Камили, камили, немили?

Увод:
През седмицата на пристанище Бургас с ферибот пристигна пратка от 16 камили. Екзотичните животни бяха предназначени за циркови и плажни атракции.

Като външна ветеринарна граница на ЕС обаче от 1 януари 2007 г. в България действат стриктни европейски регулации и изисквания по отношение безопасността и здравеопазването на животните, разтръбиха при случая от земеделското министерство /интересно защо след, а не преди/. След съгласуване с представители на постоянната мисия на България в Брюксел, отговарящи за безопасността на храните и здравеопазването на животните, се потвърди категоричното становище на българските ветеринарни власти, че през пункт Бургас преминаването на територията на България, респективно на територията на ЕС, на 16-те камили е недопустимо. Това противоречало на ветеринарните договорености, които България е приела да спазва. Накрая се разбра, че камилите ще бъдат върнати обратно. За 7 дни, както се казва, 7 дни път с камили. Да блъскат по пътищата в жегата, на тях водата в пустинята не им липсва. Иначе, ако отворим законът за ветеринарномедицинската дейност, ще открием повече изисквания за хуманно отношение към животните, отколкото можем и да си представим. Но друг е въпросът кое е по-важно спазването на единия или другия закон?! Пак противоречие!
Изложение:
Проблемът отново е в липсата на информация, която да достига до хората, до истинските потребители. Никой луд няма да докара камили или каквито и да било други животни, там, от където не могат да влязат. Просто, защото най-малкото губи време и пари. Ако за всяко евроизискване разбираме, когато го престъпваме, ще ни фалират половината бизнеси в страната!
Епилог:
След случая почти всички медии разгласиха, че ГКПП Капитан Андреево, Калотина и Летище София са единствените три гранични пункта в България, оборудвани и одобрени от ЕС за приемане на животни от трети страни.
Следващият път поне вносителите на камили ще са наясно и въоръжени с информация – защо пък да не пробват да внесат 16 камили през Летище София?

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Работата на политиците

ХАСТАР

Пари на вятъра

Евтин популизъм или безмозъчност

Местата за евродепутати с 12 по-малко от апетитите на партиите

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=58

Posted by on май 31 2007. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.