КАЛИНИНГРАД – МЯСТО ИЗВЪН ПРОТОКОЛА

Калининград е едно от най-малко познатите места в Европа. Областта е част от Русия, но няма сухопътна връзка с нея. Заобиколена е от Литва и Полша и има излаз на Балтийско море. Това е най-западния регион на Русия. От Калининград до полската граница  е само 35 км, а до литовската – 70 км. Анклавът има около 1 милион жители. Населението е пъстра палитра от белоруси, украинци, руснаци, немци, литовци, поляци.

Мястото е изключително богато на езера и реки и  именно тук е едно от местата, където се намира кехлибарът. Една от най-дългите лагуни в Европа се намира на брега на областта. Дюните и стигат височина до 70 метра, а дължината е 98 километра.
Областта е слабо развита като туристическа дестинация и затова е златна брошка на ревера на всеки истински любител на пътешествия. Залужава да се видят старата Кьонингсберска катедрала, площад Победа, Кьонингбергската крепост,  домът на Съветите, катедралата „Иисус Спасител”, старата пруска зоологическа градина, Държавния университет „Имануел кант”, музея на световния океан, , много замъци от рицарските времена,  сталинска архитектура, уникални готически сгради,  първата крепост на Тевтонските рицари, замъкът Инстербург и много други.

В замъкът в Калининград се е съхранявала една от най-интересните тайни на ХХ в. – кехлибарената стая. Тя е подарена на  руския цар Петър Велики от пруския крал Фридрих Вилхелм. Руснаците я доукрасяват със злато и кехлибар и тя достига тегло от 6000 кг. По време на Втората световна война немците я взимат от руснаците и опакована в дървени сандъци я скриват в подземието на  Кьонингсбергския замък. Сандъците изчезват по време на бомбандировките над града в края на войната и досега никой не знае къде са, въпреки многобройните издирвания и археологически експедииции.
Старото име на града е Кьонингсберг, наречен на основателя си чешкия крал Отокар. Той е един от главните градове на Тевтонския орден, а след това е център на Източна Прусия.  В  него е роден един от най-известните философи – Имануел Кант. През 1945 г. руснаците на път за Берлин  окупират областта и сменят името на града по името на комунистическия лидер Михаил Калинин. Решение за това се взима на Потсдамската конференция между СССР, САЩ и Великобритания, които ликвидират Източна Прусия. В момента се управлява от губернатор подчинен пряко на Москва.
Мястото винаги е било стратегическо за руските военни интереси. То е най-силно милитаризираната част на Руската федерация и мястото с най-силно развита военна инфраструктура в Европа. Има военновъздушни и военноморски бази, както и остановки за ядрено оръжие. Според запознати в морето наоколо имало повече подводници, отколкото риба.
Калининград е единственото руско пристанище на Балтийско море, което не замръзва през цялата зима. През 90-те години по време на анархията в Русия, областта е място, където кипи оживена контрабанда и се е считало, че е контролирана от организираната престъпност, която търгува с оръжие, наркотици и други стоки. Населението на мястото се състои в огромното си мнозинство от военни и техните семейства. Любопитен факт е, че тук е родена съпругата на Владимир Путин – Людмила.
От няколко години Полша и Литва са членове на НАТО и ЕС и това затруднява сухопътното предвижване на калининградчани към Русия и обратно, което постоянно е причина за напрежение. Разполагането на Американска противоракетна система на САЩ в Полша, пък подразни руснаците и новият руски президент Медведев обяви, че ще разполжи на територията на областта ракети.
Хората там не живеят особено добре и правителството например въвежда програма за строеж на нови жилища, за да посрещне нуждите на населението. Нивото на безработица е високо. Липсват инвестиици, а огранизираната престъпност и нарастване на броя на заболелите от СПИН са реални проблеми за историческата област. Европейската комисия има специални програми чрез които подпомага развитието на областта и живота на хората там. Така че и ние българите помагаме. Търговията с ЕС нараства, разбира се под зоркия поглед на родината майка.
Калининградска област е от местата, за които можем да кажем, че са извън протокола. Анклавът има множество исторически и културни забележителности, които малко хора в днешно време са виждали. Само не се доближавайте до военните им обекти – може да не им харесва.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КИЛИМАНДЖАРО

ЗЕРМАТ, ШВЕЙЦАРИЯ

НA СКИ В ШВЕЦИЯ

СПОКОЙСТВИЕ ИЛИ СКУКА: ЛЮКСЕМБУРГ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1643

Posted by on ное. 6 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.