Класация: руските кандидат-депутати с най-много имоти в България

Далеч след нас Латвия и Испания

На 18 септември 2016 г. предстоят изборите за 7-мия състав на Държавната Дума на Русия. За участие в изборите получиха регистрация 14 политически формации. Изборите се провеждат по смесена избирателна система. Трябва да бъдат избрани общо 450 депутати, от тях 225 мажоритарно по едномандатни райони и 225 пропорционално по партийни списъци в единен федерален район. На тези избори Русия се връща към смесената система действаща до 2003 г., която беше изоставено с пропорционална на последните два избора през 2007 и 2011 г.

Руското издание РБК прави изследване за размера на доходите и имуществото на 4535 кандидати. Изследването е на базата на пет показатели: доходи, предпочитани банки и размер на сметки, дялово участие в бизнес, недвижимо имущество и автомобил. В изследването не попадат избирателите в едномандатните райони, чиито декларации се публикуват на страниците на съответните регионални комисии, докато на тези от партийните се публикуват на страницата на Централната избирателна комисия.

                На базата на полученото изследване е получен среден имуществен портрет на кандидата за Държавната Дума през 2016 г.: годишен доход – 3,3 млн. рубли (към днешна дата е около 51-52 хиляди долара); неголям бизнес или средно всеки пети е предриемач; сметка в Сбербанк; 60 кв.м. жилище и автомобил Тойота. Сред банките втора след Сбербанк по предпочитание е ВТБ, а трета е Алфа-банк. Интересното е, че трите банки са в тройката от предпочитания сред всичките регистрирани за участие партии. Половината от предпочитаните автомобили Тойота са вариации на Land Cruiser и Camry, руската марка АвтоВАЗ е на второ място и е любимото возило на комунистите, а на трето място е Mersedes-Benz с модели преобладаващо производство 2003-2014 г.

Според публикуваните декларации само 63-ма кандидати са декларирали, че имат имущество в чужбина или всеки седемдесети оглавява класацията за притежание на недвижимо имущество в чужбина. Партньорите на българската левица в лицето на БСП и АБВ сред руските партии „Единна Русия“ и „Справедлива Русия“ са лидери с 14 и 13 кандидати. На трето място е „Партията на Растежа“ с 11, а КПРФ на Зюганов е с 5 и т.н. Единствено за формацията „Комунистите на Русия“ липсват сведения за имоти в чужбина.

Сред 27-те страни, където кандидатите имат недвижимо имущество, повечето са от Европа. Най-популярната страна сред кандидатите е България, където имат недвижима собственост 15 кандидати или всеки четвърти с такава в чужбина. Далеч след България се явяват Латвия и Испания с по шест, петима в Украйна, четирима в Германия.

Най-скъпият обект на недвижима собственост обаче не е в България, а в Германия и е на кандидата от „Справедлива Русия“ Тимур Каноков, който през 2014 г. купува сграда и земя на стойност 136 млн. рубли. Той е следван от кандидата на КПРФ Владимир Болоцкий, който през 2013 г. се сдобива с къща и земя към нея на стойност 102 млн. рубли. Призовата тройка приключва с кандидата на „Гражданската платформа“ Ринат Шайхутдинов, който през 2015 г. придобива недвижимо имущество на стойност 89 млн руб.

Кандидатите от „Партията на Растежа“ оглавяват призовата тройка на кандидатите с повече от един имот в чужбина. Интересното е, че бившият министър на икономиката в началото на 90-те години на 20 век Андрей Начев е начело и то с четири имота в България и един в Германия. Той е следван от един от най-богатите депутати Михаил Слипенчук, който е декларирал жилище във Франция и къща със земя в Конго. На трето място е бившият съветник на Борис Елцин Сергей Станкевич с три жилища в Латвия, Полша и Черна гора. Така че можем да заключим, че и по брой притежавани имоти на един кандидат в чужбина България пак е на първо място.

В концепцията, която прокарва Владимир Путин в Русия при формиране на руския елит, на представителите в изпълнителната власт, както и на служителите в публичните власти е да нямат собственост и сметки в чужбина. Предприети са и редица стъпки на законодателно ниво в тази посока. Целта е да бъде сформиран елит, който да не може да бъде подлаган и да не се поддава на влияние и заплахи от чужбина, че може да загуби средства и имоти. Тази политика започна да се провежда още преди събитията в Украйна в периода ноември 2013 – февруари 2014 г.

Кандидатите от „Партията на Растежа“ може да са преобладаващо предприемачи, но пък по приходи от доходи кандидатите на „Единна Русия“ са своеобразен лидер. Те са и лидер за първото място в предстоящите избори, където бариерата от 5% за пропорционалния вот едва ли ще може да бъде преодоляна от формациите извън досегашната четворка „Единна Русия“, ЛДПР, КПРФ и „Справедлива Русия“.

Борислав Ангелов (политолог)

17 август 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13269

Posted by on авг. 18 2016. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.