КИЛИМАНДЖАРО

На езика на суахили Килиманджаро означава „блестящата планина” – много подходящо название за този величествен вулкан, покрит с белоснежна шапка. Това е най-високата планина в Африка – висока е 5899 м, и се вижда идеално от много мили в разпростряната около нея савана на Танзания и Кения. Очертанията й са много характерни – полегати склонове, издигащи се към удължен равнинен връх, който представлява гигантска калдера – котловина на върха на вулкана получена при сриване на вулкана в самия него.

В много горещи дни от голямо разстояние синьо-белия цвят на върха на планината често не се различава на фона на саваната и може да си помислите, че заснеженият връх се изпарява във въздуха. Леки облаци, преминаващи често под снежната граница, усилва тази илюзия. Планината Килиманджаро е разположена на площ с дължина 97 км. и ширина 64 км., която е толкова голяма, че може дори да формира собствен климат. Влажните ветрове, духащи от към Индийския океан, са принудени, натъквайки се на Килиманджаро, да му отдадат донесената от тях вода във вид на дъждове или сняг. Голямото количество валежи означава, че растителността в самата Килиманджаро и особено в долните части на склоновете й, значително се различава от полупустинните растения, обкръжаващи планината. На ниските склонове на Килиманджаро се отглежда кафе и царевица, прибилизително до 3000 м височина растат влажни тропически гори. А по-нагоре, примерно на височина около 4400 м, поляните се изместват от високопланински лишеи и мъхове.

Самият връх на планината е скован във вечни ледове, което е удивително поради факта, че се намира на някакви си три градуса южно от екватора. Само че данните от последните изследвания показват, че ледовете бавно отстъпват. Валежите на върха на планината са само 200 мм годишно и това е недостатъчно, за да компенсира количеството вода, губещо се при топенето на снеговете. Някои учени предполагат, че вълканът отново се задейства и това ускорява процеса на неговата снежна шапка, други предполагат, че виновно за това е глобалното затопляне на Земята. Каквато и да е причината ледниците на Килиманджаро в настояще време са безспорно по-малко отколкото през миналия век и може да се предскаже, че тези темпове на затопляне се съхранят Килиманджаро ше се лиши от ледената си шапка към 2200 година. В действителност Килиманджаро се състои от три отделни вулкана обединени от сложната история на изригванията им. Най-стария вулкан – Шира, е разположен в западния край на планината. Някога той бил много по-висок и е рухнал след много мощно изригване, оставяйки плато с височина 3810 м. Втория по възраст вулкан – Мавензи – в наши дни, изглеждащ като копие, разположен в източната страна на планината. Въпреки, че близо до най-големия връх на Килиманджаро изглежда незначителен, височината му достига 5334 м.Най-младият и най-големият от трите вулкана Кибо се формира по време на серия изригвания и е увенчан с калдера с дължина 2 км. При последното изригване вътре в калдерата се е появява втори вулканичен конус с кратер, а още по-късно, по време на третото изригване, вътре в кратера се е оформя конус от вулканична пепел. Огромната калдера Кибо образува характерния плосък вид на върха на тази прекрасна африканска планина.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЗЕРМАТ, ШВЕЙЦАРИЯ

НA СКИ В ШВЕЦИЯ

СПОКОЙСТВИЕ ИЛИ СКУКА: ЛЮКСЕМБУРГ

ГРАНДИОЗЕН ПРОЕКТ НА ЧЕРНО МОРЕ

ФРАНЦИЯ – ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1616

Posted by on ное. 1 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.