КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: РЕАЛНО КРИЗА В УПРАВЛЕНИЕТО НЯМА

ГЪРЦИЯ ИМА ПОЛИТИКА КЪМ МАКЕДОНИЯ, А НИЕ НЯМАМЕ
ОБИКНОВЕНО ПОПУЛИСТИТЕ НЕ ВЪРШАТ РАБОТА, КАЗВА ОЩЕ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

Красимир Каракачанов е роден  през 1965 г. в Русе. Завършва история. От 1997 г. е председател на ВМРО – СМД. Депутат в 40 НС в рамките на Български народен съюз.
 

Как бихте коментирали доклада на Европейската Комисия?

Докладът е крайно негативен за работата на българското правителство и показва проблеми в много области, най – вече в борбата с организираната престъпност и правораздаването, също така и непрозрачно усвояване на европейските средства. Това води до спиране на европейските пари за България, по точно, временно замразяване на определени фондове, от което ще са потърпевши българските граждани. Този доклад буди не толкова притеснение, че са ни спряли някакви пари, според мен буди едно унижение, че сме посочени за най – бедната, най – мързеливата страна в Европа, което е обидно, както за мен, така и за българските граждани. Естествено, че хората, кандидатствали тези фондове, които са замразени, най – вече по САПАРД, са в ситуацията да фалират, защото те са взели кредити, инвестирали са половината от парите, както е по проекта и останалата половина от парите, която трябва да бъде получена по САПАРД няма да бъде преведена, а те трябва да изплатят кредит и да си защитят инвестициите, които са направили. Това е безхаберието на българското правителство. От далаверата на десетина души, бяха обречени няколко хиляди да фалират.

Според Вас кой е виновен за получаването на такава критика?

Българското правителство, разбира се. Управляващите ще се опитат да обяснят, едва ли не, че вината е на арменския поп, но вината е изцяло тяхна. В крайна сметка всички тези забележки, които са отправени към нашата страна не са насочени към българските граждани, а към тези, които я управляват и носят отговорност за управлението.

Как бихте коментирали кризата в управлението?

Аз не виждам да има криза. Криза в управлението има, когато се разклати мнозинството или когато дадени министри подадат оставки. Реално, криза няма. Опозицията иска вот на недоверие, той е внесен и другата седмица ще има такъв, но по начина, по който гледат трите партии в управляващата коалиция, съм вече убеден, че те ще гласуват “за” това правителство. Така че критиките, за съжаление, и на правителството, и на обществото, и на Европа не въздействат върху състоянието и самочувствието на правителството.

Как ще коментирате сигналите за промяна в изборното законодателство – бариерата за коалиция да стане 6%?

Едно такова предложение не е от най – разумните, може би някои искат в конституцията на България отново да бъдат записани две партии, което не съвпада с демократичната политическа система в страната ни, но в крайна сметка това си е тяхна работа.

Смятате ли, че това може да се приеме като целенасочен удар към коалицията ви с Лидер и Земеделския народен съюз?

Едва ли само към нас, това ще е по – скоро насочено към всички политически партии, които искат да се обединяват в името на определени идеи, защото от една страна се говори, че в България има много партии, което е вярно и 90% от тях не фукционират нормално или въобще не съществуват реално в политическия живот, но от друга страна, когато чрез коалиции се започне да се правят опити за окрупняване на политически субекти това ще доведе допълнително до изкривяване на политическия живот, защото ще започнат да се правят безпринципни коалиции, което няма да е полезно нито за институциите, нито за парламента.

Има ли разногласия между ГЕРБ и ВМРО?

Няма такова нещо. Има няколко идеи, които не са били обсъдени добре и това може да е пробудило такива реакции. Конкретно за ситуацията в Пловдив, ние смятаме, че по – добър вариант е да се изтегли заем, за да не се натоварват допълнително гражданите, а според ГЕРБ по – разумно е да се увеличат данъците. Ние стоим зад нашата политика и смятаме, че могат да се въведат икономии в административния апарат и да се намалят излишните разходи, също така може да се въведе по – строг контрол върху финансовата дисциплина – като се затегне събираемостта на данъците, така че общината има потенциал да изплаща кредит и не е необходимо да се вдигат данъците.

Как гледате на бъдещата коалиция с Лидер и Земеделския народен съюз?

Положително, разбира се, ако такава коалиция се случи, тъй като още е рано. Водят се разговори и може би есента ще се вземе някакво решение, но практиката показва, че в двете общини, в които се явихме съвместно на избори – Сандански и Казанлък, постигнахме добри резултати. Имаше нормално сработване между структурите, не е имало политически конфликти нито в последните десет – дванайсет години, нито има конфликти на политически интереси по места. Това е една добра основа на една по – широка коалиция.

