КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: КОНГРЕСЪТ НА БСП ЩЕ ИМА РОЛЯТА НА КОМПРЕС ВЪРХУ ДЪРВЕН КРАК

УПРАВЛЕНИЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ НАПОДОБЯВАШЕ СЕДМОКРИЛ ПЕТОХУЙ

Костадин Чакъров е роден през 1947 г. в  Пловдив. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Преди 1989 г. последователно е първи секретар на ДКМС в Пловдив, съветник в апарата на Държавния съвет, заместник-завеждащ икономическия отдел на ЦК на БКП, политически съветник на Людмила Живкова и последния помощник на Тодор Живков. Няколко месеца след промените работи в кабинета на Петър Младнов, но се разделят поради несъгласия.  Сега ръководи Център за системен и приложен анализ, председател е на гражданското движение "Власт на закона". Автор е на книгите "Вторият етаж" и "От Втория етаж към нашествието на демократите". Женен, с три деца.

Г-н Чакъров, за да стане по-ясна историята на  прехода на днешните поколения е необходимо да се разбере неговата предистория. Вие познавате положението вляво и знаковите фигури в БКП/БСП. Нека говорим за тях…
Разговорът за личностите от БСП в прехода за мен е много труден, защото това означава да се поставиш над нещата. Затова ще направя една уговорка, че говоря от моя гледна точка, не давам истини от последна инстанция. По-скоро тя, историята ще си каже думата. Впрочем, тя вече донякъде се произнесе. Първият човек за който вероятно ще питате е Андрей Луканов, нали?

Да, познахте.
Една сложна, противоречива личност. Защо? Роден е в Съветския съюз, бяща му Карло Луканов е тясно свързан със съветските специални служби. След 9-ти септември идва в България и става председател на Държавния комитет за планиране, на радио София, зам.министър на външните работи и т.н. До края на живота си се ползва с много голямо доверие от страна на съветските органи. Това довери той го прехвърля на Андрей Луканов, който впоследствие изпълняваше по особен начин заветите на своя баща. Какво го съвтвал Карло Луканов? Събира той цялото семейство, сменя фамилното име на брата на Андрей – Александър от Луканов на Атанасов, за да е Андрей единствен носител на идеите му.
Тодор Живков улови интеригантския му стил през втората половина на 70-те години и се чудеше как да се отърве от него. Освобождаването му от партията и държавата не беше никакъв проблем, но съветският посланик и Кремъл винаги даваха ясни знаци София да не оттегля Луканов. Последният опит, който Живков направи беше през 1986 г., т.к. Луканов даде една дезинформация, че след като България си е изпълнила задълженията към СССР, така както е по протоколите, сме изнесли месо и зърно към една арабска държава. Това наложи да се смени кандидат-членът на Полибюро – Станиш Бонев с тежка оценка, защото от съветска страна заявиха, че повече не искат да работят с него. Андрей Луканов наклевети и Огнян Дойнов и Стоян Марков, които водеха преговори със западна фирма в тежкото машиностроене.Той изкара, че едва ли не обръщаме курса от СССР към Германия и Япония. Дори аз съм публикувал стенограма в която Горбачов ругае като каруцар Тодор Живков, че защитавайки хората около себе си желае България да стане мини ФРГ и мини Япония. Така че Луканов имаше дълбоко нечестна и антидържавна позиция. И непрекъснато изкарваше Тодор Живков националист, който хитрува. До 10 и след 10 ноември Луканов вкара цялата партия в интриги. Той тръгна към индивидуално оцеляване. И всички оценки на хората около него бяха погрешни. Те не разбраха, че не става въпрос за Тодор Живков, а става въпрос за съдбата на социлистическата система. Разбиха цялата партия. Лично дело на Андрей Луканов и Петър Младенов са 9 следствени проверки срещу Тодор Живков. Подгониха с епитети „номенклатура”, „държавна сигурност” поколения, които възрастово не отговарят на тях. Лозунгът беше „На „Позитано” – до 35 години”. По този начин Луканов разби целия кадрови потенциал на партията, за да може еднолично да ръководи.
За мъртвия се говори или добро или нищо, както са казали древните. Луканов не е от тези, които могат да ползват посмъртно тази привилегия. Той си избра съдбата на вампир – погреба минало, настояще и бъдеще на хората.

