КОЦЕНТРИРАЙТЕ СЕ …….С МУЗИКА

Музиката оказва огромно влияние върху хората, особено върху младите.

За някои от тях тя е начин на живот. Правени са различни изследвания върху това как дадена музика може да въздейства върху хората. Дори се появи и едно, което твърдеше, че цветята цъфтят повече, когато са обградени от ритмичния и подреден шум. Преди време се появи друго изследване, което твърдеше, че определени честоти и даден тип музика могат да се използват като психотронно оръжие. Текста и посланието на слушания стил също не са за пренебрегване. Според най-новото изследване, направено от американски учени, музиката помага на концентрацията и влияе положително върху грамотността още в ученическа възраст. Това са наблюденията на учените в хода на експеримента, при който е била изследвана способността на хората да се концентрират на фона на различна музика при четене, учене и други дейности. По време на наблюденията е била отчитана мозъчната дейност на участниците в него при различни ситуации. Резултатите показват, че музиката се възприема със същия участък от мозъка, който е отговорен за дишането и сърцебиенето, а най-стимулираща е била “живата” и то импровизирана мелодия.
По-голямата способност да се концентрират в това, което правят, са показали участниците в експеримента, за които музиката е или редовно занимание или просто присъства всекидневно в живота им като удоволствие.
Според друго изследване в тази област, но съсредоточено върху способностите за работа, се оказало, че при слушането на музика на работното място, ефективността на труда се увеличава. Особеното при това изследване е, че на мъжете им се отразявала по добре бавната музика, а на жените бързата.Най – новия експеримент показвал на какво дълбоко равнище човешкия мозък възприема музиката. “Тя пряко стимулира и фактически настройва мозъка да работи повече и по-ефективно”, твърдят авторите на изследването, цитирани от USA Today.
Според тях музикалните занимания в училищна възраст влияят дори върху по-добрата грамотност на децата, върху което ще бъдат съсредоточени по-нататъчните изследвания.
Дали музиката оказва по-голямо влияние на душата или на тялото е спорен въпрос. Но нейното въздействие можем да усетим без да правим експерименти. Важното е да се чувстваме добре, а сега когато имаме и оправдание да слушаме музика на работното място, може би ще ни е още по-приятно. А сега можете да пуснете любимата си песен……и да проверите ефекта.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=817

Posted by on апр. 12 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.