КОЙ ИСКА ВОЙНА В МАКЕДОНИЯ?

Сегашното междуетническо насилие в Македония е следствие единствено на грешната и разрушителна политика на правителството. Никола Груевски, министър-председател и лидер на етническата македонска националистическа партия – ВМРО-ДПМН и неговият коалиционен партньор – Али Ахмети, лидер на етническия албански Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), както и няколко про-правителствени публични фигури, категорично отричат, каквато и да е връзка между управлението и етническото насилие по улиците. Някои хвърлят вината върху чужди тайни служби, но със сигурност не върху правителството. Но трябва да правим разлика между това да си организатор и да носиш отговорност. Правителството не трябва да бъде реалният и физически организатора на етническата омраза и насилието в страната и все пак да е отговорно за него. Как? Ясно е. Като го създава.

Кой е отговорен за националистическата истерия?

Това са националистическите доктрини и практики, които са основна характеристика на политическите партии в страната, особено на управляващите. Всъщност, правителството е отговорно за сериозното нарушаване на човешките права и своободи, засиления контрол и натиск върху медиите, нарушената свобода на словото, липсата на политически диалог и върховенство на закона, корумпирана и партийно контролирана съдебна система, невиждани нива на политизация на всички институции и администрацията, всичко това съпроводено с нарастваща бедност и безработица.

За да отклонят общественото внимание от тези тревожни проблеми, управляващата партия бързо вкара в употреба популистична и национал-шовинистична реторика и действията й повишиха национализма и дискриминацията до институционални нива. Правителството създава, открито финансира или тихомълком подкрепя палитра от полу-фашистки проекти и дейности, които варират от гротеско грандоманския, скъп и безмислен проект –  Скопие 2014 до истерично поведение на подкрепа за баскетболния и хандбален национални отбори, чиито химн е националистически и расистки.

Етническите македонски фен клубове обикновено пеят песни придружение от лозунги като „Газови камери за шиптърите” (отрицателно название на албанците) и „Сатър за шиптърите”.  Тези песни и лозунги се крещат по стадиони и градски центрове в присъствието на президента Иванов и премиера Груевски, който никога не осъди това поведение.  Дори напротив, правителството, например, плати 1000 билета на членове на фен клуб, за да пътуват до Белград. Албанските знамена се палят от македонци по стадиони и спортни зали в Македония и Сърбия. Албанските фен клубове отговарят като горят македонския флаг по стадионите в Македония, Косово и Албания.  Цялата националистическа истрерия е систематично ръководена, превръщайки коалиционните партньори във васали и жертвени агнета, журналистите и главни редактори във безгръбначни пропагандни агенти.

Това са високоскоростни автомобили, които ни карат към ръба, към миналото и които наскоро ескалираха в етническо насилие, в което въвлякоха деца и възрастни. Бруталността на която сме свидетели през последните дни е логично следствие на политиката на управляващата партия и нейните васали. Всеки може ясно да види до къде ще доведе всичко това – докъдето и преди.
 
Разделение и насилие

Последните етнически сблъсъци са основено между млади хора. При най-лошия от тях, около 30 маскирани, въоръжени с бухалки и боксове нахлуха в един автобус на градския транспорт и жестоко пребиха повече от 10 малолетни, включително момичета, всичи етнически албанци. Побоищата нарастнаха и от двете страни в следващите дни. Насилието сред етническите македонци и албанци не е нещо ново, а е следствие от системната сегрегация в училищата и навсякъде другаде, осъществявана от правителството от години. На всичко отгоре, младите хора в тази страна са добре надъхани с национализъм от държавните институции. Независимо от приетите закони и стратегии, една от които за интегрирано образование през 2010, политиците продължават да насърчават етническото разделение в училищата. Това в комбинация с учебниците по история и останалите предмети са пълни с предразсъдъци: етническите македонски и албански ученици в Македония учат от различни истории за нацията на другия. Етническата омраза е насърчавана от етнически чистите Македонски националистически политики на правителството или по-точно на управляващата партия и нейния коалиционен партньор ДСИ. Албанския Демократичен съюз за интеграция, разбира се, също взима своя дял от бюджета, за да подхранва националистически чувства сред своите собствени гласоподаватели. Те взимат далеч по-малко пари, но изгежда това ги прави по-малко щастливи.

В заключение: избухването на междуетническото насилие е следствие от националистическите и дискриминационни политики на управляващите политически и властови структури в страната.

Теориите на конспирацията срещу реалността

Насилието няма да спре. Ситуацията със сигурността ще се влошава. Правителството няма ресурс да го спред по заслужаващ доверие и стабилен начин. Междувременно, металните боксове и бейзболните бухалки могат лесно да се заменят от огнестрелни оръжия, точно както поставянето на флагчета и войната на думи в социалните мрежи предхождаше сегашните сблъсъци. Затова Македония все по-често мирише на война. Но кой я иска?

