КОСТОВ ОБЕЩА ДА ЗАКРИЕ КУЛТУРАТА

183 utre absolut ivan kostov.jpgТакава интересна теза може да се прочете в поредния брой на


в.Капитал(#27), където предвидливо са се сетили да помолят икономическите екипи да напишат "черно на бяло" плановете си и обещанията, които са готови да дадат за развитието на българската икономика и икономически отношения. В доста популярната от последните години графа за "излишни министерства" някои от кандидатите наистина са се развихрили. И ако по отношение на структурите на държавната администрация и най-вече на извънредните ситуации съществува широк консенсус (с изключение на представителите на ДПС, които не намират ненужни министерства), то от Синята коалиция не искат да спират дотам. На страниците на вестника стои почерка на Мартин Димитров, а както се вижда в текста и снимката – самият Иван Костов, стоящ до него, му "помагал" или дори му диктувал. Под диктата на Командира за излишно е обявено не само министерството на евроинтеграцията, но и това на културата. На пръв поглед сигурно не става ясно откъде идва тази неприязън към културата у бившия премиер, освен от факта, че това министерство за пръв път излезе от анонимност едва при Стефан Данаилов, а както знаем – всички хубави неща трябва да са направени от Костов или закрити.
    По внимателното вглеждане в работа на самото министерство показва, че голяма част от дейностите му са свързани с безвъзмездното насърчаване на прояви и проекти, които целят единствено развитието на българската култура, но за съжаление не носят никаква икономическа полза. Те просто нямат възвръщаемост, а добрата култура трябва да се познава по това, че носи добри пари. Ако не го прави, тя ще бъде първата, която ще пострада по време на криза. Аз съм по-склонен да допусна, че реализацията на пазара не е особен критерий за качество, а само за търсене и – при положение, че по-богати няма да станем в периода на негативни световни икономически процеси, то поне трябва да използваме случая да поработим върху културата си. Който я има, разбира се.
    Още нещо, което трябва имате предвид, особено ако не сте от София, Велико Търново, Пловдив, Несебър, Копривщица или друг голям културен център, е факта, че вашите музеи, читалища, фестивали и мероприятия по всяка вероятност не носят възвръщаемост с ниските си или дори никакви входни такси и поради тази причина вредят непоправимо на пазарната икономика, а оттам и на демокрацията. А всички знаем, най-вече от представителите на консервативните партии, че тези две неща вървят ръка за ръка. Затова, според Синята коалиция, от културата можем и трябва да спестим пари.
    Други вредни за бюджета разходи са тези за АЕЦ „Белене“ и – както се е изразил лидерът на ДСБ – „други руски инфраструктурни проекти“. Предполагам, става въпрос за газовите и нефтени потоци, които са нападнати и в задните страници на програмата на Костовата коалиция. И докато Румен Овчаров от БСП посочва „нормализираните отношения с Русия“ като успех на сегашното правителство, последователната русофобия на съвременното бледо копие на Стамболов – г-н Костов ни дава насока да си отговорим на въпроса за закритите министерства. Той иска да ни каже – ако ще правим Година на българската култура в Русия, по-добре изобщо да нямаме култура. По-добре е и да получаваме газ през Турция, отколкото директно от Русия. После сигурно бившият премиер ще се опита да обясни на хората, защо заради неговата нетърпимост към най-големия производител на синьо гориво те плащат за високите транзитни такси. Историческите предразсъдъци от времето преди ’89г. срещу северната федерация също не внасят особен смисъл в тези планове, особено като се има предвид факта, че войната й именно срещу Османската империя по-рано, все още се чества от някои хора в България като национален празник. Примерите са не един или два, че по-отношение на икономиката историческите предразсъдъци носят загуби. Костов явно не харесва и ядрената енергетика, която е напълно и безалтернативно обвързана с Русия – сигурно си мисли, че можем да покрием нуждите си само с ток от вятър и слънце. Такива мисли минават на хората, които дълго време са били изложени на споменатите две природни стихии. Но тъй като си говорим главно за икономическа изгодност, трябва да споменем преди всичко, че възобновяемата енергия е над 10 пъти по-скъпа от тази, която ще се произвежда в Белене, нещо което ще усетим много скоро чрез въвеждането на „зелена“ такса към сметките ни за ток.
    За съжаление на Синята коалиция, в държавността нещата не стават само с приказки, трябва си и култура. Както се вижда, по-лошо от закриването на министерството на културата би било само Иван Костов да го оглави.

Ивайло Атанасов
27 юни 2009 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2342

Posted by on юни 27 2009. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.