КАЛЯВАНЕ НА ТЯЛОТО

Каляването или още моржуване днес е предимно северен патент. Практикуват го главно народите от Северна Европа, особено скандинавци и руснаци. Още бащата на медицината Хипократ е предписвал потапвяне в студена вода. Англичанинът сър Джон Флойър написва през 1702 г. „История на моржуването в древността и днес”, а германския доктор Хан публикува в Силезия през 1738 г. „За лечебните достойнства на студената вода, приемана вътрешно и външно, както е доказано от опита.”
Според експерти в областта на спортната медицина потапянето в ледена вода подобрява изключително много кръвообръщението и пълни мускулната тъкан с свежо обогатена с кислород кръв. Моржуването е изключително полезно и да укрепване на имунната система срещу всякакви, а не само простудни заболявания. То помага и срещу постоянно мутиращите щамове на грипа, както и за справяне с алергиите от които страда вече повече от 30% от населението у нас.

Има няколко основни вида каляване: потапяне в студена вода, взимане на леден душ, разтриване със сняг, налагане със студени кърпи, потапяне на краката във вода.
Зимните бани всъщност възстановява клетките на организма. В първия момент, когато се потопите в ледената вода сякаш сърцето ви спира. Излизайте бързо и бегом към сауната. След малко ще сте нов човек, лек, като перце с чувство за задоволство и приятна нега. Ако няма водоем, където да го практикувате или сауна наблизо, може да го правите под душа. Не е съвсем по северному, но също е добре за тялото.
Бързата смяна на студена и топла вода има мощен ефект върху кръвоносната и лимбичната система, тонуса, нервната система, хроничните възпаления.
Важно е закалителните процедури да се правят постепенно, а не като прочетете статията да се вдъхновите и да се хвърлите в снега пред блока. Започва се с краката, после постепенно цялото тяло, като отначало водата е по-хладка към по-студена. Зимните ни курорти вече разполагат със сауни и парни бани дори и в най-малките хотелчета. Рaзтриване със сняг също ще помогне да сте здрави през годината и да не настивате, като седнете до всяка врата.
 
 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

КОКТЕЙЛИ ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

ДА ПРЕБОРИМ ЗИМНАТА ДЕПРЕСИЯ СЪС СВЕТЛИНА

ХЕМОРОИДИТЕ, ТОЗИ СЪВРЕМЕНЕН БИЧ

МАХМУРЛУК

СТЕГНАТ КОРЕМ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2056

Posted by on февр. 19 2009. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.