КОНСТАНТИН ДИЧЕВ: ДЕГРАДАЦИЯТА НА ГОРИТЕ ЩЕ ВОДИ ДО ЗАСУШАВАНЕ НА КЛИМАТА…

ЗАМЕНИТЕ НА ГОРИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ

СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА Е ДА МОЖЕМ НАЙ-ПОСЛЕ ДА РАЗЧИТАМЕ НА ПОЛИЦИЯТА СРЕЩУ ДЪРВЕНАТА МАФИЯ

ВСЕ ОЩЕ ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ НЕ Е ГЛАСУВАН В НС И ЕДВА СЛЕД ТОВА ЩЕ МОЖЕМ ДА КОМЕНТИРАМЕ КОЯ ОТ ФРАКЦИИТЕ В ГЕРБ Е УСПЯЛА ДА НАДДЕЛЕЕ – ПРОГРЕСИВНАТА ИЛИ ПРЕСТЪПНАТА, КАЗВА ОЩЕ КОНСТАНТИН ДИЧЕВ

Константин Дичев е роден на 9 юни 1967 година в с. Красен дол. Завършва  специалност зооинженерство в Стара Загора. Тринадесет години работи в „Зелени Балкани” като експерт при управлението на природните ресурси, а от две години в Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност /ГД БОПП/.

Г-н Дичев, какво е състоянието на българските гори към днешна дата?
През последните двадесет години се проведе политика на геноцид срещу българските граждани, а държавата бе ограбвана от всяка новопоявила се политическа „алтернатива”.  Настъпилата анархия се предизвика хищническото ограбване на всички природни ресурси. Горите за съжаление пострадаха най–много, защото при разпределение на баницата се паднаха на ДПС за два мандата. Движението за права и свободи проведе най -безжалостната възможна анадолска политика на унищожение в горите без да се интересуват, че след техните фирми горските масиви масово деградират. На всички ключови позиции в горското ведомство бяха назначени явни престъпници, които изнамираха нови и нови форми и методи на грабеж и ги прилагаха след политическото одобрение на Доган. В резултат цели Регионални управления на горите бяха закрепостявани към съответния феодален владетел с благословията на Сокола. Тези фирми получаваха правото без търг, като големи ползватели да сключват договор за добив на два пъти по ниски цени, като добиваха безнаказано многократно повече от платеното с осигурена протекция от същите служители кланящи се и те на същия господар – тоест Доган.
Заменените десетки хиляди декара гори държавна собственост в потенциални и реални курорти, във вододайните зони на страната, както и по Черноморието са едно от най – големите престъпления в България през последните години и бе извършено в угода на цялата политическа престъпност властвала чрез различни правителства през последните 20 години. Забележете – ключовите позиции на вододайните зони на страната – Рила, Пирин, Родопите и Стара планина са частна собственост на олигарси като Цеко Минев, Милен Велчев, Сакскобурготски, Георги Крумов, Кирил Асенов, Батков, Райфайзен банк, които имат намерение да ги изсекат за писти и хотели. Спомняте си какво се случи на Банско през последните години от хищническото изсичане на 4000 дка на връх Тодорка от фирмите на Цеко Минев – няколко пороя наводниха центъра и новопостроените хотели, а ерозията на така наречените „писти” достигна 4 метра дълбочина…. Банско страда вече от липса на питейна вода…
Установените от нас огромни престъпления потъваха в чекмеджетата на Главния прокурор Велчев и неговите  подчинени в окръжните и районни прокуратури.
„Нова власт – нов късмет” някой би казал, още повече, че Бойко Борисов предизборно обеща да се справи с дървената мафия и да анулира всички замени на гори и земи, защото ощетяват държавата с милиарди евро. Година и половина виждаме как Бойко Борисов се огъва пред същите „врагове” на които се канеше предизборно и не може да им отнеме заграбените милиарди от замени и незаконна сеч.
Е, има и хубави работи, да за първи път от 20 години ГЕРБ се опитва нещо да остави зад себе си, извърши и някаква половинчата кадрова политика в горския сектор, но голяма част от престъпния елемент все още съществува на ключови позиции.  Този престъпен елемент всъщност пречи и на самата реформа в сектора, защото статуквото на анархия им изнася. Поради тази причина и новия Закон за горите претърпя десетки трансформации и става ту по лош и от съществуващия закон, ту изведнъж се приемат предложенията на НПО за кардинално решение в полза на обществото. Все още Закона за горите не е гласуван в НС и едва след това ще можем да коментираме коя от фракциите в ГЕРБ е успяла да надделее – прогресивната или престъпната.

