“КАК БЕРИЯ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО, А СТАЛИН НЕ E ЗНАЕЛ“ ПРЕМИНА У НАС

StalinБОРИСОВ Е НЕВИНЕН, А ДЯНКОВ И КОЙТО И ДА Е ДРУГ СА ВИНОВНИ

 Последователите и привържениците на Сталин и до ден днешен продължават да твърдят, че Сталин е невинен, а злодеят е Берия. Едва ли не, че за всички злини и нещастия, който са сторени Сталин не е знаел и е нямал нищо общо. Доколкото е имал вина Сталин то тя се ограничава в това, че му се е доверявал. Нещо подобно наблюдаваме у нас интензивно и настойчиво да се прокарва  след 20 февруари 2013 г., деня на подаване на оставка от Бойко Борисов в НС и призоваване към останалите парламентарни формации да се върви към предсрочни избори.

Някак си изведнъж, едва ли не се завъртя ударно лентата как Бойко Борисов не е виновен, а е виновен Дянков, Цветанов, Найденов и кой ли още не, включително постоянно заподозрените Станишев, Доган и Тройната коалиция, удобно забравяйки, че и Симеон Саксгобуготски бе част от нея. Резонно за виновни бяха набедени и медиите –  когато те хвалят и пишат само суперлативи са добри, а когато леко те захапят стават лоши и работят срещу народа и държавата. За международното положение, в момента е  виновна световната финансова криза. Не бива да забравяме и удобните за родните апологети на неолибералната парадигма и ценностният избор, че вина за всичко случващо се у нас носи Русия и Путин, като че ли в Москва си нямат друга работа и не мигват дни и нощи, заради това, което се случва у нас.

Как така изведнъж човекът от последните три години и половина без който не можеше да се вземе нито едно окончателно решение и без неговото съгласие ще е невинен, а всеки друг ще е виновен, че даже и парламентът. Кой министър-председател не идваше в Народното събрание през тези 23 години и показваше под път и над път неуважението си към парламентарната институция, превърна я в послушен изпълнител на неговите прищявки и капризи благодарение на мнозинството, което го подкрепяше там? Такова поведение  не си позволяваше и Костов като министър-председател. Въпреки, че той бе определен като Командир и крайна инстанция, по негово време се заговори за авторитаризъм и се търсеха аналогии с модели в Латинска Америка на див капитализъм с авторитарно управление, умело скрити под фасадата на изборите. Нима точно след края на управлението на Костов не се прави постоянен опит да му бе изграден образа, че той е реформаторът, единственият умел министър-председател на страната, който е невинен, а виновни са останалите около него като Бакърджиев, Божков, Бисеров, включително и правителствата след него. Сега остава и по подобие на Иван Костов на 12 май 2013 г. Борисов или някой от неговите приближени да каже, че виновник е българският избирател.

Крайно време е да бъдат свалени сините очила с бяла рамка на сива точки и следващият път, когато някой се опитва да говори пламенно или умело да манипулира обществото, че Борисов е невинен, а останалите са виновни, да си спомним и да му се припомни за това, че и Сталин е невинен, а Берия е злодеят за всичко, да де, ама друг път. Нито Борисов е невинен, нито само останалите са виновни – вината я носят всички и отговорността за това също, особено при управление в стила  „Ние се събрахме и аз реших„. И накрая, но не последно място, именно това управление обеща, че ще работи за: „Първо, повишаване на доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на българската икономика.“ А накрая излезе, че гордостта на Борисов и Дянков финансовата стабилност се обслужва от хората, а не обратното. Освен естествените монополи, със смачкването на дребния и средния бизнес се създадоха и други единични монополи – паразити на приближени и привилегировани.

Антон Боянов

Политолог (20 март 2013 г.)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6318

Posted by on мар. 20 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.