КОЛЕДНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО

Glasses on Open BibleАвтор: Любомир Чолаков

В училищата на САЩ е въведена забрана за споменаване на Бога. Забранени са думите „динозавър“, „рожден ден“, „Рождество“, „танци“, „бедност“, безработица и т. н. Изземат се и се горят книги на Марк Твен и Уйлям Шекспир. Ситуацията все повече напомня антиутопиите „451? по Фаренхайт“ и „1984“ – взети заедно.

САЩ

През 2012 г. администрацията в много американски училища забрани да се споменават думите „Всевишния“, „Бог“ и други религиозни термини. Тяхната употреба е забранена както за ученици, така и за учители. Педагозите са принудени да преразглеждат учебната програма и да задраскват от текстовете на различни художествени произведения откъсите с религиозен характер.
Така например, в Северна Каролина училищен директор накара 6-годишно момиченце да не споменава Бога в поемата, която детето написа и се готвеше да рецитира в Деня на ветераните, и да премахне изречението: „Той се молеше на Бога за мир, молеше Бога да му даде сили“. Родители на други ученици, след като узнаха за този текст, веднага настояха пред директора да изхвърли религиозните елементи от програмата, съобщава местното издание „McDowell News“.
Администрацията бе принудена да се подчини, иначе я заплашваше съдебен иск. За основание можеше да послужи текстът от Първата поправка към Конституцията на САЩ, където се казва: „Конгресът не може да издава никакъв закон за установяване на религия или за забрана на свободното изповядване на религия“. Затова и бе решено, че споменаването на религиозните елементи на християнството може да накърни правата на учениците-атеисти или от други религии.
„Като директор трябва да накърня собствените си религиозни убеждения и да спазвам буквата на закона. Той ни признава правото на свобода на словото и вероизповеданието, но при това, понеже сме държавно училище, не бива да изтъкваме една религия пред друга“, – коментира директорката Дезире Къркпатрик.
В същото време обаче други чиновници от образователната система на щата обвиняват самото училище в накърняване на правата на ученичката – като при това се позовават също на Първата поправка.
Това е само един от многото такива случаи.
В американските училища беше забранено да се пее патриотичната песен „Боже, пази Америка!“.
„Belfast Telegraph“ съобщава за трудностите, с които се сблъскват учителите по литература. Те трябва да премахнат от произведенията думата „Бог“, което често усложнява разбирането на текста. Така е „редактирана“, например, пиесата на Шеспир „Хенри V“.
Но не беше забранено съкратеното изписване като „Б-г“, „Г-спод“ и т. н.
На Коледа е забранена всякакво споменаване на Рождество Христово, а също и показването на християнски символи. Местните власти в много градове  премахнаха надписа „Честито Рождество Христово!“ от уличните украси.
В Денвър премахнаха този надпис от платформите по времето на ежегодното шествие, макар в него безпрепятствено да участваха танцьорки на кючек (на Запад кючекът се нарича „танц на корема“), както и група хомосексуалисти и лесбийки.
Големите търговски вериги в САЩ забраняват на продавачите си да пожелават на своите клиенти „Честита Коледа!“.
В щата Ню Хемпшир наказаха ученици, защото се облекли в костюми на дядо Коледа и по този начин „оскърбили религиозните чувства на други деца“.
След една забележка от страна на равин подплашеното ръководство на летището в Сиатъл премахна всички коледни елхи.
От 2003 г. насам независимо, че половината американци са „практикуващи християни“, а 70% предпочитат традиционното пожелание „Честито Рождество!“, американските власти го замениха в името на „толерантността“ със „Честити празници!“. Причината е, че по същото време евреите честват празника ханука. „Коледната ваканция“ беше преименувана на „зимна ваканция“, а „коледната елха“ – на „празнична елха“.
През 2006 г. на официалната президентска поздравителна картичка бяха изобразени кучетата на президента Буш, които си играят пред Белия дом. Тогава бе направено предложение да се установи светски празник, който да обедини юдаистката ханука и християнското Рождество във „Фестивал на покупки и партита“, наречен „Христнука“ (Christmukkah).
През 2007 г. Върховният съд на САЩ потвърди забраната на властите на града Ню Йорк в държавните училища да се показват сцени от Рождество Христово. Това беше окончателното решение по делото, възбудено от майка на двама ученици, католичката Андреа Скорос през 2002 г. в Бруклинския федерален съд. А. Скорос заяви по този повод, че това е подпомагане на разпространението на юдаизма и исляма, и дискриминация на християнството. В решението на съда обаче се заявява, че когато на еврейските и мюсюлмански празници в училищата се представят еврейски и мюсюлмански религиозни символи, това било само пропаганда на уважението към културните традиции на различните общности в Ню Йорк.
Затова на Рождество Христово се позволява да се показва само Дядо Коледа с елени.
Обаче на ханука е разрешено да се показва еврейският седмосвещник – менора, а на рамадана – мюсюлманският полумесец със звезда.
