КОИ ТОЧНО ХРАНИ ЩЕ ЗАМРАЗЯВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ – НА КИСЕЛОТО „МЛЯКО” ОТ 20 СТОТИНКИ И НА „СИРЕНЕТО” С РАСТИТЕЛНА МАЗНИНА ЛИ?

ТАЗИ ПОЛИТИКА ЩЕ ДОВЕДЕ ДЪЛГОСРОЧНО ДО ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ВЛОШАВАНЕ НА ЗДРАВЕТО НА МАСОВИЯ БЪЛГАРИН

Автор: Калоян Методиев

Идеята на управляващите за замръзяване на цените, която беше широко лансирано по всички медийни канали, меко казано изглежда странно. Нека оставим настрана смислените аргументи на икономистите, че подобна политика при една пазарна икономика е неработеща и вредна.

Да погледнем „замразените” продукти от другата гледна точка. За какво по-голямо намаление на цени може да става въпрос, когато в големите търговски вериги може да се намери кисело мляко от 20-30 стотинки, сирене от 2-3 лева за килограм, наденици и салами почти без пари и какво ли още не. Кои точно храни ще замразяват управляващите? Храна почти без пари има колкото искате – с неясно съдържание, препакетирана след изтекъл срок на годност, внос от хиляди километри на цени в пъти под тези на качествените български продукти.

Един прост боб в търговските вериги е внос от Китай, Киргизстан, Канада, Аржентина, но прикрит под звучните етикети: Добруджански, Родопски, Смилянски и с малки черни буквички на гърба. Например: Произход: P.R.C. Къде бяха досега управляващите пред този абсурд? Неговите ниски цени ли мислят да замразяват? Та, той отдавна е замръзнал отвъд нормалната човешка логика. Качествената българска продукция се изнася, а все по-закъсващия в кризата среден българин е принуден да се храни с второкачествени хранителни остатъци от цялото земно кълбо. И това е безспорен факт!

Ако с този гениален ход мислят да купят доверието на пенсионерите са сбъркали. Пенсионерите отдавна не са доверчивия пластелин, който може да се моделира в годината преди избори с обещания за връщане на времето назад. Замразяването на цените на храните няма да компенсира скоковете на цените на електричеството, газта, водата, бензина и дизела, данъците, каквато сметка очевидно си правят от правителството. Когато икономиката не работи, средният и дребен бизнес е на командно дишане, безработните и фалитите растат, монополите крепнат, и без пари да започнат да раздават храна по централните кръстовища положението няма да да се подобри.

Българският народ е болен народ. Пресата и статистиката изобилстват от болни от рак млади хора, инсулти и инфаркти вече покосяват и ученици, затлъстяването е навсякъде, безплодието е масово явление, а много от хората ходят без половината зъби в устата си… Това е проблем. Качеството на живота – липсата на пари и сигурност, мутренската спекула, а не конкретната цена на химическото мляко и вносния нитратен зеленчук. Тук е ролята на държавата – да контролира и санкционира вредното за човешкото здраве, да владее границите си,  а не да регулира вкусовете чрез замръзяване на цените на хранителния джънк.  Тази политика ще доведе  дългосрочно до още по-голямо влошаване на здравето на масовия българин.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5145

Posted by on авг. 7 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “КОИ ТОЧНО ХРАНИ ЩЕ ЗАМРАЗЯВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ – НА КИСЕЛОТО „МЛЯКО” ОТ 20 СТОТИНКИ И НА „СИРЕНЕТО” С РАСТИТЕЛНА МАЗНИНА ЛИ?”

  1. Докъде я докарахме

    Едва 20% от продаваните у нас основни храни са български, останалите са от внос. Това означава, че увеличаваме продажбата на стоки, произведени извън страната, и стимулираме чужди производители, каза Лъчезар Богданов пред БНТ

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.