КЛАУДИЯ КЕМФЕРТ: ДЕЛЪТ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВА

Клаудия Кеферт е родена през 1968 година в Делменхорст, Германия. От април 2004 г. оглавява отдел „Енергетика, транспорт и околна среда” в Германския институт за икономически изследвания (Берлин) и е професор по икономика на енергетиката и устойчивото развитие.
 

Какъв според Вас е реалистичният срок за преустройването на енергетиката, така че енергията от възобновяеми източници да замени досега преобладаващите енергоносители от изкопаеми енергийни източници и ядрената енергия?
Делът на възобновяемите енергийни източници през следващите 40 години може да се увеличи от 16 на 80 процента. В срок от десет години делът на възобновяемите енергийни източници може да се удвои. Впрочем в следващите десет години  електроцентралите на газ могат да заменят електроцентралите на въглища.

Експертният съвет по въпросите на околната среда представи в началото на тази година сценарий, който предвижда отказ от нови въглищни и съществуващи ядрени централи и предвижда смяна на електроснабдяването чрез 100% енергия от възобновяеми източници до 2050 година. Бюджетите на домакинствата обаче ще имат  допълнителни разходи от 50 € на месец за потребление на електроенергия. Това изчисление правилно ли е?
Заключението се основава на предположението за голям внос на енергия например от Норвегия. Заедно с вноса на енергия също толкова важно е и електрическият ток да се произвежда децентрализирано от възобновяеми енергийни източници. За това е необходимо съществено разширяване на инфраструктурата, както и на съхраняването на енергия.


Председателят на фракцията на „Зелените” в Бундестага Юрген Тритин заяви, че голямото развитие на възобновяеми енергийни източници е направило Германия нетен износител на електроенергия. Затова спирането на най-старите ядрени централи е възможно веднага и освен това ще облекчи претоварените ни електрически далекопроводи. Прав ли е Юрген Тритин?
Съгласна съм с него. Разбира се, при неговата оценка става дума за моментно състояние. През следващите няколко години много топлоелектрически централи на въглища ще бъдат изключени от мрежата. Тогава това изказване вече няма да е валидно.

Някои противници на ядрената енергия наричат най-старите немски ядрени централи „отпадъци”. Днес те няма да получат повече разрешение да работят. Другата страна твърди, че тези съоръжения са преустроени и модернизирани. Кой е прав?
Сигурността не е само въпрос на възраст. Старите съоръжения не са неизбежно отпадъци, защото и те трябва да отговарят на днешните изисквания за безопасност. Истинският въпрос е, колко ще струва задължението за преоборудване, което евентуално може да бъде фиксирано след събитията в Япония.

В дебатите за сигурността на германските атомни електроцентрали многократно се посочва опасността от терористични атаки по подобие на 11 септември или самолетни катастрофи поради технически неизправности. В каква степен е осигурена безопасността на атомните електроцентрали от тези заплахи?

По-старите съоръжения са изградени преди 11 септември, когато никой не е допускал такива терористични атаки. Проблемът не се ограничава само до Германия, тъй като и нашите европейски съседи имат ядрени централи. Така че, това е общоевропейска задача и глобален проблем. Преоборудването срещу тези рискове е възможно, но скъпо. И не трябва сигурността да се свързва само с реакторите, това е преди всичко задача за сигурността на въздухоплаването.

Апропо разходи: Какви инвестиции е необходимо да се вложат в далекопроводите и в техниката, за да се извърши преустрояването на енергетиката към възобновяема енергия?
Това е свързано главно с инвестиции в инфраструктурата, нейното разширяване в други европейски страни, инвестициите в технологии за съхраняване на енергия и нови съоръжения.


Кои са най-големите предизвикателства в тази област?
Съхраняването на енергия трябва да бъде проучено и да се въвеждат познати и нови технологии. Примерно с енергия от възобновяеми източници може да се произвеждат и гориво. Освен това могат да се използват традиционните способи за съхраняване като помпено-акумулиращаи централи. Батериите също могат да се вземат пред вид, макар и само в малки количества. При това разширяването на инфраструктурата е основно.

Как биха се променили икономическите структури в новия свят на енергията?
По-скоро конкуренцията ще се засили чрез развитието на възобновяемите енергийни източници и комбинираното производство на газ-когенерационни централи. Малки и средни доставчици на енергия могат да намалят пазарния дял на енергийните концерни.

Кои теми в настоящите дебати, според Вас, се пренебрегват?
Делът на електроцентрали на въглища при производството на енергия трябва да се намали. Газът е действителната мостова технология (Формулировката изразява прехода от енергия, при чието добиване се замърсява околната среда към възобновяема енергия и указва, че в този преход ядрената енергия трябва да се използва само за покриване на сравнително тесен времеви прозорец). В момента газът е много евтин, в следващите десет години ще имаме излишък от газ. Централите на газ могат да се използват гъвкаво и по този начин да се свържат лесно с възобновяемите енергийни източници.

Но това ще увеличи зависимостта от вноса от Русия?
Не е задължително, ако диверсифицираме страните-доставчици. Тъй или иначе поради връзването на цената на газа с цената на петрола руснаците ще имат трудности да продават газ в чужбина. САЩ използват нови техники за разработване и това води до излишък от газ. Освен Америка могат да бъдат взети под внимание доставчици на газ като Катар, африканските страни, Норвегия и Холандия. Дори в Германия се работи по разработването на газови находища.

Интервю за списание „Цицеро”.
Превод от немски със съкращения: Господин Тонев
Публикувано в http://www.cao.bg
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИВАН ГЕНОВ: НАТРУПВА СЕ МАСОВ МЪЛЧАЛИВ СОЦИАЛЕН ГНЯВ, КОЙТО НЯМА КАК ДА НЕ ПРОГОВОРИ

ЕВРОПЕЙСКИ МИНИСТЪР ПРИЗОВА ЗА БЕЗПЛАТНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА НАРКОМАНИ И АЛКОХОЛИЦИ

ЗА РОЛЯТА НА АРМИЯТА В АРАБСКИЯ СВЯТ

КРИЗАТА В КАЙРО Е ТЕСТ ЗА ОБАМА- проф. Андраник МИГРАНЯН  

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ ВМЕСТО КОЛА Е ДОБРО ЗА ГРАДСКАТА СРЕДА

ДОКЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ?

МНОГО ОТ ВИДОВЕТЕ РИБИ И СКАРИДИTE ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ КЪМ 2100 ГОДИНА ОБЯВИХА НА СРЕЩАТА В КАНКУН

ЕФИМ КУШНЕР: ПРЕЗ 2012-2013 ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ ЖИВЕЯТ В СЪВСЕМ ДРУГ СВЯТ

БОРЯНА ТОТЕВА, ЖЕНАТА СКЕНЕР: ГЕРБ ЩЕ УПРАВЛЯВА ИДНИТЕ 9 ГОДИНИ, ТОЛКОВА ЩЕ Е В УПАДЪК И БСП

УСТРЕМНАТА ПЪРЗАЛКА КЪМ КРАЯ

ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ БАВНО НАСТИГА ЗАПАДНАТА ЧАСТ ДОРИ 20 ГОДИНИ СЛЕД ОБЕДИНЕНИЕТО

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3753

Posted by on мар. 19 2011. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.