КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК?

Всяко общество си има някаква приемлива за него социална, ценностна и законова рамка. Ако поведението на един индивид е такова,че неговите действия и поведението му като цяло не излизат от рамките на обществено приетото(като морал и закон) за нормално, то тогава казваме за човека ,че е – добър, законопослушен, съвестен гражданин, отговорна личност и т.н.  Ако обаче имаме човек с поведение излизащо от тези рамки, то автоматично обществото го окачествява като престъпник, аутсайдер и т.н. и последствията са санкция каквато е приета от обществото(законова или морална).

Какво е социално приемливо поведение?
 

 Това е нормалното поведение за едно общество,но за различните общества нормата за „нормално” е различна. За едно общество основано и живеещо на племенен принцип далеч от цивилизацията е нормално поведение канибализмът, и той по никой начин не бива осъждан от обществото. Докато за едно съвременно общество това би бил един от най-варварските актове които могат да съществуват и това поведение би понесло най-строгата съществуваща санкция. За друго общество пък, социално неприемливо е да се вижда гола плът на жената(да е с открити ръце,крака,лице)на обществено място, за това непозволено от конкретните обществено приемливи норми поведение, санкцията е бой с пръчка. В едно западно общество демонстрацията на красивото женско тяло е почти издигнато в култ. Това е движещият механизъм на модната индустрия. Т.е., не само,че не се осъжда такова поведение, а дори се стимулира от модните дизайнери. Изневярата в дадени държави се наказва със смърт(например чрез замергане с камъни), докато в западните общества единствената санкция от обществото е морална. И т.н. с подобни примери за разликата в разбирането на едно действие, но погледнато през различните общества.

Кое кара човек да прекрачи границата на нормалното и приемливото за обществото в което живее?

Много може да са причините. Например причина може да е непознаването на социалните норми и законите там където си попаднал(това разбира се не може да е оправдание). Друга причина може да е умишленото ти нежелание да се вградиш и приспособиш към обществото което те е приело за свой член.Това например се наблюдава в редица европейски държави. Техният проблем е с нежеланието на мюсюлманските малцинства да се интегрират в демократичните общества които са ги приели. Сблъсъкът на двете култури и религии е катастрофален, защото имаме насилствено насаждане на нова култура. която е контракултура на вече приетата, която е в разраз със съществуващата такава. Същността на опитващата се да проникне и да се наложи фактически нова култура е извън социалната, ценностната и законовата рамка на европейското общество. За България такъв пример е официалното искане жените мюсюлманки на снимката на личната карта да са с фереджета.

Трета причина може да е стресът.

Стресът е едно доста широко понятие. При нестабилна икономически обстановка, хората губят своята сигурност  „за утрешния ден”. Финансовият недостиг, на който сме подложени, свива развитието на всичко – не само на индустрията, но също така и притиска психиката на българина. Борбата за това да се осигури прехраната на семейството става водеща мисъл. Мисленето става от типа „ден за ден”. Това мислене колкото и да е примитивно по своята същност е факт. Днес вече крадците не са просто крадци.  За парче желязо се посяга на човек и се отнема живот. Т.е. самата мотивация да се извърши престъплението (да се открадне нещо дребно като кокошка, нещо метално за скрап и т.н..) е толкова силна, че спирачките да не се посегне на живота просто не действат.

Не казвам разбира се, че само бедните извършват престъпления. Напротив има и много примери в които точно финансово осигурени извършват вандалски актове и посягат на личността на човек. Всеобщото мнение е ,че „той е богат и е недосегаем за закона”. Дори самият извършител да даде такова обяснение истината се крие малко по-надълбоко в психиката на човек. Проблемът идва не от това, че много хора успяха да натрупат бързо голям капитал, а че много малко от тях са готови психически да притежават и управляват крупни суми пари. Многото пари са и много отговорност и голяма тежест, която крехката психика на българина не може да понесе.


Защо крехка психика?

За да е здрава една психика трябва да има стабилна ценностна и устойчива нервна система. За един сравнително кратък период от 20-25 години, се смениха наколко ценностни системи. Първата ценностна система за този период е насадената от комунизма – стремеж към всестранно развитата личност. Това е в разрез със самата природа но човек. Защо? Защото човек не е всестранно развит. Той си има собствените влечения и способности. Като го стимулираш да прави нещо което „не го влече” само му затормозяваш психиката и му напрягаш нервната система. В зората на демокрацията ценностната система беше модела на подражание на едни дебеловрати застрахователи, чийто умствен капацитет беше сравним с този на някой маймун, и основен стремеж беше пачка пари в ръката. Е, разбира се не можеше и без някоя засукана мадама покрай нас (която ще е с нас заради парите). Това са си направо ценности, та да си откъснеш от тях.

