КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

Най-югозападната част на Великобритания представлява полуостров, накрая на който се намира графство Корнуол. Ветровете на Атлантика и Келтско море брулят скалистите му брегове, като оформят впечатляващa бреговата линия. Северната част на полуострова е много по-изложена на атлантическите бури и за разлика от южната има по-диви природни дадености.  Южната е позната още като „Ривиерата”.
Още по времето, когато  римляните  владеели острова тук живеeли келтите. През средновековието наричали местното население – народа на рога.  Корнуол е познат през своята история и като Западен Уелс. Местното население говори езика корниш, който е признат официално от Короната през 2002 г. Имат своя история, традиции, специфична кухня. До началото на 20 в. тук е бил един от най-важните центрове в Европа за добив на калай, мед, сребро, глина.

Изглед от вътрешността на полуострова
 
Корнуол е известен както с характерните си скалисти брегове, така и със своите красиви плажове. Не очаквайте разбира се да видите плажовете на Южна Франция – красотата тук е друга.  Високите части на Корнуел са набраздени от малки ферми и сякаш са излезли из под четката  на някой пасторален художник. Да, думата пасторален пасва най-добре на тичащите овце, спокойни селски пътища, красиви поляни с наситено зелено, характерните каменни къщи.
На полуострова се срещат редки растения, като Корнишовата гарига, което се е превърнало в емблема на графството. Климатът в сравнение с другите части на Британия е мек и слънчев. Почти никога не пада сня, заради влиянието на атлантическите течения. Годишанта температурата е около 12 градуса, без големи отклонения в амплитудата.
Графството има шест района – Карадон, Карик, Кериър, Северен Корнуол, Пенуид и Рестормел. Повечето институции се намират в град Труро. През април 2009 г. Корнуел ще получи ново централизирано управление след решение на британското правителство, което определя Труро за център на графството. Там ще заседава Съветът на Корнуел. Оттук се избират петима депутати за Британския парламент, като към днешна дата и петимата са Либерал-демократи. Все повече гласове за повече автономия се надигат в графството, като мнозинството граждани искат създаването на собствен парламент, като тези в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия и признаването на корнуелско малцинство. Някои дори искат отделяне от Англия и създаване на пета нация в рамките на Великобритания. Корнуелските националисти имат две свои партии.  Знамето на св. Пиран се счита от тях за знаме на Корнуел. Според легендата светията закрилник на полуострова видял бялото (калая) сред въглищната пепел (черното) и днес това са цветовете на флага на  Корнуел.
Най-големия град на полуостров е Труро. Има и няколко по-големи селища, които са се образували около важни пристанища по крайбрежието. Нюкуей разположен на северните брегове е известно място за сърфистите. Сейнт Аустел е център на глинената индустрия. Редрут и Камборн са световни центрове на калая.
Корнуел е един от най-бедните райони на Британия.  Средни доход на глава от населението е 65% в сравнение с останалата част на острова. Важен отрасъл е рибарството, поради благоприятното географско разположение между Атлантика, Келтско море и Ламанша.   Днес все по-голяма част от доходите на 500 хил.жители се формират от нарастващата туристическа индустрия.
Въпреки че Корнуел не попада на картата на най-популярните туристически маршрути, привлича ценителите на пътешествия с красивите крайбрежни скали, плажовете, тучните поля, градини, гори и долини. Мнозинството от около 5 млн туристи годишно идват от Великобритания.
Фолклорната музика е много динамична, а танците са в  бесен ритъм. Корнуел е вдъхновил много от новелите на Дафни ду Маурие, по една от които е сниман шедьовърът на Алфред Хичкок – „Птиците”. Тук е живял всепризнатият автор на шпионски романи Джон Ле Каре. Действието от втората част на операта „Тристан и Изолда” на Вагнер се развива в Корнуел.
Традиционен спорт е келтската борба. Широко разпространено днес е  ръгбито и  футбола. Заради дългата брегова линия мястото е много подходящо за практикуване на водни спортове, като сърф, яхтинг, катерене по крайбрежните скали. През 2007 г. 300 сърфиста подобриха световния рекорд за едновременно сърфиране.

Старгейзи-пай (изглежда интересно за нашенския вкус)

Специално внимание заслужава корнишката кухня, която има дълга традиция. Поради географията на района рибата е силно застъпена в местното меню. Много известно рибно ястие е Старгейзи-пай при който главите на рибите се забучват в тестото, изпичат се и накрая стърчат отгоре на пая. Корнуел е известен и с пудингите си приготвени с лой. Днес те се правят и с говеждо, лук, картофи, цвекло, ряпа, бял пипер. Почвата не е подходяща за оране, но за сметка на това тревата е тучна и това е предопределило развитието на мандраджийството, което пък е дало на света прочутия коурнишки каймак, който е защитена марка от Европейския съюз и не може да бъде правен никъде другаде. От него се правят корнишките бонбони, които наподобяват нашите „Карамела Му” лакта бонбони, както и корнишкия сладолед. Местните правят и прочутия шафранов кейк, корнишки бисквити, боровинков пай. Разбира се има и много видове местна бира, като най-прочутата е тази на Свети Оустел.
Ако имате свободно време и искате да избягате от местата, където може да срещнете тълпи от японски, американски и други туристи Корнуел ви предлага тази възможност. Долу конвенционалното!
 

Гербове от Корнуол


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СИГТУНА – ИСТОРИЧЕСКОТО СЪКРОВИЩЕ НА ШВЕЦИЯ

АРХИПЕЛАГЪТ ЛАМУ – СЪКРОВИЩЕТО НА КЕНИЯ

ПОГЛЕД КЪМ СОФИЯ

КЕРАЛА – НЕЯСНОТО ПРИВЛИЧАНЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1861

Posted by on ян. 4 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.