КОСОВО ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ И ВЪРХУ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

КОСОВО Е ПРЕДИ ВСИЧКО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОБЛЕМ, ТЪЙ КАТО ВСЯКО НАПРЕЖЕНИЕ И НЕСТАБИЛНОСТ СЕ ОТРАЗЯВАТ ВЪРХУ ЦЕЛИЯ РЕГИОН

За пореден път през последните две десетилетия Косово е във фокуса на световното внимание. На 10 декември приключват последните (засега) преговори между Белград и Прищина, които се опитват да постигнат съгласие за бъдещето на сръбската провинция.

Очакванията за екстремно развитие на събитията се дължат на заявленията на редица албански политически лидери, че след края на преговорите Косово ще обяви своята независимост от Сърбия. В същото време, гражданите на Косово бяха призовани пред избирателните урни, за да конституират нови местни и централни управленски органи. На проведените на 17 ноември местни и парламентарни избори, бойкотирани от сръбското малцинство, най-много гласове взе партията на бившия политически командир на АОК Хашим Тачи. Той обаче няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да търси варианти за изграждането на коалиция. Този процес ще отнеме немалко време предвид различните противоречия между косовските албански лидери. Косово се нуждае от стабилно правителство, за да може да предприеме такава решителна стъпка каквато е обявяване на независимост.
При евентуално едностранно обявяване на независимост Прищина очаква да бъде подкрепена от Вашингтон и дори нещо повече – да получи позитивен сигнал от САЩ. Косово е преди всичко европейски проблем, тъй като всяко напрежение и нестабилност се отразяват върху целия регион. Страните от ЕС трудно ще стигнат до изработването на обща позиция, макар че повечето страни-членки (вкл. и водещите сили – Великобритания, Франция, Германия) стоят зад плана на Ахтисаари. В същото време обаче, някои страни в ЕС като Гърция, Кипър, Румъния, Словакия и Испания имат едни или други резерви към независимо Косово, продиктувани от едни или други причини. Какъвто и сценарий за Косово да бъде осъществен, опасностите пред регионалната стабилност продължават да стоят. Социалните и икономическите проблеми в Косово са изключително сериозни, но много от албанците смятат независимостта за панацея на тези трудности. Общественото мнение притиска всички политици без значение дали се характеризират като радикални (Тачи, Харадинай) или умерени (Сейдиу, Пацоли). Те не могат да отлагат прокламацията на независимо Косово още дълго време. Без значителна външна подкрепа обаче, Прищина не може да се справи с големите затруднения пред Косово от всяко едно естество. Хората в Косово са уморени от насилието продължило прекалено дълго време. Наличето на радикални (в почти всички случаи и криминални елементи и групи) продължава да бъде достатъчно голяма заплаха за стабилността на Косово. Нещо повече, последните събития свързани с проникването на албански терористи от Косово в Македония за пореден път показват, че двете страни са свързани и албанският радикализъм е скачен съд, който прелива в двете посоки на границата. Обявяването на независимо Косово без решение на Съвета за сигурност на ООН и без единна позиция на ЕС, като се разчита само на подкрепата на САЩ, отделни европейски страни и мюсюлманския свят е опасно за целия балкански регион, както и за сепаратистките конфликти по целия свят. Най-голяма остава опасността от избухването на междуетническо насилие в резултата на неудовлетворително за едната от страните решение. Албанското мнозинство в Косово в никакъв случай не би приело друго развитие на събитията, освен получаването на независимост. Дори ново дългосрочно отлагане на решението на косовския въпрос ще възбуди силно духовете сред албанците. Трябва да се вземе предвид, че мнозинството от гражданите на Косово се интресува главно от решаването на наболелите икономически и социални проблеми, от безработицата и бедността, но дори действията на отделни радикални групи биха довели до избухването на нов конфликт.
Отговорността на международната общност, в лицето на т. нар. Контактна група (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия и Италия) ангажирана с процеса, е  изключително голяма, защото от нея и Съвета за сигурност на ООН зависи не само бъдещето на Косово, но и стабилността на целите Балкани. Затова, статутът на Косово трябва да гарантира правата и сигурността на всички етнически общности, както и взимане на мерки за редуциране и свеждане до минимум на изключително мощната и динамична организирана престъпност, която застрашава не само Косово, но и целите Балкани.
От всичко казано дотук, можем да направим извод, че Косово оказва влияние и върху българската национална сигурност. Заплахите действат по-скоро опосредствано като застрашават регионалната стабилност и влошават общата ситуация по сигурността – наличие на междуетнически напрежения, политическа и икономическа нестабилност, тероризъм и екстремизъм. България не бива да подценява въпроса с бъдещето на Косово и трябва да се подготви за всички възможни варианти и последиците от тях.
Навлизането на въпроса за статута на Косово и желанието на всички страни (албанци, сърби, ангажираните с процеса страни от международната общност) да се постигне трайно решение, задължават и България да излезне с ясно становище, което не само да защитава българските интереси, но и да подкрепя стабилността и развитието на целите Балкани.
Макар България да не е решаващият фактор, който взема решения или е в състояние със значителна тежест да влияе на решенията по проблема Косово, тя може да окаже известно влияние върху хода на събитията, ако не се вписва в чужди схеми, а преследва активна политика и свои инициативи, като се стреми да ги превръща в регионални, европейски и международни.

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ВРАТАТА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ВИНАГИ Е ОТКРЕХНАТА

КАКВО ОТСЪДИХА ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ ЗА ИЗБОРИТЕ?

ОТ ИЗБОРИТЕ ЛИ ОГЛУПЯВАМЕ ИЛИ ИЗБОРИТЕ СА ЗА ГЛУПАЦИТЕ

МЕДИИТЕ И ИЗБОРИТЕ ИЛИ КАК МЕСЕЦ ГОДИНА ХРАНИ

ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРУПЦИЯ Е ПРОПИЛА ОТВЪТРЕ МЕСТНАТА ВЛАСТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=719

Posted by on ное. 22 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.