КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ СА ИНСТРУМЕНТ ЗА ВЛИЯНИЕ

БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИЗГРАДИЛА СВОЕ ЛОБИ В ЕС, КАЗВА ОЩЕ ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВМРО

Костадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. във Варна. Завършва балканистика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на няколко книги и документални филми. Водещ на телевизионното предаване „За България” по ТВ „Варна”. Заместник-председател на ВМРО.

Г-н Костадинов, какви са основните предизвикателства пред България като член на ЕС?
Изключително сериозни, защото са свързани с утвърждаването на ролята на страната не само в ЕС, но и на първо място на Балканския полуостров. Не е ясно, дали един ден, тя може да стане лидер в ЕС, но съвесем възможно е да стане такъв на Балканите, каквато е била и каквато може да бъде не само заради географското си положение в центъра на полуострова, но и заради всички дадености, които притежава като държава. Истината, обаче е, че в настоящия момент, ние, българите, нашата държава, нашето правителство, сегашното и предишните не използваха достатъчно добре предимствата, които ни даде преговорният процес и самото присъединяване през 2007 година. И вместо България да започне да се развива изключително бързо от 2007 насам, използвайки възможностите на съюза (предприсъединителните фондове и после програми на ЕС) ние затънахме  в една поредица от вътрешни скандали и проблеми, които доведоха до това, че България все още не може да усвои дори 1/10 от това, което й се полага. Тя все още не е изградила свое лоби в ЕС. Ние нямаме ясно изразени държави с които да работим и да се поддържаме в група, така както направиха някои от бившия Източен блок като Полша, Чехия и Румъния ако щете.
Така че предизвикателствата пред нас са много сериозни и са най-вече обвързани с външната политика, със спасяването на българската икономика, която в условията на общия пазар трябва да се утвърждава и да затвърждава своите позиции, а не само да приемаме външни стоки. България трябва да бъде износител.

Какви са предизвикателствата във вътрешен план? Какви са притесненията ви в този контекст?
Притесненията идват от това, че ние изгубихме много време с предходното правителство, когато все още имахме сериозен бюджетен излишък, имахме един ръст около 5% средно на година. Икономиката работеше доста добре, макар и екстензивно – развиваше се, работеше добре по някакъв начин.
Ако правителството на Станишев беше национално отговорно, виждайки какво се случва по фондовите пазари още от края на 2008 г. насам, можеше още през 2008-2009 излишъците да не бъдат харчени, а да бъдат заделени в резерв, който щеше да ни позволи сега много лесно да успеем луфтовете от кризата.
В един момент се оказа, че от развитие нагоре, започнахме да падаме рязко надолу. Няма механизъм, който да прекрати падането. До момента и настоящето правителство не дава адекватни сигнали какво точно смята да прави. Един път се говори за вдигане на ДДС, после за сваляне с половин процент. Ще го свалят, после пък ще го вдигат! Никой не знае какво точно ще се случи утре. Има една много сериозна несигурност, която създава усещане за най-малкото, меко казано – безпокойство у гражданите. И тази криза, която в началото беше доста въобръжаема и старото правителство ни убеждаваше, че тя въобще няма да ни засегне, в момента се превръща в основна тема на вътрешнополитическия разговор.
Основното предизвикателство днес е овладяването на икономическата криза и най-важното – спечелването на доверието на българските граждани. Когато през 1996 година България навлезе в спиралата на вътрешнополитическата криза, която прерастна в икономическа, тогава основното, което в последствие трябваше да се спечели от новото правителство беше именно доверието. Доверието на хората в политическата система, в банковата, социалната, здравна система, въобще доверието на хората в държавата. И ако кажем ,че от 1997 г. досега с усилия повече или по-малко това довери е възвърнато, понастоящем то започва отново да се руши. Основото предизвикателство пред настоящето управление е това да запази, да затвърди, да задържи доверието на гражданието в управлението на страната, в това, че тя се управлява от качествени хора, можещи, които знаят какво искат да направят с нас, с България – утре и след 4 г., когато им свършва мандата, а не хора, които днес правят едно, утре – друго, подават се на внушения, които се люшкат между крайни противоположности. Това създава много голяма несигурност.

Как гледате на мерките за излизане от кризата?
Ами те в момента си остават само на книга. От тях реално не се е случило нищо. А и помня, че преди 60-те мерки имаше други 30. После финансовото министерство се отрече от тях. Така, че тези мерки-предложения, докато не се гласуват от Народното събрание, докато реално не започне да се действа, нищо не мога да коментирам, освен че някои от тях са изключително безумни. Аз смятам например, че вдигането на ДДС е повече от вредно. Ситуацията е такава, че просто ще убие остатъците от българската икономика.

