КОЛКО СЪН НИ Е НЕОБХОДИМ, ЗА ДА СМЕ ЗДРАВИ?

Няма време да се дреме…. От сън спомен няма…. и какви ли още не фрази можем да се сетим, когато става въпрос за пренебрежителното отношение към съня.

Той е важна част от нашия живот. Съзнанието има нужда от почивка, а и преди време американски учени доказаха, че липсата на сън води да раздразнитерност, агресивност и след продължително безсъние, дори да умствени отклонения. Всички експерименти показват, че липсата на сън вреди на човека (веднага или постепенно), но въпросът: “Колко сън ни е нужен?” си остава актуален. 

 

Отговор дават велики личности и учени – и както може да се очаква, мненията са най-различни.
Наполеон, например, се изказва така: “Четири часа – за мъжа, пет – за жената, шест – за идиотите”. Великият военачалник, освен това, е имал предвид само времето, прекарано в сън до полунощ. Самият той си лягал в 21 часа, а в 1 след полунощ ставал от леглото, “свеж като краставица”.
Унищожителни реплики за сънливите е изказвал и Чърчил, като към тази група причислявал всички, които спят повече от 6 часа в денонощие. В категорията на непълноценните хора, според Чърчил, би трябвало да попадне и Айнщайн. Ученият е проспал едва ли не половината си живот – на него обикновено му трябвали 12 часа сън в денонощие, за да възстанови силите си.
Какво казват лекарите за съня? Мащабен експеримент на японски лекари от университета в Нагоя, провеждан в продължение на 12 години и обхванал 110 000 души показал, че тези, които спят по 7 часа в денонощие живеят по-дълго от всички останали – и от тези, които спят 8-9 часа, и от онези, които прекарват в сън само 6 часа. 

Повечето лекари са напълно единодушни в едно: жените трябва да спят повече от мъжете, а през зимата всички трябва да спим по-дълго, отколкото през лятото. Колко точно, обаче – това зависи от индивидуалните потребности на организма. Главното, което трябва да се запомни е, че да се спи повече от необходимото е почти толкова вредно, колкото и недоспиването.
При днешния начин на живот, обаче, недоспиването е много по-актуално от преспиването. Лекари обръщат внимание на това, че в последно време голямо разпространение получава тъй наречената “сънна булимия” – когато хората, недоспиващи по време на работната седмица, решават да се “отърват” от умората и прекарват поне половината събота в постелята. Такъв режим се смята за опит за измама на организма и може да доведе до редица сериозни последици. Много по-разумно е (макар и сложно) да се спазва определено разписание за сън и бодърстване. 
Минималното количество сън за средностатистическия човек, на денонощие, е изчислено на 6 часа и 40 минути – точно толкова е необходимо, за да сте що-годе адекватни и да не се чувствате съвсем ужасно.
Съкращаване на времето за сън е изпробвано и по отношение на режима на сън – може би, ако сънят се разбие на няколко части за цялото денонощие, ще може да се съкрати проспаното време? Радикално решил въпроса първи Леонардо да Винчи. Той махнал напълно нощния сън, като вместо него, на всеки 4 часа, си лягал да подремне по 15 минути. Така той “губел” за сън, общо на денонощие, половин час. И при това се наспивал прекрасно…???
На никого, обаче, не препоръчваме да използва модела на Леонардо. Постоянното пробуждане посред нощ пречи човек да стигне до фазата на бързия сън, а това помага да е отпуснат, безволев и неспособен критически да оценява подаваната му информация. 

В много средиземноморски страни съществува практика сънят да се дели на дневен и нощен. Изследвания непрекъснато потвърждават, че именно благодарение на сиестата се понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, сред многото други ползи.
Да си поспи следобед обичал папа Йоан Павел ІІ и същия онзи Чърчил, който по принцип мразел да спи.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=815

Posted by on апр. 26 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.