КАРТИНИТЕ НА КИЕВСКИ ХУДОЖНИК СЕ ОКАЗАХА ПРОРОЧЕСКИ

Ukraina 1Казват, че творческите хора – не са от този свят, виждат това, което него забелязват другите, поглеждайки в бъдещето чрез изкуството.  Взглядпоговори с художника, който още през 2012 г. нарисува Киев в руиини и се поинтересува, как  той е успял това да го предвиди.

Тридесет и седем годишният украински художник Иван Хивренко прави илюстрации за книги от фантастиката и компютърните игри. По-известните от тях са – „Казаки“ и „Stalke. Преди две години неговото творчество е забелязано от политика и писателя Игор Беркут. Той е предложил да се изобрази Киев като разрушен за изложбата „От Утопия към Антиутопия“. Но днес тези изображения престанаха да бъдат фантазия.

Ukraina 4

„Още преди няколко години назад, когато всички говореха, че западът и изтокът на Украйна са длъжни да бъдат заедно, аз знаех, че рано или късно това ще приключи. Преди ние живеехме в утопия, всички знаехме на къде трябва да се върви, но никой не знаеше – как. Сега ние живеем в антиутопия, всички знаят как трябва да се върви, свободен пазар, демокрация, но къде ще пристигнем, на никой не му е ясно“ – разказва Игор Беркут, авторът на политическите бестселъри „Брат“ и Брат-2“, смисъл на които, за разлика от работите на Хивренко и сега е невъзможно да се нарекат пророчески.

Ukraina 2

Що се отнася до картините, отначало художникът е правил сметка да нарисува само една. След това интуицията му е подсказала, че трябва да бъдат поредица. Над четирите  работи Хивриенко се е трудил година. Използвал е различни техники, компютърни рисункидоработвал е боите.

За обекти Иван е избрал места, където е провел своето детство.„Това е асоциативна серия от моите детски спомени. Аз съм роден в центъра на Киев, често съм се разхождал във Владимировския парк, през моста ходих да се къпя в Днепър, купувах си  гевреци от 5 копейки“ – спомня си художникът.

Тогава през септември 2012 г., гражданите възприемаха неговите картини като поредната видеоигра, обаче организаторът на изложбата се отнася към тях сериозно: „Тези, които не попаднаха на събитията, аз ги „успокоявах“: „Не се отчайвайте – всичко това можете да го видите след 10 години със своите очи“.

Ukraina 3

За съжаление катастрофата стана доста по-рано. “Това бе сигнал. Мен ме успокоява само това, че аз ги нарисувах още тогава. Сега това изглежда като лошо предвиждане, моите картини, като кадри от фотолента започват да се проявяват. Още не много и всичко точно ще си съответства на действителността. Не дай боже, разбира се –  с тъга говори Иван.  – В две от картините аз сложих някои символи –  подкосения  Владимир и разрушения Майдан. Това означаваше, че ние можем да загубим страната. Аз още тогава разбирах, че към това може да ни доведе: глобалното потребителство, нехайството, равнодушието, пренебрежението към духовните и морални ценности. Сега всичко това даде изход на негативната енергия“.

Автор: Наталия Юрчук (21 февруари 2014 г.)

превод от украинското издание „Взгляд“ Борислав Ангелов (политолог)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8887

Posted by on февр. 21 2014. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.