Кой райони в страната са най-застрашени от безразборното изсичане?
Най-достъпните за техника гори разбира се първи бяха „добити” и превърнати в партийни капитали. Това са равнинните гори в Северна България като Каракуз и Сеслав. Средногорието също не бе пощадено, особено в границите на Павел баня, където върлуват все още бандите на братята Бесоолу. Източни Родопи и Сакар горяха многократно и попълваха нуждите на фабриките за дървесни плоскости като Габровница, Кронушпан и Стамболийски. Стотици хиляди декара гори бяха изпепелени, а дървесината впоследствие подарена… не без комисионна разбира се. Хиляди километри крайречни гори бяха изсечени и превърнати в европалети, а на така наречените „чистачи” на реките отделно от подарените дървета се плащаше с бюджетни пари предоставени на Емел Етем….. Кръгът се затвори? Само за една година Емел Етем раздаде 300 милиона лв. срещу бедствия и аварии…. Дали може да съществува по-голямо бедствие от това?
И най-накрая апетитите на олигарсите за ски курорти във вододайните зони на страната, доведоха до предложения за изсичане на стотици км. писти в Рила, Пирин, Родопите и Стара планина. Единствената пречка до момента е НПО, която все още спира Цеко Минев да съсипе горите на целия Източен Пирин и Северна Витоша, на Милен Велчев да изсече горите до Седемте Рилски Езера, на Ковачки до Мальовица, на Георги Крумов до Мусала, на Кирил Асенов до Перелик, на кмета на Москва Лужков до връх Ком край Враца… До кога ли ще удържим непосилното тегло? И къде е Бойко Борисов с неговото обещания да върне на държавата заграбените стратегически територии?

Какви последствия ще има за климата у нас масовото обезлесяване?

Последствията няма да са само върху България, а върху целия микроклимат на Балканския полуостров. От състоянието на българската гора пряко зависи благоденствието на над 10 милиона души от региона. Европейската част на Турция и Северна Гърция пряко са зависими от нашата гора – източник за тях на питейна и поливна вода за земеделието.  Деградацията на горите ще води след себе си до засушаване на климата, намаляване на почвеното плодородие в долините и низините и тяхното пустинизиране, придружено със спорадични бедствия от наводнения чрез активираните пороища.

А за водните ресурси на България?

Многократно ще намалеят водните ресурси, защото задържащия фактор гора и бавното изпускане на влагата през летните месеци ще са с влошени характеристики. От друга страна неминуемата ерозия ще запълни полезните обеми на язовирите като Искър и Тича с почва и скална маса и водоснабдяването на градове като София и Варна, които зависят от такива източници ще стане невъзможно.

Колко силна е т.нар. дървена мафия?
Колкото е силна и цялата организирана политическа престъпност, защото разлика няма между тях? Например ДПС контролираше горите и ги раздаде на всички олигарси на Тройната коалиция, включително и на своите. Какви политически договорки са имали в Триумвирата за преразпределението на България и нейните ресурси можем безпогрешно да видим предвид делата им.

Каква е връзката между нея и политиката?

В България няма мафия която да е извън организираната политическа престъпност. Такава мафия не се търпи нито за миг. Видяхте с каква бързина се справи полицията с независимата мафия отвличаща олигарсите и техните роднини… А мафията на Доган заграбила милиарди от държавата и обществото беше „атакувана” заради един милион и половина лв. комисионна… В същото време се мълчи за нашите сигнали подкрепени с доказателства за стотици милиони заграбени от протежетата на Доган.

Кои са знаковите имена, които според вас са отговорни за горския геноцид?
Доган, Кабил, Емел Етем, Чакъров, изгонения вече Илия Симеонов бивш шеф на НУГ, Заяков на РДГ Стара Загора и много други подобно на него на местно ниво.


Какво трябва да се направи, за да се спрат тези негативни процеси?

Да се извърши пълна чистка във горското ведомство от всички доказани престъпници и укриватели на престъпления и дадени на съд и затвор. Те се знаят много добре. Да се приеме Закон за горите, който недвусмислено да затвори порталите за грабеж.
За което обаче управляващата политическа партия трябва да покаже воля за спиране на грабежите, наказание на извършителите, което за съжаление все още не се демонстрира, не и с обещаните преди изборите темпове.

Има ли светлина в тунела?
За първи път от десет години преди месец полицията в Казанлък водена от наш доброволец  залови организирана престъпна група /ОПГ/ от пет човека с особено утежняващо вината обстоятелство – съучастието на горски от ГС Павел баня. Вероятно тази ОПГ е подразделение на бандите на Бесоолу. С отворено писмо благодарихме на комисар Алексиев, директор на МВР Стара Загора, за доблестта и волята на полицията да си свърши работа – нещо нечувано до скоро….. и светлина в тунела да можем най – после да разчитаме на полицията срещу дървената мафия.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: ПЪРВАНОВ ЩЕ БЪДЕ ЕДИН ПЕНСИОНИРАН ПРЕЗИДЕНТ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: КАКВИТО СМЕ, ТАКАВА НИ Е И ВЛАСТТА…

17 БИВШИ ЕВРОКОМИСАРИ ВСЕ ОЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 96 ХИЛ. € ГОДИШНО, ВЪПРЕКИ ЧЕ РАБОТЯТ В ЧАСТНИ ФИРМИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3528

Posted by on дек. 13 2010. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.