Гърция подхожда с „по – твърда ръка" по въпроса за Македония, не смятате ли, че сме прекалено меки?

Гърция има политика към Македония, а ние нямаме, това е разликата. Когато знаеш какво искаш да постигнеш в Балканската политика използваш или „твърдата ръка”, или други  методи. Гърция знае какво иска, докато България не знае. Ние нямаме политика спрямо Македония, затова се люшкаме от това, когато ни наплюят грозно да размахаме пръст и да обясним, че ще ги подкрепяме за НАТО и Европейския съюз, ама не безусловно. В същото време това е поредното българско НЕКАДЪРНО правителство, което не направи нищо, за да засили българското присъствие в Македония. А и не само това, Гърция, която както Вие казахте, използва твърдата ръка – не признава името, не допуска членство й в международни структури и създава всякакви проблеми, гръцка виза се вади за два до три дена, а само да подадеш документи за българска виза трябва да чакаш с дни, в някои случаи със седмици. Много пъти съм повдигал темата както пред министър –  председателя, така и пред външния министър, че на българите в Македония трябва да се дават визи максимално бързо. Тотално безхаберие, какво се учудваме тогава, че правителството е безхаберно и към Европейския съюз, то няма отношение към българите в една съседна държава, камо ли да има към европейските процеси. Няма как да се случи.  Това правителство  има отношение само към далаверата, за съжаление това е поредното такова правителство.

Как гледате на бъдещето, оптимист ли сте?

Зависи в голяма степен от българските граждани, в крайна сметка ние критикуваме това правителство, че е корумпирано, че пропуска възможностите по европейска линия за България, че убива самочувствието на българина, но кой го е избрал – българските граждани. Предишното правителство, между НДСВ и ДПС беше още по – калпаво от това, но кой го избра, пак българските граждани. Когато българските граждани предпочитат да си стоят пред телевизора, да си пият ракия и да псуват политиците и накрая да отидат да гласуват без да мислят, какъв оптимизъм? За съжаление българинът се научи да чака някой друг да му свърши работата, да дойде някакъв спасител, ако може за една – две вечери, не за четири години, да оправи положението в страната, ако може да работиме по – малко, но да получаваме повече, няма такъв модел в света, ако може да избереме най – големия популист, ама той да свърши най – много работа, еми обикновено популистите не вършат работа, така че за какъв оптимизъм да говориме. Когато българинът гледа кой се пъчи най – много и говори най – велики работи, без да се замисли за много други неща, защото е необходимо, така, да си спокоен за бъдещето си в следващите четири години, трябва поне да поразсъждаваш два три пъти за по петнайсет – двайсет минути т.е. да отделиш мисловна дейност поне един час, за да избереш нещо по – нормално. Като гласуваш на базата на емоции и на базата на възприятие на това кое най – много ти харесва, както при Сакс Куборгготски, дойде, човек без образование, без един ден опит, обясни как ще оправи държавата за 800 дни, как ще се справи с престъпността и корупцията и хората без да се замислят отидоха и гласуваха. Е, видяхме го какво направи, оправи се бързо и символично, не народа, а себе си, продаде БТК за без пари, сключи една тъпа сделка за магистрала Тракия, която беше абсолютна далавера и т.н. Дойде един момент точно в  края на първата година, народа почна да го псува и него. Кой е виновен, лъжецът който те е излъгал и трябва да го търпиш четири години или ти, който си му дал възможност да те краде. После ще се сърдиме на това, на предишното и по – предишното правителство, властта я дава народа. Когато народът се лъже по популистични призиви и нереални неща, това е положението.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПАРТИЯ ИСКА ОСТАВКАТА НА КЕМАЛ ЕЮП

НЕЛИ КУЦКОВА: ОБЩЕСТВЕНАТА ПОТРЕБНОСТ ОТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГРАЖДАНСКИТЕ ЗАКОНИ Е МНОГО ГОЛЯМА

ГЕРБ СГРЕШИХА!

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: КОНЯТ МИТИНИЦИ Е УМОРЕН, А ЕЗДАЧИТЕ?

МУНИР БОКЧАРИ: В ТУНИС МЛАДИТЕ ХОРА СА ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ НАРГИЛЕТО

ПЕТЪР СТОЯНОВ: КОРУПЦИЯ ИМА ТАМ, КЪДЕТО ДЪРЖАВАТА Е ПОСРЕДНИК

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1284

Posted by on юли 24 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23646 лв
 CHF =  1.68128 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18663 лв
100  RUB =  2.64111 лв
 USD =  1.67595 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.