Какво е лява патриотична организация и има ли почва у нас

Патриотизмът е последното убежище на всички негодници 

 

В последните близо три месеца усилено се върти в публичното пространство мнението, че предстои създаването на лява патриотична организация. Това не е нещо ново за България през годините на демократичния преход. През 90-те години най-ярък пример по-време на парламентарни избори е Патриотичния съюз с лидер Гиньо Ганев, който през 1994 г. не успя да влезне в Народното събрание и събра над 1 %. През 2001 г. бяхме свидетели на опита на коалицията Отечество левица, в която участваше и Николай Хайтов, но тя не съумя да събере и 1 %.

През 2005 г. малко преди началото на предизборната кампания  бе създадена коалицията Национално обединение “Атака” с лидер Волен Сидеров. В ЦИК беше регистрирана като споразумение за коалиция между политическата партия “Национално движение за спасение на Отечеството” с лидер Илия Киров и политическата партия “Българска национална-патриотична партия” с председател Петър Манолов. Но в действителност в нея имаше представители на политически кръг “Зора” с лидер Минчо Минчев, Съюз “Защита” както и личности свързани по един и друг начин с Волен Сидеров. Тази коалиция нямаше точно определена политическа идентичност. В нея се съчетаваха както леви-социални така и десни-националистически елементи. Именно това породи и множество дебати каква е тази формация – крайно лява или крайно дясна. Залагайки на силния популизъм, на елементи на национализма и провеждайки кампания в стил “срещу”, особено относно статуквото в политическата ни система, коалиция “Атака” съумя да влезне в българския парламент. Подкрепата за нея бе крайно разнообразна. Бюлетини пуснаха, както гласоподаватели, които до този момент са гласували за българската левица, така и гласоподаватели, гласували за десницата и центъра.
В новосъздадената коалиция “Атака“ още в самото начало на работата на 40-тото НС започнаха да се открояват различията на отделните й представители. Особено след създаването на националната партия “Атака” с лидер Волен Сидеров, действията му към овладяване  на цялата власт в парламентарната група и решенията да се вземат еднолично от него. Парламентарната група на “Атака” започна да намалява, като от нея излизаха предимно представители със социални убеждения. Така постепенно парламентарната група на Сидеров в момента, с малки изключения, е съставена от представители на неговата партия, които гордо наричат себе си български националисти и по своя характер тя е дясна.
Заявка за създаване на нова лява патриотична организация имаме не само от представители на  първоначалната коалиция “Атака”, а също така от Александър Паунов и ген. Любен Петров. Те по-скоро говорят не за чисто нова организация, а за организация на базата на съществуващите до този момент. Скоростта на изграждането и оформянето и зависи от резултатите на коалиционното управление в сферата на здравеопазването, на социалната политика, на образованието и най-важното в политиката на доходите и увеличаването на заетостта. Ще следят процесите в БСП, относно приемането на новия устав и новата програма през септември месец, когато трябва да се проведе заседание на конгреса й. Относно това дали БСП ще се определи като социалдемократическа организация, като по този начин се надяват да бъдат привлечени нейни членове и симпатизанти към една нова, седяща по-наляво от БСП, формация. Все още обаче не е ясен въпросът, кой ще бъде лидер на тази формация или кои ще са нейните лидери. Желаещи да бъдат начело на политическа партия в България винаги има, но проблемът е кой от тях е харизматичен? Кой става за лидер? Засега такъв не се наблюдава.
Интересен е обликът, който би имала една такава формация. Това което се оформя до този момент е, че тя ще използва силно съчетаващи се елементи на социална насоченост, патриотизъм и антиглобализъм. Обгърнати с реториката на популизма и срещу някого или нещо, независимо какво е то. Безспорно в този момент, това е договорът за съвместни въоръжени съоръжения в страната. Това, от една страна, спомага за оформянето на част от нейните бъдещи представители, а от друга, проверява как би реагирало обществото на един такъв субект на политическата ни сцена. Какъвто е сигналът за създаването на младежка лява патриотична организация, миналия месец в София. Най-вероятно ще е насочена срещу ДПС, нейната роля и място в българската политическа сцена.Това което прави впечатление и голямо недоумение е, че се говори за лява патриотична организация. Да говорим за ляв и десен патриотизъм е смешно. Човек или е патриот или не е патриот, това няма пряка корелационна връзка с неговите политически виждания и убеждения. Не можем да не си спомним, когато започне употребата на патриотизма за тесни или по-широки политически цели, думите на Самюъл Джонсън през 18-и век., а именно, че: “Патриотизмът е последното убежище на всички негодници”. Което Збигнев Бжежински го преформулира в годините на Студената война, като: “Национализмът е последното убежище на комунизма”. В страната почва за изграждане на крайна левица има, но да се говори, че да бъде и патриотична е чиста форма на популизъм и заиграване с терминологията, грубо манипулиране на обществото в името на преследването на определени цели. Досега нито един от идеолозите за създаване на организацията не е съумял да даде дефиниция, какво е хем да бъде лява, хем патриотична.Евентуалната подкрепа на една крайно лява партия  на прага на влизането ни в ЕС, може да се намери в недоволните от своя социален статус и положение в обществото през годините след 10 ноември 1989 г., от съвместните въоръжени съоръжения, от участието на България като съюзник на САЩ в Ирак, от страха, неизвестността и предизвикателствата от членството ни в ЕС. В средите на антиглобалистично настроените и особено сред онези млади хора, които са увлечени от алтер-глобалистичните движения. Определени икономически сили, които не искат да играят по законовите правила, дори ако може да се забави и отложи във времето процеса на присъединяване на България към ЕС, биха подкрепили с удоволствие учредяването й.Когато говорим за изграждането на формации в България днес и тяхното бъдеще, съществуване и перспектива, няма как да не го свързваме и с наличието на идентични партньори в Европейския парламент. При липсата му в европейското семейство, те са обречени от заплахата за кратко съществуване, те са конюнктурни и архаични. В тази връзка никак не е случайно, че Бойко Борисов търси подкрепата на ХСС и на фондация “Ханс Зайдел” в процеса на превръщането и изграждането на ГЕРБ в политическа партия.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=631

Posted by on май 18 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.