КИТАЙЦИТЕ ВБЕСИХА СВЕТА – БИТКАТА ЗА РЕДКИТЕ ЗЕМНИ МЕТАЛИ ЕСКАЛИРА

Седемнадесетте редки земни метали, сред които диспрозий и неодимий, са жизнено необходими за модерните технологии като Айфони, ветро-турбини, халогенни крушки и дори ракети с прецизно насочване. Китай произвежда повече от 95 % от тези минерали и наложи квотни ограничения за техния износ.
Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт, че експортни мита дават на китайските  компании нелоялни конкурентни предимства. Според него те нарушават международните търговски разпоредби, като засягат правата на производители и потребители, включително пиоенрни високотехнологични разработки и зелени бизнес приложения. Миналата седмица ЕС, САЩ и Япония формално поискаха Световната търговска организация да разгледа китайските експортни ограничения на редки метали.
Редките земни метали всъщност не са редки, освен името, което носят. Серият, например, е по-често срещан в земната кора, отколкото медта или оловото. Той е 25-ят най-често срещан елемент от периодичната таблица. Проблемът, обаче е, че находищата не се срещат на много места. Те също така се свързват с радиокативни елементи, което прави добиването скъпо и вредно за околната среда.
 

Световната търговска организация (СТО) е помолена да арбитрира случая. Квотата е наложена, но заради икономическата криза все още не е достигната. За първите 11 месеца на 2011 се е стигнало до 49 % от квотата. Китайците запазват същите квоти и за 2012.
”Те използват ще използват аргумента, че това е толкова щедра квота, че изобщо не е квота. Така че тогава това е въпрос за ограничаването на износа. Експорта на стоки не могат да бъдат ограничаван според правилата на СТО. Въпросът е: какво е 42 % данък върху износа на метали – количествено експортно ограничение или експортно мито. СТО не забранява митата, но те трябва да са многостранно договорени. Когато става въпрос за тарифи световната търговска организация мрази думата „едностранно”, казва юриста Константиност Адамантопулус.
„Китайците могат да поискат специални клаузи в правилата на СТО, с които да се ограничи производството, за да се предпази околната среда или да си осигури достатъчно суровини за вътрешния си пазар. Американците използват този номер в своите петролни търговски споразумения в НАФТА и Китай може да поиска подобно нещо”, добавя Адамантопулус.
Според Ли Вей Мин, говорил на Външно министерство на Китай, заяви, че тази политика е в унисон с правилата на СТО и независимо от силния екологичен натиск върху страната, тя взима мерки, за да поддържа експорта на редки минерали за международния пазар. Министърът на индустрията и информационните технологии, Мяу Уей, обави, че Китай ще обедини индустрията с редки минерали в две или три компании. Това е част от плана на страната да развива нови редки земни метали, за да увеличи производствения си капацитет.
Понеже тази битка ще се проточи, за останалите страни по света е жизненоважно да започнат да добиват тези минерали. Дотогава, ще се наложи да живеем с наложените от китайците ограничения.
 
Британският в. Телеграф


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ГЕРБ И БСП ДРУЖНО ЗАКУСВАТ НА ОБЩАТА ЯСЛА В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ЗАПАДЪТ СЕ ОЗОВА В ЕДНА ЛОДКА С АЛ КАЙДА ПО ВЪПРОСА ЗА СИРИЯ

СЯНКАТА НА ВОЙНАТА СЕ СПУСКА НАД СВОБОДНИЯ СВЯТ    

КАКВО ЧУДО МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА НА БЪЛГАРИЯ

ИЗПЪЛНЕНА ЛИ Е МИСИЯТА?

НАРАСТВА ЛИ ЕТНИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ В ЕВРОПА. КРИЯТ ЛИ ОФИЦИАЛНИТЕ МЕДИИ ИНФОРМАЦИЯ

БОРИСЛАВ САНДОВ: ТОКЪТ ЩЕ СКОЧИ РЯЗКО С 25%, АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4368

Posted by on мар. 19 2012. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.