КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКИ СТРАСТИ И НЕВОЛИКАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКИ СТРАСТИ И НЕВОЛИ

В разгара на лятото от дневния ред не слиза темата за предстоящите президентски избори. Като че ли това е най-големият проблем на обикновения българин. По-скоро е проблемът на българските политици, които всячески искат да го направят национален и да ангажират обществото с него. Но слава Богу неуспяват.

Българските политици за пореден път се оказват слаби актьори в едно слабо представление, което е чисто и просто поредната серия от сапунения сериал “българска политическа трагикомедия”.
Истерията в дясно продължава и скоро няма да свърши. Както върви, няма да приключи и след президентските избори. От това мерене кой крив кой прав, кой по
по-най, не доказват или по-скоро не показват нищо повече от това, че са изгубили реалната връзка с избирателя. Сближаването в дясно изглежда все повече невъзможно, по-голяма е вероятността САЩ и Иран да стигнат до обща позиция. Иван Костов с всички свои действия и постъпки работи за Георги Първанов. За някой чужденец това може да е изненада, но за нас не е. Българските нрави са такива, че личната омраза и неприязън не се забравят нито за миг, дори в името на общи клаузи. За никого не е тайна, че омразата между Иван Костов, Петър Стоянов и Стефан Софиянски е по-голяма, отколкото и на тримата заедно срещу Георги Първанов.
            В ляво изглежда всичко е спокойно. Както се казва “нещата са под контрол” и безспорен кандидат за президент е Първанов, който ще спечели без проблем изборите. Но това е привидно. Не всичко е наред и като нищо това затишие може да бъде като пред буря. Първанов няма да получи изненада от социалдемократите или от Социалистическата партия.
Изненада обаче е възможна.  Според мнозина, много индикации сочат, че ще се създаде нова лява партия до БСП, която като нищо може да издигне кандидат за президент. И той – с лява-популистка фразеология, с критика към правителството, начело с премиер – социалист, създадено не без подкрепата и помощта на сегашния държавен глава, може да обърка кампанията на Първанов. Да се доведе до втори тур на изборите, а там нищо не се знае. Все още формулата всички срещу БСП действа. В България действа правилото “един мандат му стига”. Преизбирането е много по-трудно, отколкото избирането ти за първи път на даден пост, защото не те оценяват по това, което си свършил.
            След отказа на Симеон Саксгобурготски да се кандидатира за президент, в НДСВ се води битка кой да бъде кандидатът за президент. Който и да е той, трябва да знае, че това е кауза безсмислена. Чисто и просто той ще бъде жертвено агънце, подобно на Милен Велчев на кметските избори от миналата година в София. НДСВ кандидата ще се бори за призовото трето място, независимо  от заявката да отиде на балотаж. Явната цел на кандидата на движението ще бъде за да се постигне собствена идентичност, но в действителност се помага на Георги Първанов. Идва и въпросът защо пък движението на царя да помага на раздробената българска десница, с какво го е заслужила тя.
В мненията на едни и същи политолози, социолози и наблюдатели от 2001 г. и през 2006 г. се наблюдава поредното единомислие. През 2001 г. упорито твърдяха, че Петър Стоянов е непобедим и сгрешиха. Сега единодушно тръбят, че единственият опонент на Първанов е Бойко Борисов, и отново са на път да сгрешат. Бойко Борисов, откакто е избран за кмет, все някой друг му е виновен за проблемите. С конфликти и обвинения проблемите на столицата няма да се решат. Градският транспорт, дупките по улиците, боклука, неосветените градинки и паркове и т.н. са проблеми, които чакат Бойко Борисов. Защо генералът не направи “Бяла книга” за управлението на Стефан Софиянски? Отговорът на този въпрос няма да намерим, може би поради простия факт, че в екипа на генерала е част от екипа на Софиянски. Засега моделът на управление на Борисов се характеризира с 40%-то увеличение  на цените на градския транспорт. Модел, с който не можеш да претендираш, че ще се справиш с отговорността да бъдеш премиер или президент на страната ни.
Много е лесно в чужбина да казваш, че в България има корупция и е необходимо догодина да има предсрочни избори. Но генералът забравя, че в Европа знаят кои са неговите бизнес партньори, с какво се занимават и в какво ги обвиняват. Не можем да не споменем и факта, че демократичните западни държави имат все още голямо недоверие към лицата свързани със системата на вътрешните работи на бившите социалистически страни, пък били и те пожарникари. Бойко Борисов по-добре да си гледа работата като кмет, а не да се прави на месия. Инвестициите в София идват не защото той е кмет, а защото от 1 януари 2007 г. тя ще бъде една от столиците на ЕС.
            Не е никак случайно, че началото на издигането на кандидатурата на Волен Сидеров от наричащите себе си български националисти, започна в Перник. Родното място на Георги Първанов. Там изненади няма да има и е невъзможно да се появи алтернатива на Сидеров и техните амбиции за второ място. Но сметките им по-скоро ще излезнат без кръчмар, със или без появата на ляв-популистки кандидат.
            Страстите и неволите на кандидати за президентските избори ще продължат през цялото лято, чак до края на регистрацията на кандидатите за поста.
 

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ ПОЛИТОЛОГ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=646

Posted by on юли 20 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.