КАК РЕАГИРАТ ИСПАНЦИТЕ НА КРИЗАТА?

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 2 ЧАСТ

След като започна кризата с петрола и започнаха да стачкуват. Естесвено нямаше работещи. Работеха само кабеларки, хранителни магазини, бутици и други не до там зависими.  Но как работеха хранителните магазини? Ами за 2 дни почти се изпразниха останаха само консерсите по рафтосете, киселото мляко :), замразените храни и малко плодове и зеленчуци.  Бензиностанциите не работеха.  Ясно защо.  В нашето градче работеше само бензиностанция и то на английска фирма. Заредиха като 1 цистерна беше придружена от  9 полицейски коли, за да може да няма жерви след това. Да това са те испанците –  със силен характер и добра подкрепа от синдикатите. Ако си позволи някой да отиде на работа от стачкуващите той е уволнен и  записан. После да му мисли как ще си стои вкъщи и няма да има кой да го наеми на работа. Имаше и един който го набиха и един който почина поради желанието си за работа. Тук на всеки му е ясно, че да се  цепиш от общата кауза за благото насжсички е голям грях. След това си започнаха и обичайните разпродажби с 50% намаление, преминаха към  обичайните 70%, като плакатите бяха и с един среден пръст за правителството.
Испанците започнаха да губят работа, защото започна световната криза, банките спряха заемите, спряха и строежите, а те основно това си работеха. Да бяха свикнали да си работят 6 месеца уж да напускат или сменяха фирми и така взема от строежа минимум 1800 евро –  максимум 3000 евро и си взема прословутото паро от минимума за тези заплати – 1000 евро. Така бяха посвикнали те, но сега няма работа или са на паро, т.е на трудовата борса или са с доходи от между 1000-2000 евро и не им е много весело. Така те се оплакват, че са зле, че обедняха и че не са спокойни като преди, но истината е, че сега е факт, че новите колекции са със значително по-ниски цени, че цените на някои хранителни стоки, които бяха леко увеличени се нормализираха. Факт е примерно за олиото от 60-70 цента скочи на 1 евро, но имаше промоции в магазини на  85-90 сантима.  Идва ти брошурата и това, което е увеличено гледаш дали някъде ти го предлагат по-изгодно и все пак това си е нищо. Купувал ли е българин в България, не в марков магазин, а в бутиков блузи от колекция  2008 за 5 евро, панталони за 10 евро, костюми за 20 евро, а преди това блузата да е струвала 80 евро (тук да пазаруваш от марков магазин е все едно си влезнал в кварталния БГ магазин)?  

Да, мисълта ми е, че те казват ами сега е криза нещата трябва да са на много по-ниски цени иначе как се живее. Ами да как се ходи по 2-3 пъти на почивка извън Испания и отделно вътре в Испания и  как ще посрещаш празниците, а как ще спреш да пазариш? Да, това незнам къде го има. Моя приятелка държи един от най-старите и най-известни мебелни магазини в Стара Загора и ми казва:  „Как такива цени на мебелите?  Как 60% намаление”,  ами пратих и снимки на брошури и се убеди. А сега има оферти за 1 евро голяма  поставка за стената на два плота за книги, шкафче за нощна лампа за 15 евро, 4модерни стола за хола тапицирани за 70 евро и така всеки четвъртък  мебели за 1, 5, 10 и 20 евро.
Ами в общи линии това по света хора добри и лоши на едно място има повече от едните и по-малко от другите и обратно. Това са те испанците – спокойни, търсещи правата си, необичащи училище, като ги питаш защо не учиш, а работиш на 16 години –  ами не ми харесва.  Както казва  съпругът ми Митко: прост народ умни управляващи. При нас е обратното. 
 


 ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

МЕТЕОРА – СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2167

Posted by on апр. 3 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.