КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: НАЦИОНАЛИСТИТЕ НЕ БИВА ДА СЕ ИЗКЛЮЧВАТ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ

Kaloyan Metodiev 2005

Интервю на Калин Първанов за списание Тема (25 ноември 2013) с Калоян Методиев, политолог и собственик на сайта Общество.нет

Г-н Методиев, като общественик с консервативни възгледи къде виждате границата между дясно и крайно дясно в България? Възможно ли е сътрудничество между тях? Има ли черта, която не трябва да се престъпва от тези, които се определят като „десни”?

Етикетите на политическите субекти в Европа са почти напълно объркани. Там предстои голяма промяна. В България дясното е такова само по етикет. Това важи и за всички останали начело с управляващата коалиция. Консервативна десница у нас няма – там е големият вакуум. Където свършва консерватизмът, започва национализмът. Националистите не бива да се изключват от обществения и политически живот, а да се приобщават към демократичните ценности. Консервативното може да играе тази роля на базата на понятия като традиция, патриотизъм, национален суверенитет, икономически протекционизъм и т.н.

Новопоявилите се „граждански патрули” по софийски улици проява на гражданското общество ли са или провокация към него?

Въпросът не се решава с патрули, а с работещи институции. Вместо емоционални тиради е нужен прагматизъм. Енергията им може да се канализира. Общината да ги регистрира, да ги координира и да им организира юридически курсове за половин ден как да действат в рамките на закона. Близък пример са „Ангелите хранители“ при епидемията от престъпност, обхванала Ню Йорк през 1980-те години. Имаме доброволци за обществена работа, което в днешно време е рядкост. Ако кажем, че не е проява на гражданското общество, означава да кажем, че тези хора не съществуват, което вече е крайно.

В една от вашите статии наскоро зададохте въпроса: „Съществува ли таен план за трайното заселване на България с големите групи нелегални емигранти от Близкия изток и Африка, за което вече намекна бившия премиер Иван Костов?”. Имате ли вече някакъв отговор?

Още през 2010 г. предупредих многократно, че трябва да се изгради ограда по границата, но тогава никой не обърна внимание на предупрежденията – чужди посолства, МВР. Преди повече от година представител на  Сирийска свободна армия у нас – Осама Башир, обяви пред Нова ТВ, че би било добре, ако правителството им предостави обезлюдените села в Странджа, за да могат да се настанят там. Тогава още нямаше бежанска вълна. Каза го броени месеци след организираната от българското правителство тайна среща на сирийската опозиция в Правец, за която все още няма адекватен отговор какво е договаряно там. Кристалина Георгиева заговори за оправяне на демографската ситуация в България чрез бежанците. Низ от случайности, които предизвикват въпроси.  Костов беше премиер по време на бежанска криза, затова съм склонен да мисля, че не говори празни приказки.

Как си обяснявате появата на формации от типа на Националистическа партия на България, която беше учредена наскоро в София? Следите ли нейните първи стъпки? 

Оттук насетне националистите в Европа само ще нарастват. България няма да остане встрани от този процес. Не следя конкретно развитието на новата формация, но смятам, че трябва да се търси някакъв консенсус. Колкото повече се забраняват, притискат и мачкат, толкова повече и по-сърдити ще стават. Националистите са ранна предупредителна система за възникващи проблеми, имат важна социална роля. Те са и своего рода извинителна бележка за всяко едно управление пред външни фактори, и най-вече пред брюкселските институции. Подобни подходи се използват умело от стабилни консервативни управления като това на Виктор Орбан в Унгария, който успява да прокарва националния интерес на страната и едновременно да удържа директен натиск от еврочиновниците под угрозата от ръст на крайната партия Йобик. Затова и Австрия сложи квота за прием само на 500 сирийски бежанци, и то християни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=7957

Posted by on ное. 23 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.