КОЙ НИ Е УПЪЛНОМОЩИЛ ДА ОПРАВЯМЕ СВЕТА?

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън.
 

Американският посланик Майкъл Мак Фол, човекът на Обама в Москва, който току що зае този пост, беше посрещнат повече от хладно. Разбираемо е защо. През 1992 Мак Фол беше представител за Русия на Националния демократичен институт (НДИ), американска правителствено спонсорирана агенция, чиято мисия е да поощрява демокрацията по света. НДИ е свързана с цветните или Оранжеви революции, които свалиха режимите в Сърбия, Украйна, Киргизстан, Грузия и Ливан. Проектът пропадна в Беларус. Тя е една от няколкото агенции, основани през 80-те години, за да разрушават комунистическите режими. С края на Студената война, обаче, тези агенции не бяха закрити, а бяха оставени да функционират като нещо подобно на Американски Коминтерн. Докато старият ленински Коминтерн подбуждаше към комунистически ревролюция Западния свят и неговите империи, Америка след Студената война реши да съдейства за налагане на демократични революции, за да превърне света по свой образ –  Америка от края на 20 век.

През 2002 Мак Фол написа книга: „Недовършената револция в Русия”. Хората на Путин, не без основани, питат не е ли той изпратен, за да довърши тази революция. Путин вече обвини Хилари Клинтън, че дава сигнали за началото на улични демонстрации – протестите срещу изборите през декември в Русия. Така че не е изненада, че в Москва са подозрителни към  Мак Фол, който си навлече още неприятности като отиде на среща с анти-путинските дисиденти, след като връчи акредитивните си писма.

Мак Фол твърди, че това е част от неговата ангажираност с всички страни на руското общество. Преди да замине за Моксва той каза в едно интервю за сутрешното издание на Националното радио: „Няма да се месим в бизнес, който диктува (на руснаците) пътя (към демокрация)… Ние само ще подкрепяме това, което обичаме да наричаме „универсални ценности” – не американски, не западни, а универсални”.

Какви точно са тези „универсални ценности”? И кои сме ние, че да ги налагаме на другите народи? Дали Божественото провидение ни е възложило такава мисия? За кои се мислят американците?

В крайна сметка, дори помежду си няма съгласие за това кое е морално и кое не, кое е добро и кое зло. Всъщност нашите дълбоки несъгласия по морални въпроси са в основата на културните войни от които се разкъсва нацията. В Америка жените има право на аборт по Конституция. Милиони се възползват от това право. Все още традиционалистите от много вероизповедания – Католическо, Протестантско, Мюсюлманско, Православното и Юдейското – отхвърлят това право на жените и гледат на него с морална погнуса.

Имат ли право хомосексуалните да съжителства извънбрачно, да формират брачни съюзи и да се женят? В няколко американски щати – да, но в други – не. Но опитайте се да наложите тези ценности на нации от Мюсюлмани или в Третия свят, където хомосексуализмът е престъпление или дори страшна обида, и нашите посланици ще се озоват във физическа опасност.

Вярва ли Мак Фол, че демокрацията е универсална висша форма на управление? Още нашите бащи-основатели са ненавиждали демокрацията от типа – един-човек – един-глас. Думата демокрация дори не се споменава в Конституцията, Първите десет поправки или Записките на федералиста.  Авторът на Декларацията за независимостта, Томас Джеферсън, вярвал, че обществото трябва да бъде управлявано от „естествена аристокрация” на „почтеността и таланта”.

Ако налагането на демокрация е мисията на нашите дипломати, ще разрушаваме ли монархиите в Мароко, Йордания, Бахрей и Саудитска арабия? Когато виждаме как демокрацията доведе на власт Мюсюлманските братя и Салафитите в Египет, Хамас в Газа и Хизбула в Лива, има ли въобще смисъл да настояваме да бъде приета от нациите, където населението повсевместно е анти-американски настроено.

Кое е универсалното право, което почива на смъртното наказание – позицията на Рик Пери в Тексас и Андрю Куомо в Ню Йорк?  В Съединените щати  всички религии – Сантерия, Уика (Вещерство), Ислям, Християнство – трябва да бъдат третирани еднакво и да бъдат държани далеч от публичното пространство и училищата. В Мюсюлманския свят, който съставлява една пета от човечеството, ислямът е единствената истинска вяра. Съперничещите религии имат малко или никакви права.

Ще натискаме ли Ислямския свят да приема всички религии равнопоставено?

Възхваляваме религиозното, расово и етническо разнообразие. Китайците, които преследват Уйгурите, Тибетците, Християните и Фалун Гонг, ненавиждат това разнообразие и се страхуват, че то ще разкъса на парчета страната им.

Вярваме в свободата на словото и на медиите.

Във Франция отричането на турския геноцид срещу арменците през 1915 г. е престъпление, докато в Турция ако признаваш, че турците са извършили геноцид също извършват престъпление. Трябва ли американските дипломати да се борят за отмяна и на двата закона? Или да си гледат своята работа?

Ако Америка иска да води света, нека го правим чрез примери, както го правехме някога, а не чрез тероризиране на всяка нация на земята да приеме американския начин на живот, който засега не изглежда да работи толкова добре за американците.  

Мак Фол трябва да се придържа към дипломатическите си задължения. Джеферсъна имаше право: „Нямаме желание да се бъркаме във вътрешните работи на която и да е страна”.

Материалът е публикуван на сайта на автора

 


Последни публикации:

ИСЛЯМИСТИТЕ СЕ УСТРЕМИХА КЪМ ВЛАСТТА В ХОЛАНДИЯ – Вадим ТРУХАЧЕВ
 

ПО-ВНИМАТЕЛНО С ЕКСПЕРТИЗИТЕ – Марко Марков

ЗАЩО БРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА УХАЖВА МЛАДИТЕ ТУРЦИ – Хари РЕЙД
  

УПРАВЛЯЕМИЯТ ХАОС – Пьотр ИСКЕНДЕРОВ
  

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ „УРБИ ЕТ ОРБИ” ЗА 2011 Г. НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

ХЕЛМУТ КОЛ: АКО ИСКА ДА ПОСТИГНЕ УСПЕХ ЧОВЕК ИМА НУЖДА OT ХАРАКТЕР И ГОЛЕМИ РЕШЕНИЯ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОДАВА

ГЕОРГИ ИВАНОВ: БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРКВИ В САЩ Е ЗАСТРАШЕНО

ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВЕЦветозар ЦАКОВ
 
 

БЕЗ АЛКОХОЛ ПОД 21 ГОДИНИ Лаура ШЛЕЗИНГЕР

РОКО БУТИЛЬОНЕ: НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ЕВРОПА ВЕЧЕ НЕ Е ХРИСТИЯНСКА

ЗАТВОРИТЕ КАТО САНАТОРИУМИСюзън ЕСТРИЧ 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4288

Posted by on февр. 2 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.