Възможни ли са според вас в момента предсрочни избори? Въобще уместни ли са подобни разговори?
Министър-председателят показа, че е готов да отиде на предсрочни избори, като по този начин демонстрира, че е готов да поеме някаква отговорност за случващото се в момента. Той не се притеснява от това какво би станало след евентуални избори, защото, поне досега, рейтингите на неговото правителство и персоналният му показват, че няма да има проблем със спечелването им. Въпросът е дали това би било полезно за държавата? Аз мисля – не. Абсолютно не. Защото това, което се случва, преди малко говорихме за доверието на гражданите, е още по-валидно за спечелването на чуждестранните инвеститори. Да не забравяме, че в България паричният поток е ограничен, една голяма част от парите, които идваха и които доведоха до това увеличение на икономиката с 5 % годишно бяха пари отвън, свежи инвестиции, които горе долу се движеха от порядъка на милиард- милиард и половина евро годишно. За миналата година бяха 500 милиона, а за първите 3 месеца на тази година са под 30 милиона, което е изключително ниско, всъщност катастрофално. Това показва, че самите инвеститори в момента не преценяват България като държава в която биха могли да инвестират, не я преценяват като стабилна, със стабилен пазар. Очевидно е, че има някакакво задържане в техните намерения към нас. Заради това трябва при всички положения да се подходи много внимателно с темата – предсрочни избори. Бойко Борисов показва мъжество и се бие в гърдите, но какво от това, след като спечели едни предсрочни избори и състави ново правителство, ако държавата вече ще бъде тотално разрушена.

ВМРО е автор на подписката за рефередум за приемането на Турция в ЕС. Това крачка ли е за връщането на организацията в активната политика?
Организацията никога не е излизала от активния политически живот. За съжаление в България нещата винаги са се възприемали по следния черно-бял начин – има те в парламента – значи си в активния живот, няма те – значи не си. Това че ВМРО не присъства в момента в Парламента нищо не означава, защото в крайна сметка важно е да се върши това, което българските граждани очакват от политиците, дали са управляващи, дали са в опозиция. След като политиците от управляващото мнозинство, а и тези от опозицията в парламента не правят това, което българските граждани искат, нормално е да го свършим ние.
Колкото до подписката – очакваме да съберем 500 хил. подписа, с които народното събрание да бъде задължено да свика референдум.

Турските филми, които вървят от сутрин до вечер по телевизионните канали, инструмент за влияние ли са? Между другото вече има и анекдот – да дойдат руските сериали, та да ни освободят от турските.
Естествено, че са инструмент за влияние. Те са инструмент на една културна политика, на един мек империализъм. Между другото това не са го измислили турците, това е една съвсем нормална политика, която всяка уважаваща себе си държава произвежда – продава културен продукт навън и така създава някаква представа за себе си. Това в най-голяма степен се прави от САЩ. Но няма държава, която има претенции за себе си и да не го прави. Правят го и Русия и Турция. Фактът, че у нас това не се е случвало никога и това, че на турските сериали беше дадено място в прайм-тайма, което не е било никога за 20 години преход, води до един много сериозен феномен – милиони българи застават пред екраните да гледат поредните турски сапунени драми. Но истината е, че тези серили преобръщат представата на българина за турците. Всъщност от една представа, за която можем да кажем, че е крайна – това, че турците са изостанали, диви, анадолци – се стига до една друга предства, която е също толкова крайна и също толкова невярна, че турците са, едва ли не, по-големи европейци от нас. Нито едното е вярно, нито другото. Турция е държава с много сериозни проблеми, но същевременно има много активна външна политика – настъпателна, агресивна. Политика, която си поставя за цел да възвърне влиянието си върху районите от бившата Османска империя, казано и от самия външен министър на Турция. Тук става въпрос за културно и иконимическо влияние, но в даден момент то би могло да прерастне в политическо.
В самата България Турция има много сериозно влияние, да не забравяме, че 8 години страната беше управлявана от една незаконна турска партия. Беше управляване, реално погледнато, и голяма част от решенията, които се вземаха в България се вземаха не в София, а в Анкара. Няма какво да се лъжем, и може би, поради тази причина, сега се сблъскваме с тези много сериозни проблеми.

Каква е вашата визия за бъдещето на ВМРО?
ВМРО трябва да се изгради като основен или като един от основните фактори в българското общество. Организацията е била такава доста време и отново трябва да влезе в тази си роля.

 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:
 

КАК МЕТРО ВЛЕЗЕ В ДОМОВЕТЕ НИ

НЕМСКИ СЪД: „ОSSI” НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ

АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ В ШВЕЦИЯ

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА НАРКОТИЦИ НА ДЕЦА

„ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ” НА СТАТУКВОТО В ССА

ВАТЕРЛОТО НА ВОЙВОДАТА ОТ РЗС

ПОЛИЦИЯТА В XXI ВЕК СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА НА АВТОСТОП

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РАЗРЕШИ ОЩЕ 4 ГЕННОМОДИФИЦИРАНИ
КУЛТУРИ

КАКВО ИСКАМЕ ЗА ДЕЦАТА СИ?

КОНТРОЛЪТ ВЪРХУ ОРЪЖИЯТА НАМАЛЯВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА – МИТ ИЛИ
ИСТИНА?

ДЪРЖАВНИЯТ КОНТРОЛ Е ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО ПРИ БЕЗОПАСНОСТТА НА
ХРАНИТЕ

ШВЕЦИЯ
И
НОРВЕГИЯ
ИЗПРАВЕНИ
ПРЕД
ТИКТАКAЩА
БОМБА НА ИСЛЯМСКО НАСИЛИЕ

ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ ИМА ГРАНИЦИ: ОСКАР ФРАЙЗИНГЕР OT
ШВЕЙЦАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ПРЕД ДАРИК РАДИО


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3164

Posted by on май 2 2010. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.