През 2012 г. ръководството на колеж в Северна Каролина забрани думата „Рождество“, когато студентите се готвеха да продават коледни елхи; целта им беше да съберат пари за благотворителната акция „Елхата на Ангела“, чрез която децата на затворници да получат коледни подаръци. Ръководството на колежа обаче реши думата „коледни“ да се замени с „празнични“ с обяснението: „Не можем да ви позволим да продавате вашите дървета, като ги свързвате с християнско събитие“.
Но борбата срещу Коледа се води не само по време на празниците. От 2006 г. редица историци от САЩ и Австралия издигат настоявания да се променят традиционните в английския език обозначения за епохите: съкращенията „B. C.“ и  „A.D“, приети в историографията и означаващи „before Christ“ („преди Христос“) и „anno Domini“ (лат. „годината Господня“), да се заменят с  „B. C. E.“ („преди нашата ера“) и „C.E.“ („от нашата ера“) – както помним, такива бяха обозначенията по време на комунизма в страните от комунистическия блок. И по същия начин, както по времето на комунистическите режими на Изток, сега на Запад против християнството се води религиозна война чрез лингвистичен тероризъм.
През 2012 г. департаментът по образованието на Ню Йорк обяви „политкоректна война“ на християнството. Неслучайно именно в САЩ през 1970-те години се появи самата странна дума „политкоректност“, която напомня комунистическите термини „политпросвета“, „политзатворник“, „политагитация“, „политофицер“, „политкомисар“ и т. н. Оттогава и започна война с цел унищожение на традициионните морални и религиозни ценности на християнството.
От училищните тестове либералите премахват изрази, които били могли да „засегнат учениците“. Департаментът по образованието на Ню Йорк разпрати списък на забранените думи на съставите на тези тестове. След като прочете този списък, нормалният човек си мисли, че това е някаква глупава шега. Уви, не е. Съвсем скоро американските деца просто няма да знаят какво означават думите „Коледа“ и „рожден ден“.
От февруари 2011 г. в документация на Държавния департамент на САЩ е забранено да се използват думите „майка“ и „баща“, защото били оскърбявали хомосексуалистите. При подаване на заявление за официални документи в анкетите вече се пише „родител №1“ и „родител №2“.
След това в училищата забраниха още около 50 думи, сред които „динозавър“, „рожден ден“, бедност“ и „безработица“. Думата „динозавър“ била намеквала за теорията на Дарвин за еволюцията – което можело да обиди религиозните хора. А „рожден ден“ може да обиди „Свидетелите на Йехова“, които не празнуват рождени дни.
Училищните тестове не бива да обиждат и деца, чиито родители нямат престижна работа или висока заплата. Затова се забраняват думите „бедност“, „безработица“, „домашен басейн“, както и споменаването на различни предмети за разкош и скъпи подаръци. Забранени са думите „развод“ и названията на различни болести – причината е да не се травмира нежната психика на ученика, чиито родители са разведени или пък, не дай Б-же, някой техен роднина да е болен.
Забраняват се думите „танци“ и „дискотека“, защото са обявени за „прекалено развратни и провокативни“. Изключение се прави само за думата „балет“, която е разрешена.
В тестовете въобще се забранява да се споменават религиозни празници.
Забранена е думата „робство“, която оскърбява чувствата на младите негри, т. е. „афроамериканци“.
Както се знае, книгата на Марк Твен „Приключенията на Хъкълбери Фин“ е изземана от училищните библиотеки и изгаряна само, защото в нея се използва думата „негри“. Въобще, книгите на Марк Твен са на 4 място в списъка на най-забраняваните книги в САЩ. Още през 1957 г. „Хъкълбери Фин“ е изключена от уроците по литература в щата Ню Йорк.
А по-нататък се разгръща истинска епидемия по изземане на книги от училища и библиотеки.
В Чикаго ги изгарят.
През февруари 2011 г. в САЩ беше публикувана кастрирана версия на „Хъкълбери Фин“, където думата „негър“ беше заменена с „роб“ – обаче от тази година и тази дума е забранена. В списъка на забранените книги има още много класически произведения, като се акцентира да се увеличат привилегиите на малцинствата и да се разгърне мълчалива дискриминация на белите християни.

lyubomircholakov.blog.bg

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5761

Posted by on дек. 15 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “КОЛЕДНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО”

  1. Християнка

    Сега е крайно необходима статия ,анализ ,гледна точка и позиция по темата „Ислямистки шейх от Египет :Християните и всички малцинства трябва да плащат на мюсулманите данък,затова ,че живеят в Египет или да се изселят.“
    Това не е шега ,а наистина шейх от “ Мюсулмански братя“ излезе с такова изказване по египетска телевизия.Обясни също така ,че пирамидите трябва да бъдат разрушени ,защото според исляма те са идолопоклонско място.
    Също такава статия е нужна по въпроса „Избиването на малцинствата и разрушаването на техни светини и храмове в Ирак и Сирия.“ Мога да дам хиляди достоверни потресаващи случаи на автора на такава статия.

  2. superb

    Сега вече е удобно да дадем нещо на американците – да не пишат робство, а присъствие. Е за това няма да ходя там. Малцинство боклуци рушат всичко и помагат на многораждащите се терористи от11.9. Дали пък не участваха и те тогава?

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.