КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

ИЛИ ПО-СКОРО ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ КАТАКЛИЗМИ ОТ ПРОИЗТИЧАЩИТЕ ВНУШЕНИЯ И РЕАЛНИ ЗАПЛАХИ ОТ ТАКЪВ
 

Въпреки апокалиптичните прогнози, които неминуемо съпътстват дните ни като се започне от истински глобален и разрушителен апокалипсис на цялата планета, особено около спекулативния характер взаимстван от календара на маите, който свършва 2012 год., но не и светът, както се опитват да ви убедят, нека не забравяме, че още на прага на започването на новото хилядолетие преди десет години бяха преписвани подобни Нострадамови, Вангови и прочие предсказания. Звучаха повече като проклятия, но и те-не само, че не се сбъднаха ала и бяха удобно забравени и отпратени в килера на миналото. Или да се опитаме да бъдем по-оригинални и кажем-направо в кошчето за лъжи.

В същност човекът винаги е бил подвластен на страха си от един евентуален свършек на света, до толкова, че даже се е митологизирал и е станал част от характера му. По-скоро би било добре да признаем, че страхът винаги е присъствал в човека, защото чувството за самосъхранение е склонно да допусне всякаква обезпокоителна мисъл като напълно основателна, а непознанието му все още по въпроса законите действащи в природата, образуват от безпокойствието лицето на напълно реална заплаха. Понеже колкото и да се тупаме в гърдите, че сме овладели света, дълбоко в себе си знаем че сме прашинки от вселенската шир и само природата да реши, ще бъдем болезнено пометени от нея в пропастта на безкрая, потъвайки завинаги в забравата.

Темата за апокалипсиса обхваща като мъгла повечето сфери на живота на човека днес. Апокалиптичните прогнози са „модерни“ в така или иначе все по-несигурния свят, в който живеем. Те са от обществено, политическо, финансово, икономическо и друго ниво. Разбира се що се касае до неговото безотговорно поведение върху околната среда е прекалено тъжна картина как се налива масло в огъня и от митологиализация вече се прехвърляме към реализацията на собствените ни страхове за чието са виновни само и единствено нашите богу дадени ръце. Темата за приближаването на екологичната катастрофа се повдига на високо равнище от десетилетия насам, но за огромно съжаление нещата са извъртени дотам, че можем да си направим следния извод: Изследванията показващи разрушаването на екологичното равновесие се приемат като безпричинно повдигане на шум към общественото мнение за произтичащите от действието на човека, бутащи вратата на настоящето катаклизми, от които видиш ли, сме защитени по право от някаква свиша сила, а когато на небосклона се появи „предсказание“ и още повече апокалиптично-извинявайте за израза ама „мамата си трака“. Всички съществуващи въпроси са отместени в обезпокоителни медийни и обществени дебати с едного характера.

Твърде жалко е, че водещите книги на пазара са на псевдо-екстрасенси, които най-нагло се подписват с името на Ванга и с нейната прах осигуряват своята наивна и предварително излъгана читателска аудитория. Същото се отнася за останалите книги със заглавия, които плашат хората за да ги принудят да платят за тях. В този ред на мисли светът наистина е с главата надолу, разделите в книжарниците и библиотеките са преднамерено объркани и техните места разменени, понеже днес в разделите за научна литература не само, че присъстват, а и преобладават художествени произведения с незаслужените си амбиции за притежание на някакъв макар и съмнителен, иначе претендиращи за сто процентов научен произход.

В днешно време изглежда Глупостта е спечелила битката да царува в най-здравите и недостижими крепости на Знанието през може би цялата история на човешката цивилизация, но То накрая предаде богу дух и бе завито със мръсния овал на невежеството намирайки подслон именно в книжарниците и библиотеките.

Вл. Домозетски 13/01/2011


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ

НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

ДОСИЕТАТА – ДРАМА ИЛИ ВОДЕВИЛ – НЕИЗНАСЯНИ ДОСЕГА ФАКТИ ОТ ПЕТЪР ХРИЗТОЗОВ

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ – проф. В.Цачевски

БАЙ ДАМЯН ИЛИЕВ: ВСИЧКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СА ЗА БЕЛЕНЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

КОГО И КАКВО ЛЕГИТИМИРА БАН ИЛИ ЗАЩО АКАДЕМИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РЕФОРМИРАНА – Владимир Стойчев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3601

Posted by on ян. 19 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.