КОЙ Е ТЕЛЕФОННИЯТ НОМЕР НА ЕВРОПА – АМЕРИКАНСКИЯТ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР МАЙ ГО Е ОТКРИЛ

Една от най-големите слабости на Европейския съюз е липсата на силен лидер. Книгата, която анализира срещите и телефонните разговори на американския министър на финансите Тимъти Гайтнър показва, че сред олигархията на ЕС – комисари и президенти, има една институция, към която министърът се е обръщал за консултация повече от която и да е друга: Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според легендата, бившият американски държавен секретар – Хенри Кисинджър един път попитал реторично „На кого да звънна, когато искам да говоря с Европа?”. Докато беше на посещение в Полша през това лято, той обявил на срещата, че не е сигурен дали е го е казал, „Но това си е добро изказване и нямам нищо против да е мое”.

Всъщност това е добро изказване. Лисабонският договор на ЕС, приет преди 3 години, беше замислен като опит да опрости процеса на взимане на решения и създаване на по-видимо лидерство, което да представлява привидният блок. Но дори и днес телефонният номер на Европа си остава неоткриваем.

Чрез изследване на емпирични данни, които могат да дадат отговор на въпроса зададен от Кисинджър, Жан Писани-Фери от икономическия тинк-танк Брюгел, анализира телефонните обаждания и срещи на американският финансов министър Тимъти Гайтнър между януари 2010 и юни 2012 – период, който включва кризата в страни от Еврозоната като Гърция, Ирландия и Португалия.  Той установил, че след Международния валутен фонд, президентът на Европейската централна банка (първо Жан-Клод Трише и после Марио Драги) е бил основният контакт на Гайтнър.

ЕЦБ (и множество други Европейски институции) са подложени на силен критицизъм като имащо огромни властови ресурси тяло съставено от технократи, които почти не носят отговорност през европейския електорат. Отново, според данните, ЕЦБ все още е основният представител на континента в Съединените щати, поне що се отнася до финансовите въпроси.

С нарастваща роля са и вторият и третият най-търсени личности – германският финансов министър – Влофганг Шойбле и френският му колега (позиция заемана от трима различни човека през изследвания период). Това, според Писани-Фери, е поредното доказателство в подкрепа на теорията, че по-голяма част от властта в Еврозоната остава в столиците на двете най-богати страни членки на Европейския съюз.

Сп. Шпигел

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5561

Posted by on ное. 7 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.