Определено, тези, които вярват в теориите на конспирацията ще имат много материал за мрачни заговори от Запад, които искат да унищожат етническите и „древни” македонци и т.н. Някой любител на конспирации от албанска страна може да вярва, че това е дело на сръбски или руски заговор, който иска да изтреби албанците. Някой може да повярва в съзаклятие между основните коалиционни партньори, македонската ВМРО-ДПМН и албанската ДСИ, които да запазят властта си и да извлекат ползи от сблъсъците. Други казват, че тази ситуация в свързна със спора за името или присъединяваенто към НАТО.


Докато някой вярва повече на конспирации, отколкото на фактите, ще има манипулации. Нещо повече, конспирациите са възможни единствено ако някой вече има намерение да осъществява убийствени действия. Те са възможни само след като ние, и само ние, дръпнем спусъка. Освен това, ако ти извадиш оръжие, не е много вероятно някой отвън да дойде и да ти сложи пръста на спусъка, нали? Дори да е така, защо вадиш оръжие? Защо въобще носиш такова?

Погледнете парламента. Управляващото мнозинство се опитва да прехвърли отговорността върху опозицията, обвинявайки ги, че подклаждат конфлика и добавят етнически елементи при всеки отделен инцидент. Най-малкото, което може да се каже е, че това е инфантилно.  Гръбнакът на сблъсъците наистина е етнически и е следствие на агресивния националистически дневен ред – воден от парламентарното мнозинство. Насилието вече не може да бъде контролирано от родители и учители, както предложиха министър-председателят и някои водещи политици. Те, политиците, много отдавна пропиляха този шанс.

И така, кой иска война?

Това може да са корумпирани политици, които се страхуват от правосъдието след като слязат от власт. Може да се корумпирани политици, които искат още пари, а войната е добра възможност за натрупването им. Войната може да е добро прикритие за престъпленията на македонските управляващи. Никой не иска война е един от възможните отговори, но тя е единственото логично продължение на това, което се случва от години. Последното изглежда като най-вероятният и най-ужасен сценарий. Днешните управляващи и техните жалки медийни слуги крият страховете и невежеството си зад погнуса и вина, като нагло нарушават всеки един принцип на човешко поведение, насаждайки страх и спонсорирайки етническа, религиозна и расова омраза.

Какво ще се случи ако, или когато, нажежената улична обстановка, която включва специални полицейски части, доведе до смъртта на някой младеж? Още насилие, вероятно въоръженое. И още по-репресивни мерки от тренираните полицейски главорези.

Лекарството?

Правителството трябва да признае своята част от отговорността и да излезе с надежден и искрен план за това как да се поправят миналите грешки. Главният прокурор най-накрая трябва да се събуди и да повдигне обвинения срещу извършителите на престъпления до най-високите нива. Медийните хулигани трябва да понесат своята отговорност за насаждането на омраза. Правителството трябва да спред своя медиен контрол и да възстанови демокрацията. То трябва да спре своите смешни мегаломански проекти да признае грешките си. Опозицията да оттегли своята националистическа реторика в лов на нови гласове. Политическият диалог трябва да се възстанови. Гражданското общество трябва да се обедини и да заеме ясна позиция срещу национализма и насилието.
Необходимите стъпки са трудни и изискват енергия, честност и смелост. Някои може да изглеждат нереални, като знаем какви са македонските политици, но е хубаво да ги имаме предвид. След време те могат да се осъществят. Днес, всички ние се нуждаем от инвестиции в бъдещето на нашите деца и трябва да кажем не на страхливците с бейзболни бухалки. Преди те са се превърнали в Калашници.

Анализът е публикуван на страницата на Balkan insight (BIRN)

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПЪТИЩА КЪМ КАТАСТРОФАТА – Фидел КАСТРО
 
 

СЛЕД ФРАНЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЛИКВИДИРА ДУМИТЕ „МЪЖ” И „ЖЕНА”

БРИДЖИТ БАРДО: ОБИЧА КУЧЕТА И МРАЗИ МЮСЮЛМАНИ

ПОДТИКВАНЕ, ПОДТИКВАНЕ – ЕТО ГИ И ГЕРМАНЦИТЕ – проф. Питър САУНДЪРС

НИКОГА НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ЧИСЛАТА ДАВАНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТОДжон СТОСЕЛ
 

РУСИЯ ЗАЕМА ПОЗИЦИЯ ЗА БОРБА С АМЕРИКА В СИРИЯКон Коулин
  

КОЙ НИ Е УПЪЛНОМОЩИЛ ДА ОПРАВЯМЕ СВЕТА? – Патрик БЮКЯНЪН
  

ИСЛЯМИСТИТЕ СЕ УСТРЕМИХА КЪМ ВЛАСТТА В ХОЛАНДИЯ – Вадим ТРУХАЧЕВ
 

ПО-ВНИМАТЕЛНО С ЕКСПЕРТИЗИТЕ – Марко Марков

ЗАЩО БРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА УХАЖВА МЛАДИТЕ ТУРЦИ – Хари РЕЙД 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4410

Posted by on апр. 18 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.