Премина и тази мода. Но психиката на една нация няма тази приспособимост да си смени ценностната система за няколко години. Затова са нужни поколения. След това следващият самоубийствен за нас като нация факт. Младите загърбиха образованието. Мотивът винаги е „защо да уча, то няма работа”. Ефектът – как да се върви напред без образование. В челните места сме на Европа като нация с масова неграмотност. Българина по принцип е пресметлив, но и доста самокритичен.  Национална черта ни е да се сравняваме. Сравняваме се с редица европейски държави, които, обаче, са на челни места в света. Ефектът е смачкано самочувствие. Ниската ни себеоценка рефлектира във всичко. Мисленето може да се охарактеризира само като апатия- „ние си знаем,че сме нищо и затова за какво да се борим”. Пораженческата ни гледна точка ни осакатява психически. Черногледството е и един вид доказателство за това,че ще става по зле. Какво имам в предвид с това изречение. Ще дам пример- Аз нямам образование,професия, общо взето съм някакъв боклук. Какво друго мога да направя освен да открадна, така бързо и лесно се изкарва някой лев. „Като ме хванат, ми кво? Шъ лежъ и после шъ ме пуснат!”

Борбата с този тип мислене е една мярка, която е крайно необходима вече за  превенция на престъпленията като цяло. Липсата на строга съдебна система доведе до чувство на безнаказаност. В извършителите на престъпления няма страх от законовата санкция която ще понесат след като бъдат заловени. Ако закона се прилага с нужната строгост и ефективност, то всеки доста би се замислил преди да прекрачи границата на закона. По голяма превенция на престъпленията от страха от наказанието и вярата в неговото получаване едва ли би могло да има. Иначе сме просто поредното доказателство на „теорията за счупения прозорец”. Тази теория доказва мисленето за безнаказаност от закона и нормалността на престъплението. Теорията е ,че ако на една необитавана къща и се счупи един прозорец, след време ще и бъдат счупени и другите, а после и самата къща ще бъде разграбена. Изводът е, че като се вижда нарушение и никой нищо не прави, то и други са подтикнати да го извършват, защото имат доказателство за безнаказаност.


Пример от родната ни действителност можем да наблюдаваме навсякъде. Например – между блоковете има градинки. Забележете какво се случва като някой си изхвърли боклука не в гюма, а на полянка, градинка и т.н. Минават няколко дена и някой друг се възползва от вече замърсеното място и той си изхвърля там боклука. След няколко дена и друг го прави и т.н. За съвсем кратко време виждаме как изникват цели купчини с боклуци.

Най-общо казано човек става престъпник тогава когато мотивите му да извърши едно престъпление, станат повече от мотивите да не го извърши. Като цяло при всички случаи, причината каквато и да е тя не е оправдание да се нарушават законите. Липсата на безнаказаност поражда излишна агресия и безмислена жестокост. Чувството на безнаказаност сред престъпниците,породено от слабата и неефективна съдебна система,съчетано с безпомощността на гражданите породена от хроничното за България ограничаване  на свободното притежание на оръжие за самоотбрана, доведоха до момента в който престъпленията срещу личността (убийства, изнасилвания, грабежи с тежки телесни повреди) станаха част от ежедневието ни. Формулата на успеха сега е ефективно законодателство при престъпление и потенциалните жертви(всички ние) да имат правото да са въоръжени и да се защитят. За в бъдеще въпроса е много отговорен. Трябва да се поправи това което се съсипа- да се постигне една икономическа и политическа стабилност в страната. Да могат да се видят едни ясни перспективи на това накъде се върви. Само така живота не е „ден за ден”. Погледът в бъдещето те кара да искаш-да искаш повече образование, по висок стандарт на живот, повече развитие ит.н. Човек който иска да се развива не мисли за престъпления. Неговите мотиви да не излиза от законовата рамка ще са в пъти повече от това което би го накарало да прекрачи закона.

 
Авторът е председател на политическа партия ОНБ в Плевен
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) -Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

ОНБ ПОИСКА ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ЮГОИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3776

Posted by on мар. 26 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.