Много се говори за връзка на Луканов при създаването на СДС. Вие как смятате?
СДС не е продукт на ДС, както някои мислят. Просто една голяма част от комунистите, по-точно от партийците, които бяха в партийните канцеларии, а те бяха доста препълнени видяха, че се очертава ниша-вакум в т.нар. дясно. Поради което една голяма част по лична инициатива (на кариериста не му е нужно някой да му дава акъл, той самият усеща нишата) като видяха, че не могат да пробият в БСП се пробваха в СДС. Тръгнаха спонтанно. Такъв беше и Иван Костов. Той никога не е бил специалист експерт в стопанството и затова неговото управление до голяма степен беше подчинено на теория и идеология – идеологията на пазарния фундаментализъм. Той е талибан на пазарните механизми, които водят България към една много тежка съдба. В този смисъл Костов не е индивидуален продукт на Луканов. Луканов  го пращаше при Петър Берон,  да е експерт на Кръглата маса. Знаеше се, и до днес са живи хората, че той е кандидатствал за член на БКП. Той е минал през партийно събрание, одобрен е за член на БКП, но тогава процедурата беше такава – да има свободна бройка в Районния комитет на партията, за да те утвърдят. Документално установено е, че той е приет в комунистическата партия, но не е утвърден от РК, т.к. имаше квоти за интелигенцията – по-малки и по-големи за работниците. Той трябваше да чака година-две, но настъпиха промените и успя да скрие този факт.
Иван Костов е бил преподавател по политикономия на социализма и студентите са учили от него погрешни теории. Мисля, че затова също трябва да се носи отговорност. Защо един офицер от ДС трябва да носи отговорност, че е вербувал  10-15 агенти, а един преподавател през който са минали стотици студенти и той ги учи на погрешна теория, да не носи отговорност? Неговата вина е далеч по-голяма. Получавали са заплати, писали са дисертации, а са знаели, че теориите им са погрешни.

Ролята на Лилов в преходния процес?
Лилов е почтен човек, това са моите наблюдения, много добре подготвен теоретически, но той не е боец, не е комисар. В политиката все пак трябва да влизаш в битки. Лилов няма лични интереси към икономика, към управление в тяхното оперативно измерение. Той може да начертае линия, да даде теоретически оценки, силен е в изказа и т.н., но в практиката той бяга от същинските проблеми. На един пленум, мисля февруарски, бяха представени документи, много красиви, но Живков каза тогава: „Документи добре, всичко много хубаво, красиво, ама лева другари, какво ще правим с лева, със състоянието на икономиката…” И започна да говори за реалните проблеми.
До ден днешен не съм чул Лилов да казва социализъм ли правим или капитализъм

Защо Жан Виденов беше натоварен с толкова много вина и управлението му и до днес е нарицателно за катастрофа?
Жан Виденов беше едно много честно момче. Той си отиде в резултат на една интрига. Българският народ трябва да знае истината, а тя е следната – той е последният човек в БСП, който се опита да запази държавата, управлението и партията в границите на определени соцални и морални критерии. Дойде във време в когато вече бентът беше пропукан – финансовите потоци, банките, индустрията бяха тръгнали да се разпродават. Беше изтекла кръв и акулите я усетиха. Когато например му се оказа натиск да продаде тръбите за газа, той каза: „Аз няма да направя България гара-разпределител за криминалните структури”. Той се опази от изкушението на хора, които можеха милиони да му дадат в ония мътни времена, когато България се разпродаваше. И точно това не му прости собствената му партия, която беше тръгнала по пътя на обогатяването.

Направиха интриги и собственото му ръководство в лицето на Николай Добрев и Георги Първанов вече водеха разговори Жан да си отиде. Зад подбудите стояха интересите на олигарсите. Добрев в това време тайно се срещаше с Иван Костов. Бяха договорили, че ще има второ експертно правителство, номинирано от соц партията. Иван Костов, между другото ги излъга. Горкият Николай Добрев, ходеше депресиран и непрекъснато повтаряше „Иван Костов ме излъга, Иван Костов ме излъга.” Това го доведе до фаталния му изход. Докато Първанов, той пък не се притесни – напротив – разхубави се. Напълня, направи си косата”Алаброс”, никак не се трогна от съдбата на Жан Виденов, който беше изритан. И до ден днешен негови (на Виденов) сподвижници от БСП се оказват на силни позиции. Пет от неговите министри, бяха в правителството на Станишев. И как стана така, че Жан Виденов беше изпратен в лайна, а неговите министри в бяло? Това не го проумявам.

Споменахте за Първанов…
Първанов има по-скоро прагматично отношение към БСП. Той е президент втори мандат. Политическото му бъдеще няма да бъде гарантирано и затова търси една по-широка формация. Дотолкова, доколкото я търси тази формация един от играчите е БСП. Другата е тази, която се опита да направи около Ковачки и Новото време. Това фактически беше едно партийно инженерство. Когато кандидатстваше за втория мандат направи инициативни комитети и успя. Така че отношението му към БСП е прагматично.

Станишев остана сравнително дълго за преходен политик начело на БСП. На него как гледате?
Млад, интелигентен, формиран, владее езици, но му липсва възможността, тоест няма партийно поведение, да бъде масовик, да бъде комисар. Бойко Борисов затова го би. Излъчването на Бойко е на водач, а Станишев има излъчване на щабаджия – щабен човек. Той може да ти направи анализ, може да разсъждава, но трудно води хора. Емоционално изравнено говори, не говори знаково, посланията му са много трудни, витиевати, наукообразни. В този смисъл не става за командирски кон. А в момента в пространството вече има командирски коне от типа на Бойко Борисов, който може да води хора – говори ясно, брутално.

