Квотите за жени и младежи и създават условия за каста на прилегированите и облагодетелстваните

Една от малкото теми, но от важно значение по които не се дебатира в медиите и рядко присъства в сериозните политически анализи е моделът на квотното представителство. Казано на разбираем български език това е гарантирано представителство по определен признак: териториален; етнически; възрастов и полов. Квотата по териториален признак e нормална демократична практика, както на национално ниво, така и на представителство на всички региони в партийните ръководства.

Това важи и при определени условия и предпоставки за квотата  по етническа принадлежност.
По коренно различен начин седи обаче въпроса са квотите за жени и младежи. Трудно можем да се съгласим, че това е част от правилата и в унисон с принципите на демокрацията. По принцип въвеждането на квоти за жени в органите за управление се използва в страни, в които няма демократични традиции, в дълъг период от време са имали диктатура, дискриминация на представителството по полов признак или се намират в голяма и трудно разрешима политическа криза. Политическите партии също така имат практиката да въвеждат квоти за жени и младежи. Най-често когато естествената смяна на поколенията на различните нива в ръководствата на партията не се осъществява, когато са в голям политическа криза, има спад на доверие към тях и т.н.
            По своя характер въвеждането на квоти по полов и възрастов признак, било то за жени и младежи е по-скоро дискриминационна мярка, отколкото демократична. Човек влиза в политиката, защото се чувства силен, знаещ и можещ. Защото е уверен в себе си, в своите възможности и има желанието да направи нещо полезно за държавата си, общината или града си, колкото и шаблонно да звучи това. Той не влиза в политика защото е младеж или жена. Това означава най-малкото да влезнеш през задния двор, по втория начин. То е обидно и за самите тях, защото ще изглежда и оставя съмнението, че реализацията и политическата им кариера, която имат е поради обстоятелството, че са млади или жени. А не поради техните качества, професионални способности и възможности.
            Така се нарушава принципа на равнопоставеност, на възможността всеки да има шанс за развитие, правилата на играта се променят. Квотния принцип за жени и младежи ще доведе до ситуация в която най-привилегировани ще бъдат хората, който са носители и на двете качества да бъде хем жена, хем и млада, както се казва не е едно предимство, а цели две. Създават се предпоставки за създаване на каста на привилегировани и облагодетелствани по полов и възрастов принцип, като се дискриминират останалите и се нарушават техните демократични права. 
Политическата практика сочи, че квотния принцип е често използван технически прийом от партийните  ръководства по един или друг начин в апаратните игри, за да се вкарат послушни и удобни представители. Като за да се приеме по-лесно, безпроблемно и да не срещне силна съпротива се увеличава големината на съответните партийни органи. Но с това увеличение се правят съответните ръководства тромави, трудни за събиране и стават по-слабо резултатни. Решенията се взимат от една малка група, която разчитайки на представителите от квотите, на тяхното задължение и признание, че са попаднали в това ръководство ги налагат успешно, без съпротива, много често без сериозен и задълбочен дебат. Вместо ръководните органи да бъдат мобилни, ефективни и работещи, място на дискусии и търсене на най-доброто решение и изпълнение на поставените цели.
Да говорим за квоти за жени и младежи в органите на властта у нас. За тяхното законодателното уреждане чрез Закон за младежкото участие и Закон за равнопоставеност на половете, под прикритието че така се стреми да се увеличи гражданското участие на жените и младите хора. Това означава, че нямаме все още нормални правила на функциониране на демокрацията у нас. Тогава какво ще правим в ЕС, който е съюз с ясно функциониращи правила на демокрацията.
Едно е да искаш и създаваш условия, възможности и предпоставки за активно участие на жените и младежите в политиката, а съвсем друго е да въвеждаш квоти по полов и възрастов признак. Той води до дискриминация, създава разделителни линии и предпоставки за създаване на каста на привилегировани и облагодетелствани. Това не е демократична мярка и няма място в политика.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=639

Posted by on юни 15 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.