриля контрабандата на цигари. По същия начин той обвиняваше преди време Иван Петров, бившият регионален директор от Хасково и сега депутат от ГЕРБ, и по някакви причини сега пък го защитава. Защо този Иван Петров му върви по гайдата и може би пее същата песен, по същите ноти , по които пее Янев?
Смешното е, че тези хора мислят, че са единствени, и че никой  друг не си спомня, и че няма историческа памет.

Как виждате политическата конфигурация през 2011 г.?
Според мен тя ще бъде както през тази година. Никаква съществена разлика няма да има. Ще се променят само климатичните условия – ще стане сигурно по-горещо на фона на всеобщото всемирно затопляне. То няма да е лошо, защото зимата трудно ще се кара.

Ще има ли предсрочни избори?
Лично за себе си, без да предендирам за последна инстанция, не считам, че ще има предсрочни парламентарни избори. Независимо от най-различни манипулативни информации, които вървят в общественото пространство.

Днешното управление с кое от прехода бихте сравнили?
Според мен  днешното правителство няма аналог с нито едно от правителствата след 10 ноември 1989 г. Донякъде може да се направи известно сравнение по отношение на “Аз-а” в правителството между  Иван Костов и Бойко Борисов. И двамата се опитваха и опитват да управляват еднолично, да налагат свои еднолични решения, което лично за мен е приемливо и нормално в една подобна обстановка. Впрочем този метод на управление на мен ми допада, в една обстановка, когато цари хаос, когато всеки е влязал в една политическа структура, ръководен може би само и единствено от лични интереси.
И Костов, и Борисов са хора, които няма да допуснат някой да им стъпи на главата или на  врата.

Заплаха ли е за нашето политическо пространство проектът на президента Първанов?

Много ми е трудно да преценявам, защото аз не съм човек, който обича партийния живот и партийното строителство. Човек или си върши работата, ръководен от своите принципи, или не я върши, независимо коя партия и на кои идеологеми робува.
Проектът Първанов не заплашва никого. Той носи позитивен  заряд като замисъл. Какво значи заплашва? Той застрашава дотолкова, доколкото би отнел членска маса, привърженици или най-точно казано гласоподаватели в следващи национални избори от цялото политическо пространство. Както навремето се появи нареченият цар на България  през 2001 г. и привлече всички недоволни от управлението на СДС . Защото онова не беше вот ”за”, а вот “против”. И за да бъдем честни,  трябва да си припомним как СДС посрещна Кобурготски през 1996 г. – СДС беше домакинът му в България.
СДС заиграваше навремето и с ДПС. Първият политически субект, който протегна ръка на ДПС беше СДС. После, когато се разбра, че Доган не е онзи Доган, когото всеки си мислеше, че може да манипулира, СДС  скъса връзката с ДПС и днес са общо взето политически противници.
По същия начин и Кобурга беше политически  партньор на СДС 1995-1996 г. срещу социалистическата партия, срещу Виденовото правителтво, след това се оказа, че той дръпна черджето изпод краката на Костов.
Така и сега това ново политическо движение или партия, както и да го наречем, ще привлече всички недоволни, разочаровани от останалите политически субекти в България. Напоследък г-н Костов не пропуска възможност  да се появи в публичното стопанство, да използва всички възможни медии, а си спомням, че преди няколко години каза, че млъква. Но никога не трябва да забравяме и друго – че партията, която представлява  г-н Костов си прави конгресите в телефонна кабинка. Те са пет човека и половина, независимо, че Костов е единствено останалия политик. Друг е въпросът каква е мотивацията му.
Така че новото движение на президента представлява потенциална заплаха за всички политически партии, които по една или друга причина ще загубят част от своите привърженици, които ще отидат там, за което съдя  и по реакцията на почти всички измислени политици в България, маргинални или не, които до един скочиха срещу Първанов. А интелегентният човек трябва да остави времето да прецени, да отсъди става ли или не става.

Бойко Борисов каза, нещо в смисъл, че ако Първанов оглави движението, оставаме без президент…

Чисто технически погледнато Бойко Борисов е прав. Защото Първанов в качеството си на президент не може да бъде председател на такова политическо движение. Аз допускам обаче нещо друго – когато той обяви своето движение или партия, или както и да го нарече, и то бъде регистрирано по закон, Георги Първанов ще си подаде оставката, ще се оттегли от президентството, ще остави на поста  Марин и ще оглави движението.

