КОПЕНХАГЕН

Дания е най-южната скандинавска страна и нейната столица Копенхаген е разположена на остров Зиленд. По-голяма част от територията се намира на полуостров Юланд, а останалата е разпръснате между повече от 400 острова. Населението днес е 5.3 млн. души, от които 1.7 млн. живеят в Копенхаген. Града е кулинарния център на Скандинавия и има 12 мишелинови звезди, повече отколкото притежават например Рим, Мадрид или Берлин.

Любопитен факт е, че датската монархия е най-старата в света. Още от древността тя е една от най-богатите на север . Това до голяма степен се дължи и на уникалното географско положение (не само ние сме държава на кръстопът). Дания дефакто разделя Северно море и Атлантика от Балтийско море. Всички кораби, които искали да минат през пролива Оресунд трябвало да плащат такса.

През 2000 година е открит моста, който свързва Дания и Швеция. Около 14 хиляди души, в наши дни, работят на едното място и живеят на другото. Просто на път за работа минават по моста и отиват отатък.
Въпреки че е столица на стара мини империя Копенхаген не е загубил очарованието на малкия провинциален град. Може да достигнете до всяка от забележителностите му пеша, като наемете колело или като вземете някое от оставените из града безплатни за ползване такива.

Най-известната туристическа атракция безпорно е увеселителния парк Тиволи. От него лъха на нещо старо и декадентско. Старомодния му дух е особено отчетлив през есенните и зимни месеци, където аналогиите с книгите на Стивън Кинг могат да се окажат повече, отколкото трепетните моменти. През лятото градините на парка са пълни със сцени на открито, малки ресторантчета, театри, забавления… С една дума подходящо място, където да прекарате време със семейството и децата.

Друго място, което не бива да пропускате е Датския национален музей. Той е събрал в себе си експонати от ледниковата епоха до наши дни. Тук може да видите и напълно запазения 3500 годишен дъбов ковчег, който е намерен в датските мочурища и е пълен с дрехи, бижута, гребен и русите коси на момиче от Бронзовата ера.

 

Замъкът Розенборг събира в себе си красиви градини, исторически здания и музея на датските крале.  Най-стария парк се казва Кралската градина и не бива да се пропуска.

Музея за изящно изкуство в Копенхаген  е събрал най-голямата колекция Етруско изкуство извън пределите на Италия. Сбирката с работи на Роден пък е най-голята извън Франция. Колекцията включва и много произведения от Моне, Писаро, Реноар, Дега, Ван Гог, Тулуз Лотрек. Местна забележителност е и кафенето на музея разположиено в уютна зимна градина между множество експонати.

Ако ви омръзне от музеи и забележителности може да се отдадете на пазаруване по най-дългата пешеходна улица в света, която се намира в сърцето на града. Уютни нордически кафенете предлагат успокояваща гледка към щъкащите пешеходци.

И накрая няма как да отидете до Копенхаген и да не стигнете до пристанището, за да видите статуята на Малката русалка от едноименната приказка на  Ханс Кристиян Андерсен. То е все едно да отидете до Рим и да не видите…

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

МЕТЕОРА – СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2064

Posted by on февр. 23 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.