КОАЛИЦИЯТА БСП – НДСВ – ДПС ПОЕ ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

С гласуваните на 24 април 2008 г. пет нови имена в правителството на Сергей Станишев пое глътка въздух. След арестуването на Будимир Куйович в края на 2007 г. и особено в първите месеци на тази година тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС влезе в лоша серия от скандали, които доведоха до спад на доверие в правителството и сериозно съмнение не само у нас, но и в чужбина във възможността му да провежда ефективна и ефикасна политика.

Промените в правителството закъсняха и до тях можеше и да не се стигне, но след като допусна дневния ред на политическия ни живот да не се определя от тях те станаха неизбежни. Илюзия е да се смята, че те са проведени само под натиск на опозицията, както и, че ако ЕС не бе настоял нямаше да се осъществят. Опозицията ни е толкова слаба, разпокъсана, демонстрираща повърхност и липса на проява на алтернативност, че единственото, което я обединява е не решаването на проблемите на хората, а добирането до кокала на властта на цената на всичко, пък каквото ще да става. ЕС не е СССР, колкото и да им се ще на някой, че като кажат нещо да се слуша и изпълнява безпрекословно в България. Писъкът и зовът за помощ към Брюксел на парламентарната и извънпарламентарната десница е ярка проява на робско-колониален манталитет, все някой друг да ни реши проблемите и да ни помогне.

След събитията в последните месеци за падналия имидж на страната в чужбина вина не трябва само да търсим сред управляващите, но и сред опозицията, която с множество доказани и недоказани обвинения, с колко смислени и колко не смислени изявления допринесе типично по български да имаме образ, който в ни най-малка степен ни приляга или пък желаем. Социологическите проучвания показват, че спадат на доверие към управляващите не доведе до покачване на рейтинга на опозицията, а до все по-силно отвращение от политиците, политическите партии и политиката. Именно това май него разбраха от опозицията в парламента и извън нея и скоро няма и да го проумеят. Един е светът на жълтите павета и под светлината на прожекторите, а съвсем друг е сред народа.

Във футбола често на пръв поглед закъснелите смени водят до положителен краен резултат, а не просто да завършиш срещата с по-малка загуба. Не е важно кога си направил смените, важно е те да дадат положителен резултат. Ако целта на тройната коалиция е да доизкара мандата си без значение какви ще бъдат резултатите от следващите парламентарни избори, то тогава да се надяваме това да не е на всяка цена, но ако целта е да се променят нещата в положителна насока и да се спечели мача, в случая изборите е необходимо досегашната либерална насоченост на политиката да бъде заменена със социална, да се върне доверието към институциите,  да се подобри образът на страната в чужбина, да се даде примат на върховенството на закона, обещанията за промени в МВР, съдебната система и борбата с корупцията да станат факт, хората да почувстват реална промяна и чувствително повишаване на качеството на живот, по-голяма покупателната способност, сигурност и защита. Една година не е много, но не и малко време. Потенциал и ресурс за това не липсва, нужна е воля и решимост. Успешното завършване на мандата на коалицията ще бъде успех не само на участниците в него, но и на страната.

 

Борислав Ангелов

Политолог

24 април 2008 г.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

50 % ОТ СОФИЙСКИТЕ УЧЕНИЦИ ПИЯТ, ПУШАТ, НЕ СПОРТУВАТ  

АЛО, ЕЛИТЪТ!…САМОЗАБРАВИХТЕ СЕ

КОИ СА КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ?  

„ЮПИ”, КОСОВО и МВР! 

СМЯНА НА ВЛАСТТА В БАН ОЗНАЧАВА ЛИ НАЙ – ПОСЛЕ РЕФОРМА В НАУКАТА?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1025

Posted by on апр. 25 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.