Крайно време е БСП да се замисли за ляв завой

От близо двадесет месеца, откакто БСП е част от тройната коалиция, с най-голямата парламентарна група, партията прави всичко друго, но в най-малка степен лява политика. Да, правителството е социал-либерално по програмите на трите формации в него БСП, НДСВ и ДПС, но по политика то е дясно и консервативно, на запазването на статуквото.

Трудно опровержимо е, че това бе най-логичната коалиция в този момент за България, само където не го осъзнаваха родните политици, просто поради липсата на достатъчно богата коалиционна култура и поведение. Трудното раждане на сегашното правителство в ни най-малка степен означава отказ от провеждане на политика в посока на повишаване на жизнения стандарт, подкрепа на българските предприемачи и в защита на националните интереси.

За целия досегашен период случаите в тази насока са епизодични, да не кажем случайни. Мястото и ролята на БСП е това да се промени, да започне действия към промяна на досегашните действия на правителството. Да постави човекът като основна точка в своята политика. Защото досега той определено липсва. Не може да се оправдаваш, че си поел лошо наследство, че преди това две правителства са провеждали от очевидно неизгодни от национална гледна точка преговори за интеграция в ЕС. За тези неща избирателят даде своя оценка по правилата на демокрацията на изборите през 2001 и 2005 г.

Да се оправдаваш, че със сегашната конфигурация на правителството и Народното събрание е трудно да провеждаш социално отговорна политика е несериозно. Това, че БСП бе извън изпълнителната власт осем години и половина и е необходимо време да се запознае с реалната ситуация в страната е така, но това не може да продължава цял мандат и след това да се чудиш защо избирателя не те преизбира. Ако през първите месеци на управлението на коалицията се твърдеше, че се правят непопулярни мерки, за да може след това да се правят положителни неща, но за тях няма светлина в тунела. Влизането на България в ЕС без предпазни клаузи е безспорен плюс, но това не топли българина, никой няма да ни реши нашите проблеми, ако не се захванем ние с тях.

В политиката няма невъзможни и неосъществими неща, необходимо е желание и воля. В тази логика на мислите е възможно и напълно изпълнимо да се убедят коалиционните партньори в необходимостта и целесъобразността от провеждане на социално ангажирана политика. За целта в БСП трябва да се даде път на идеите, на осъществяването и провеждането на целенасочена политика, а не на интригите. Трябва смелост и решителни стъпки към промяна на подобряване на начина на живот в страната, на изграждане на държава на високите технологии, на политически и икономически лидер Югоизточна Европа. Ролята на заден двор и на поддържаща страна в ЕС не приляга на България и на нейната история, амбиции и призвание.

Ще кажат някой, че проблемът за намирането на общ език е в различията между трите формации в икономическите им програми. Различия има, но близостта в предизборните платформи не само на тях, но и на основните  парламентарно представени партии от 2005 г.и дори от тези на изборите през 2001 г. са факт, в някой аспекти те се припокриват и трудно се различават. Факт е и наличието в тях на популизъм и на директно копиране на нереалистични неща и трудно осъществими неща от Европа. Но това не е проблем и най-малка степен за провеждане на ангажирана с реалните проблеми на хората политика. Идеологическите страсти от началото на прехода останаха на заден план.

Правителството живее в комфортен уют, имаме разпокъсана десница, слаби синдикати и все още неизградено гражданско общество. Този уют може всеки един момент да му изиграе лоша шега, защото търпението не е вечно и не може да се сещаш за избирателя само, когато наближат избори. Повишаването на жизнения стандарт, на създаването на условия за развитието на българските предприемачи, на високите технологии и защитата на националните интереси не е място за показване на различия, на демагогия, популизъм или на тясно партийни договорки и търговия не само между коалиционните партньори, но и между основните политически партии. Консенсусът в тази насока е задължителен. Ето защо е необходимо БСП, като лява партия да направи ляв завой, които да бъде отговор на сегашното  незадоволително положение във и на страната. Лявото означава протест срещу статуквото, което е лошо и вредно, спиращо развитието на обществото. Лявото е синоним на прогрес, от какъвто очевидно се нуждае България.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=682

Posted by on апр. 5 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.