КАКВА Е РОЛЯТА НА ЖЕНИТЕ СЛЕД АРАБСКАТА ПРОЛЕТ?

Аманда Ригс е съветник по въпросите на Близкия изток в Американската търговска камара (АТК). Тя е член на Млади професионалисти във външната политика. Работила е за ООН и АТК в Египет.
 

Като западна жена, която от години работи в Египет и продължава да пътува из региона, аз не съм оптимист относно правата на жените след Арабската пролет. Когато дикаторите в Тунис, Египет и по-късно Либия започнаха да падат, бях във възторг заради моите приятели в Близкия изток и Севрна Африка, които за първи път можеха да почувстват вкусът на политическото пробуждане. Арабската пролет беше сигнал за нови възможности, ново начало и преди всичко надежда.

Моите колеги и приятели толкова се гордееха, че да египтяни – стояха с високо вдигнати глави, защото бяха постигнали нещо немислимо. Докато живеех в Кайро, аз наистина вярвах, че хората на Египет никога няма да преодолеят страха и да излязат на улиците, за да протестират. Египтяните бяха вдъхновени от тунизийците и жаждата за свобода. Докато наблюдавах от Вашингтон видеоклиповете в Youtube  и четях постингите във фейсбука за случващото се в градовете на Египет за първи път видях истински политически дебат за бъдещето на страната и това, което египтяните искат за себе си. Гледах със смирени и възхита силата на хората – вклчително жените – за това, което постигнаха в сърцето на площад Тахрир.

След изборите в Тунис, Мароко и Египет моят оптимизъм се изпари и се страхувам за правата на жените в Близкия изток. Тези три страни започнаха да избират в парламентите си религиозно доминирани партии и това може да доведе до налагането на нови ограничения за жените. Египет вече анулира трудно извоюваната квота за женско представителство в параламента. Всички видяхме ужасните кадри на протестиращи египетски жени влачени по улиците и бити от силите за сигурност, защото се възправиха срещу военния режим. Във всяка държава има жени, които са избрали религиозния живот, но има и либерални женски групи, които искат да имат правото да избират да живеят по светски начин и да не носят фереджета. Докато тунизийското правителство обяви, че няма да забранява на жените да носят бикини на плажа, това не означава, че новият кабинет ще ги защитава от посегателства.  С религиозно доминирани правителства правата на жените които са придобити до днес, могат да се изгубят. Сега чета за надвисналата опасност от постинги на египтянки във Фейсбук, където има изказвания като: „Дами, махнете бурките си!” или „Отсега нататък ще плета вкъщи” или „Салафитите декларираха, че забраняват високите токчета”.

Почти година откакто започна Арабската пролет. През нея аз съм свидетел на серия от обещания. Сега имам дълбокото усещане на тревога за това, което ще донесе 2012 година. Може ли животът за жените да стане по-лош в арабския свят. Вярвам, че те ще запазят оптимизма, който имаха по-рано, ще продължат с публичните си демонстрации и ще се борят за правата на жените в Близкия изток.

Материалът е публикуван във Форбс – жени.
Публикува се по идея на политолога Борислав Ангелов

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НАУЧНОПОЛИТОЛОГИЧЕСКИ АНАЛИЗ- Владимир БРЕЗОЕВ

ЕВЕНТУАЛНОТО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ИРАН

МИТОВЕ ЗА РУСИЯ – сър Родрик БРЕЙТУЕЙТ
  

ПИРОМАНИ ИЛИ ТЕРОРИСТИ-ПОДПАЛВАЧИ БРОДЯТ НОЩЕМ В СОФИЯ? – Петър ХРИСТОЗОВ

АКРОБАТИКА С ДАТИ ИЛИ КАК СИНЯТА КОАЛИЦИЯ САМА ИЗКОПА ГРОБА В КОЙТО Я БУТНА ГЕРБ

ДЮНЕРЪТ НЕ Е САМО ХРАНА, НО И ВИД КУЛТУРЕН СИМВОЛ

СТРАТЕГИЯ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА НЕВЕЖЕСТВОТОпроф. Емил ХОРОЗОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4237

Posted by on ян. 11 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.