КОНТРОЛЪТ НЯМА ДА ПОМОГНЕ

Две убийства на млади хора от млади хора във Варна и Перник само за няколко дни разтресоха с жестокостта си обществеността. Не са първите, не са и последните.
Тенденцията продължава с години и е симтоматична за състоянието на младежта у нас. Вече би трябвало и на най-големите непрофесионалисти в парламента, МВР, институции и т.н да е станало ясно, че тези неща не се предотвратяват с рестрикиции и контрол. Момчето е било само с момичето у тях сутринта, били са приятели. В Перник ситуацията е аналогична, става въпрос за приятели.

Камери, чипове, следене няма да спрат тенденцията. Даже напротив. Тези мерки са част от нея. Дошло е времето за възпитание, култура и образование. Едно поколение е изпуснато. Ако се изпусне и следващото вече нещата ще излязат напълно от контрол.
Възпитанието започва от семейството и  минава през училище. И двете институции са основополагащи. И двете трябва да стъпват на някаква морална основа. С една дума на някакви ценности. А какви други може да са те освен традиционните патриархални (колкото и на някои да им звучи ретро, демоде, архаично) при които мъжът е мъж, жената – жена, детето – дете, ученикът – ученик, учителят – учител…
Единствено възпитанието в една консервативна образователна система плюс  семейните ценности могат да помогнат. Съчетанието на традиционното и модерното е шанс. Неглижирането на традицията и заменянето й с някакъв привнесен институционален контрол ще доведе до нови зверства – застреляни по моловете, кланета, подпалвания…  Иначе ни чакат още по-тежки времена.
 

Още по темата:

МЛАДЕЖТА НА БЪЛГАРИЯ И ДИСЦИПЛИНАТА В УЧИЛИЩЕ


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

КАБИНЕТЪТ СТАНИШЕВ – ОПОЗИЦИЯ В 40-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 7:0 – Борислав АНГЕЛОВ

БЛОГЪРИ ЗАЩИТАВАТ ПРАВОТО ДА СЕ УРИНИРА НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА

АНТИКОРУПЦИОННИТЕ МЕРКИ НА БЪЛГАРИЯ СА НЕЗАДОВОЛИТЕЛНИ*Тони БАРБЕР (Брюксел)

ЗА НЯКОИ РЕАЛНОСТИ ПРЕД ОБУЧЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ В БЪЛГАРИЯ- ДАНИЕЛ ПАНЧЕВ

НАШИЯT ГОЛЯМ „ВРАГ” Е ПРИМИРЕНИЕТО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2106

Posted by on мар. 10 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.