Може ли Янаки Стоилов да му е конкурент за лидер на партията?
Янаки е честен човек, много го харесвам, но той е усвоил нещо от школата на Лилов – академичното говорене. Когато тръгнеш да се занимаваш с политиката трябва да те знаят, да те харесват – стари, млади, жени, мъже, деца – всички. Това е формулировка на Сталин, че една политика да бъде ефективна трябва да бъде от тези възрастови групи разбирана. Янаки е човек на науката. И него отнасям към категорията щабни кадри с примиренческа, удобна накакси позиция, а в политиката много често се налага да напсуваш врага.

Загуби ли БСП, че личност като Татяна Дончева се оттегли от политиката?
Не мисля, че е загубила. Татяна говори интересно, остро, брутално ясно, но… тя се изхаби от много дълго време сочене с пръст на виновните. А тая позиция има успех донакъде. Тя имаше поведението на бебе, което плаче, за да му дадат да бозае. С тази позиция на вечно сърдита искаше да и се дава разтеж в кариерата. Това води до успех, но донакъде. Например яростната й позиция по отношение на Закона за досиетата – да се разкрият и ще настане вечна хармония – докъде доведе? Добре, разкрихме ги и питам: къде е хармонията? Къде е тази любов, нали щяхме да се обичаме?
Смятам, че тя не би могла да поведе хора след себе си, защото освен сърдит тон се изискват много повече качества. А тя какво? Била е прокурор при социализма, а гони офицерите от сигурността. Била е юрист при Мултигруп, посещава западните посолства, а иска в лява партия да извоюва позиции. Това поведение се усети, въпреки качествата й на политик.

Какво може да се очаква от конгреса на БСП?
Лявата идея в България беше удушена с лява партия и с леви партийни дейци. Защото един Първанов е много по-опасен за лявото пространство примерно от един Желю Желев. Защото Желев е противник.
Загради си в една кошара стотици хиляди избиратели, а същото време на Запад и в цялата си практическа политика, която си провеждал обявява, че тази партия е комунистическа, сталинистка, кагебистка и т.н. Това е един двоен стандарт. Вътре в страната правят партизански сбирки – на Бузлуджа, на Жабокрек и т.н., а в същото време навън говорят за неокомунисти, за настъпления на комунисти. Мисля че народът разбра, но все пак трябва на висок глас да му се каже – Българино, теб не те управляват комунисти! От името на комунистите една партия съвсем камуфлажно разби наследството, използва създаденото, авторитета и успя да си осигури електорат. Това е дълбоко нечестна роля и смятам, че тяхната линия на двойно поведение ще продължи и на конгреса ще се опитат да я запазят. На конгреса нищо няма да се случи. Няма да допуснат ръководител, който да промени това статукво. Коефициентът Станишев да бъде преизбран е много висок. Конгресът ще има ролята на компрес върху дървен крак.

ГЕРБ тръгва много силно да громи корупцията и недъзите на предишното управление. Какво мислите?
Е, все пак тряба да се започне отнякъде. Чест прави на ГЕРБ, че говорят за ясна и прозрачна политика, защото управлението на Тройната коалиция беше неясно, беше квотирано, по сегменти и всичко беше разпределено. Фактически се получи една безкрайно сложна плетеница от вертикални и хоризонтални връзки.  Катастрофата дойде  точно от едно неясно управление. Опитах се да събера тази картина, да я вържа в някаква схема. И знаете ли какво се получи? На какво наподобяваше? На седмокрил петохуй!

?!!
Ама точно това е определението. Това било според формулата 3-5-8. По компетенции тоя тука, ония – там, този нагоре, друг надолу…


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПРИОРИТЕТИТЕ НА НОВАТА ВЛАСТ

ЗА СВРЪХ НЕДЕЖДИТЕ, СКЕПТИЦИЗМА, СТАНДАРТИТЕ И ДВОЙНИТЕ ТАКИВА

КАКВО ТРЯБВА ДА СТОРИ БОЙКО БОРИСОВ, ЗА ДА УСПЕЕ

АЛБАНИЯ СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ: МОДЕЛЪТ НА АЛИАНС ЗА СОФИЯ ОЧЕВИДНО НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ

МЛАДЕН ДОЧЕВ: ОЧАКВАМ ДВУБЛОКОВО СЛЕДИЗБОРНО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ

СТОЯН РАЙЧЕВСКИ: ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ ИЗИСКВА ПОНЯКОГА И САМОЖЕРТВЕН ПРИМЕР

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2474

Posted by on сеп. 1 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.