А не е ли възможно да се повтори това, което направиха Борисов и Цветанов? В публичното пространство се обсъждат имената на Костадин Паскалев, на Ивайло Калфин…
Този сценарий вече един път е разиграван. И той няма да бъде ефективен в случая. Освен това аз не виждам такъв човек, който би имал авторитета, който носи Първанов. Не мога да преценявам какви ще бъдат неговите стратегически ходове.
Костадин Паскалев и Ивайло Калфин са много далече един от друг в политическото пространство. И като морални принципи, и като идеология. Да не забравяме, че Калфин беше един от националните координатори на политическо движение “Социалдемократи” и стои много по-близо до Първанов. Костадин Паскалев пък беше съветник  в президентството.
До момента всичко спрягано около т.н. Движение АБВ /дали така ще се казва незнам/ е забулено в една мистика. И всеки прави, в зависимост от своето политическо мислене, интерпретации.
Говори се и за присъствието на една дама – споменава се името на Дора Янкова, защото по някакво стечение на обстоятелствата тя беше посочена от Първанов като един от координаторите при формиране на правителството на Тройната коалиция. И от тогава тя се счита за човек на Първанов.
Мен най-много ме е страх от хора, които се считат за човек на някого, защото не се знае доколко са човек на този или онзи.

Как намирате тиражираните обвинения тези дни за имотното състояние на Цветан Цветанов и Андрей Иванов?
За мен е необяснимо, че за компромат се вади имотното състояние на богатите хора. Нали вече се казва, че 10 ноември дойде в името на богатите. Впечатление ми прави друго. Ако председателят на СОС Андрей Иванов беше употребил една малка част от енергията , с която защитава легендата за своите имоти, за защита примерно за дома за сираци, който отец Иван организира със собствени сили, и в него живеят над 100 души /които могат да бъдат благодарни единствени и само на него, без никакво участие на държавата/ , нещата щяха да си много повечена място.
Когато говорим за Андрей Иванов на мен ми идва и една друга еретична мисъл – защо никой не се е замислил за предхождащите председатели на СОС като Мичо Райковски, председател на общинската група съветници на БСП? Защото тези компромати се вадят в определен политически момент и преследват една и съща политическа цел – да бъде отстранен някой, и друг да седне на неговото място, и да продължи да провежда същата политика. Затова  става дума, това е истината.

Какво бихте казали за това да се провери имотното състояние на бившите министър-председатели ? На Жан Виденов например.
И преди да стане министър-председател, и след като вече е бил такъв, имотите на Жан Виденов могат да бъдат разследвани буквално за 2-3 секунди. Може да се отвори регистъра и да се установи, че освен една панелка в пловдивския Кючук Париж, придобита много преди да стане министър-председател, той нищо друго не притежава.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НИКОЛАЙ ЦАЧЕВ: БРАЗИЛИЯ Е ДЪРЖАВА-СУБКОНТИНЕНТ

ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В ДЪРЖАВАТА

ПРЕМИЕРЪТ НА БАВАРИЯ ПРИЗОВА ДА СЕ СПРАТ ЕМИГРАНТИТЕ ОТ ТУРЦИЯ И АРАБСКИЯ СВЯТ

ИЗОСТАВАНЕТО В РЕФОРМИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА ЗАБАВИХА ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

СЕГА БУЛО, АМИ УТРЕ? И КОЙ ЗНАЕ ДАЛИ ЗАД БУЛОТО НЕ СЕ КРИЕ БРАДА?

САЩ И ВОЙНАТА, „АЛ КАЙДА“ И ДЖИХАДА

ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ: ПЛАНИРА СЕ ФИНАНСОВА КРИЗА, ПОДОБНА НА ТАЗИ 1996-7 ГОДИНА

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: ЗДРАВНА КАСА Е ПИРАМИДА

АДВОКАТ МАРИН МАРКОВСКИ: ПО ПРАВИЛО, ПАДНАЛИТЕ НЯМАТ ПРИЯТЕЛИ

ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ: ГЛУПОСТТА В ПОЛИТИКАТА Е КАТО ПЯНАТА, ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАД ВОДАТА

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДЕПУТАТИТЕ ДОЙДОХА ВЪВ ВНС НА ВЪЛНАТА НА
ЕДИН НЕПОВТОРИМ ОБЩЕСТВЕН ПОДЕМ

ВЕНЕЛИН СТОЙЧЕВ: ПРЕСТИЖЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПАЗИ ЗА СМЕТКА
НА ИСТИНАТА

РАЙНА МАНДЖУКОВА: ЕДНА НАЦИЯ Е КАТО ОГРОМНО СЕМЕЙСТВО, В
КОЕТО
ВСИЧКИ ИМАТ ПРАВА, НО И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

ЕЛИЗАБЕТ ХОРНУНГ: ИЗУЧАВАНЕТО НА НЕМСКИ ЕЗИК Е
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: КОЙТО ТЪРСИ „СЛУЖEБНА” ПОБЕДА С ИЗБОРНО
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПОЛУЧАВА ЗАГУБА

БОЙКО ЛАМБОВСКИ: РАДВАМ, ЧЕ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЖИВЕЯ В
ДВЕ
РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ

ДОЦ. ТАТЯНА ДРОНЗИНА: ЖЕНИТЕ СА ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ, НО И
ИЗВЪРШИТЕЛИ
НА НАСИЛИЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3460

Posted by on ное. 6 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.