КАК ЦВЕТОВЕТЕ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО

Във всички времена хората са смятали, че цветовете оказват определено влияние на тяхното здраве. Друидите, шаманите и жреците на инките са ги прилагали при лечението на някои заболявания. Китайската традиционна медицина, аюрведа, шумерската и юдейската медицина са използвали влиянието на цветове във всекидневието. Днес цветотерапията е един от популярните видове алтернативна медицина, който се основава на използването на конкретен цвят. Според психолозите цветовете все пак наистина оказват влияние на нашето настроение, а по този начин и върху  нашето здраве.

Според този подход, червеният цвят повишава активността и затова е особено полезен за флегматичните хора.
Виолетовият точно обратното – засилва интровертността и затова не се препоръчва на затворените хора.
Страдащите от депресивни състояния пък се нуждаят от розовия цвят, защото той ги прави по-активни и жизнерадостни.
Синият цвят успокоява – той е благоприятен за тези, които страдат от силна възбуда, докато зеленият успокоява нервните и разтревожените и изпълва тялото ни с хармония.
Според психолозите, оранжевият цвят ни изпълва е енергия и увеличава апетита, а освен това той способства за усвояването на калция и е полезен за възстановяването на здравето.
Жълтият цвят стимулира нервната и храносмилателната система и способства за развитието на логическото мислене.

Всичко това показва, че хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват червеното, защото то повишава кръвното налягане и възбужда нервната система. Твърде голямото количество червен цвят създава усещането за безпокойство и свиване в гърдите и може допълнително да напрегне човека, който вече се намира в мрачно настроение, а освен това може да провокира появата на мигрена, виене на свят или проблеми със зрението. За сметка на това малките количества червено в предмет на изкуството, спектакъл или филм ни активизира.

По данни от друго изследване, жълтият цвят в стаята запазва нормалния пулс на човека, докато в синя стая пулсът се забавя, а в червена – се увеличава.

Може би всичко това е свързано с възприятието на подсъзнателно ниво, където червеното се асоциира с кръв и неосъзнато предизвиква раздразнение, зеленото напомня свежестта на гората, жълтото – светлината на слънцето, а синьото носи умиротворение от сутрешната зора, е едно от обясненията на психолозите.

Цветовете са в състояние да придадат невероятни сили или да потопят в отчаяние особено чувствителните хора. Те несъмнено оказват влияние на човека през целия му живот.

В Япония например отдават голямо значение на подбора на цветовете на дрехите, храната и жилището за поддържане на доброто здравословно състояние.Все повече методики подчертават необходимостта от специален подход при избора на цветовe за оформянето на интериора на жилището. Така например се смята, че всекидневната и кухнята стават по-динамични, ако са в оранжеви тонове, а спалнята със син оттенък позволява на човека да се наспи по-добре.


ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

НЕЩАСТНИТЕ ХОРА ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯ, ЩАСТЛИВИТЕ ПРАВЯТ СЕКС

НА КАКЪВ ЕЗИК ПЛАЧАТ БЕБЕТАТА

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ НЕ ПРИЧИНЯВАТ РАК СПОРЕД НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ

ПОСТТРАВМАЧНИЯТ СТРЕС

ПАРЕНЕТО „ПОД ЛЪЖИЧКАТА”

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ДЮНЕРИТЕ?

ЕМОЦИИ, КОИТО СЪСИПВАТ ЗДРАВЕТО НИ

КРЪВОТЕЧЕНИЕТО ОТ НОСА

ХОРМОНИТЕ НА РАЗТЕЖА МОГАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ МОЗЪЧНИ НАРУШЕНИЯ ОТ УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

ПРОЧУТАТА ДИЕТА СЪС ЗЕЛЕВА СУПА

БРЪЧКИТЕ ИЗДАВАТ БОЛЕСТИТЕ

ПРОСТАТАТА НА МЪЖА СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

ЛЕКАРИ ОСЪЖДАТ НОВАTA МОДА РАЖДАНИЯTA ДА СЕ ПРЕДИЗВИКВАТ В СЕДМИЯ МЕСЕЦ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2847

Posted by on ян. 10 2010. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.