КАКВО НИ ПРЕДСТОИ СПОРЕД ЖАК АТАЛИ

Жак Атали е роден през 1943 г. в еврейско семейство във Франция. Завършва Френската Политехника. Дългогодишен съветник на президента Франсоа Митеран. Той е  и председател на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). По този повод LE MONDE DIPLOMATIQUE пише: „Трябва да се отбележат три неща: назначението се дължи не толкова на банкерските способности на кандидата, колкото на умението на президента Франсоа Митеран да го наложи на този пост; равносметката беше противоречива; наложи се Жак, който очевидно бе загрижен за развитието на страните от Изтока не толкова, колкото за собственото си удобство, да подаде оставка през 1993 г.”  Изданието допълва : „А на какво се дължат печалбите на консултантските фирми, създадени впоследствие, като “Атали &А” например – на предприемаческия гений на собственика или пък на впечатляващата му мрежа от връзки, изградени в Елисейския дворец?” През 2001 година френският политик и финансист  е арестуван във връзка със скандала за незаконни доставки на оръжие за Ангола. Автор на редица книги сред които: „Евреите, светът и парите”, „Карл Маркс или световният дух”. Обвиняван в плагиатство и повърхностност той предвиди глобализацията и днешната световна финансова криза.

„Да изпитваш удоволствие от щастието на другите":дали това, наречено „Братство",ще бъде утрешната утопия?
„Братства – една нова утопия” е книга на Жак Атали от 1999 година. В нея той разгръща идеята си за едно ново утопично общество основано на т.нар. братство. 
Говори за бялата чума – вируси, които ще нападнат компютрите. Предвижда бъдещи войни за все по-намаляващите водни ресурси на планетата. Очаква през 2080 г. глобалната икономика да е контролирана максимум от 5 компании-монополисти. „Глобализацията на капиталите осигурява победата на пазара над всяка демокрация” пише още в книгата си Атали.  Частни валути, частни съдилища, частни данъчни компании на които държавата е делегирала това си право. Глобализацията унищожава детството, такова каквото го познаваме.  Пропастта между много богати и бедни ще се маркира и чрез стени и съоръжения. Ще възникват нови елити. Това ще доведе до нови ужасни войни.  Ще станем свидели на края на личността, защото новите технологии ще позволят на пазара да знае натрупва бази данни и да знае всичко за всеки потребител. Тотално ще се проследява и ще се подслушва. „Всеки ще бъде докаран до състояние непрекъснато да бди за собствената си съобразност с някаква социална норма, необходима за съхраняването на някакъв социален статус”, казва Атали.  В книгата той говори още за скорошната поява на клонинги за органи или работа, телекинеза…
Атали предвижда още през 1999 отделянето на Абхазия и Южна Осетия от Грузия.
Той разглежда  историята  на утопиите – френската революция, Томас Мор, Кампанеле и т.н., като ги преплита с антиутопиите на Оруел и Хъксли. Тук прави важният извод, че утопията е майката на всички диктатури, но и че без утопия светът не върви напред и не преследва щастието. За Атали утопията има бъдеще. И то е в братството. То е единственото средство за се случат другите две – свобода и равенство. Лявата му утопична визия на места сама отрича себе си, но прави изключително важни изводи за бъдещето. Атали пише за това какво ни очаква и следователно ни дава ценна информация какво трябва да направим, за да избегнем един или друг удар и да предотвратим една или друга пагубна тенденеция. 
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЧУЖДИ РАБОТНИЦИ – НАШИ ПРОБЛЕМИ

ЕВРОПА СТАРЕЕ ЛИ, СТАРЕЕ

АЛБАНСКАТА ИДЕЯ В КРИЗА

ПАНАЦЕЯ ЛИ Е ПЪЛНИЯТ КОНТРОЛ

ВИОЛЕТА
МИХАЙЛОВА: СЪВРЕМЕННИЯТ ЧОВЕК Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ВИСОК ОТ ПРАДЕДИТЕ СИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1543

Posted by on окт. 11 2008. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.