КМЕТЪТ НА РУСЕ БОЖИДАР ЙОТОВ: НЕ МОЖЕ НА ВСЯКО КОШЧЕ ДА СЛОЖИМ КАМЕРИ…

А И ТРУДНО БИХ ВЪЗПРИЕЛ ДА НАПРАВИМ НАШИЯ ГРАД “БИГ БРАДЪР”

19 новопосадени дървета са унищожили вандали в Русе. Цифрата бе съобщена на пресконференция на кмета Божидар Йотов и на заместника му Орлин Лазаров. Брифингът бе посветен на борбата с вандализма и зачестилите нови, според Йотов, “уродливи прояви”.
“За първи път в Русе е извършено залесяване с пъстролистен клен по ул. "Солун". Там са унищожени 13 от новите дървета на обща стойност 1933 лева”, съобщи с цифри зам.-кметът Лазаров. Същото сполетяло и 4 акации по ул. "Доростол" за 594.72 лв., както и три брезички по ул. "Захари Стоянов", които стрували 97.56 лв. Само от тези 19 изпочупени и прекършени дръвчета Общината е загубила 2625 лева.

През 2007 година пък са били подменени 280  счупени паркови лампи, което е струвало 24 573 лева. През следващата 2008-а са били подменени 399 потрошени лампи, вече за 35 000 лева.  “Тези пари са на русенци и е можело да отидат за подобряване на зелени площи и нови осветителни тела, а не за подмяна на изпочупените от вандали”, коментира Лазаров. Кметът Йотов допълни, че е унищожена цялата градинка пред Английската гимназия, в която били вложени 6000 лева. В нея ясно личали следи от автомобилни гуми.
Друг сериозен проблем за града са драскащите с графити по обществени сгради и паметници на културата. За тази година са издадени 4 наказателни постановления, максималните глоби за които са 50 лева. Според кмета санкцията е много ниска и би трябвало законодателството да се промени, след което и глобите, фиксирани в наредбите, да скочат. “Призовани бяха органите на МВР да си влязат в ролята. В тази връзка трябва да се прояви твърдост. Проблемът е, че повечето извършители са деца и непълнолетни младежи, а и трудно се установяват нарушителите”, коментира кметът.
Той допълни, че по отношение на графитите са факт редица идеи. Графити може да се рисуват върху паната, които служат за ограждения на строителни обекти, върху стената на фирма "Фибран". Обмисля се и по бул. "Тутракан" да се направят големи пана и там да се разреши да се рисува. “Това е явно недостатъчно. Може би трябва да сложим на тези места по една табела “Забранено!”, за да предизвикаме интереса на тези хора”, каза още кметът.
Йотов заяви, че продължава да е на мнение, че има нужда от създаване на общинска полиция. Миналата година той писа писмо до НСОРБ с искане за това, но законовата форма не позволявала. Той призова за повече гражданско съзнание. “Русенци често са свидетели на вандалски актове, нека сигнализират в Общината или полицията. Не може на всяко кошче да сложим камери, а и трудно бих възприел да направим нашия град “Биг Брадър”, каза още кметът.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

ОНБ НЕ ИСКА ДВА ВИДА ИЗБОРИ НА ЕДНА И СЪЩА ДАТА

ИМАМ ЕДНА МЕЧТА!

ЗА ДРАСТИЧНИ МЕРКИ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНОСТТА СЕ ОБЯВИХА ОТ ОНБ

БЪЛГАРИЯ Е НАША, А НЕ ВАША!

ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ СОФИЯ – ПЕЧАТНИЦА ЗА ПАРИ*

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2036

Posted by on февр. 16 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.