КАКВА АРМИЯ НИ Е НУЖНА?

Kaloyan Metodiev 2005Събитията в Украйна, Сирия, нелегалните емигранти по южната ни граница и възможната дестабилизация в Македония, клокоченето в Босна и Косово отварят с нова сила въпроса за военния елит на България. Каква е неговата роля, място и възможност за действие?

По време на най-силният емигрантски натиск през есента и зимата на 2013/2014, когато най-много имаше нужда от армейски части, вместо военните на границата бяха разположени градски полицаи. Правителството допусна груба грешка като не изпрати тези, които голяма част от обществото очакваше да са там.

Министерство на отбраната тотално се провали с опъването на телена ограда по границата, което не би трябвало да е задача с повишена трудност за една натовска армия от ХХI век. Прехвърлянето на отговорност и интригите между МО и МВР не променят този факт – мина март, а оградата дори не е започната. Трябва да признаем унижението!

Злите езици говорят, че сред офицерския състав се е образувала нова номенклатура, която се бори основно и само за командировки в командните центрове на НАТО по света. В интернет изобилства от коментари, че родните военнослужещи предпочитат да ходят в Афганистан, за което не пестят усилия и връзки, а не да стоят в родината. Патриотичният елемент  очевидно се е поизпарил, а той е от ключово значение за всяка йерархична структура от подобен тип. Професионализацията показва някои несъвършенства. Явно те трябва да се компенсират по някакъв начин. Но не е добре това да става с пари.

Очевидно нещо в българската военна машина скърца. В Македония се очертава социална, икономическа и политическа криза. Това вече е оградата на българската къща. При този сценарий армията веднага влиза в ролята на възпиращ фактор. Тук и сега. За голямо съжаление и тази граница е на дереждето на българо-турската. В тази посока също трябва не само да се мисли и коментира, а да се действа. Не може пак да пращаме полицаите.

Военен елит се храни и отглежда десетилетия, може никога да не потрябва, но има ли нужда от него трябва да е на позиция и да направи без коментари и въпроси това, което се очаква от него. Не бива да забравяме образа на украинския контраадмирал в Крим, който на първия ден от събитията на полуострова премина на страната на Русия.

Необходимо ни е преосмисляне на ролята на военния ни елит, на цялата армия. Нека сме готови за най-лошото, най-невероятно и най-абсурдното от гледна точка на днешния ден – не вреди. Европа няма да може да ни защити военно, ако нещо се случи в нашия несъвместим с думата спокойствие регион. НАТО трудно балансира между толкова много страни, интереси, етноси и религии.

Не ни трябва голяма и скъпа, но със сигурност добре екипирана, мотивирана и свирепа армия. На такова място и в такъв контекст живеем.

Автор: Калоян МЕТОДИЕВ

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=9171

Posted by on мар. 28 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 коментара for “КАКВА АРМИЯ НИ Е НУЖНА?”

  1. мария савова

    Интересна гледна точка и смислен коментар. Питам се защо не виждам военни по улиците, а ако видя все ми се струва, че са едни смачкани и облечени с дрехите на „другарчето“. Е, идва Гергьовден и ще ги видим по телевизията. А те за това ли са ни?

  2. Георги Минчев

    Не само българската военна машина скърца , а цялото ни общество. Трябва да се промени закона за референдумите . По основни въпроси от развитието на страната да се чува гласа на народа. Време е вече да бъдем господари на собствената си съдба и това първо трябва да го разбере т.н наш политически елит.

  3. Върбан

    Никой не се интересува за българите каква армия ни е нужна. И никой засега не е обяснил защо БГ трябва задължително да влезе в нато преди в ЕС. Важното е че съгласно доктрината на нато ,на БГ е нужна армия колкото за паради,гвардия пред президентството, около 5-10 хил. наемници-мисионери за мисии в „далечната“ чужбина- предимно африка и азия ако трябва дори и с/у Русия и македонците, а нас ще ни защитават турците,албанците и разни изкукуригали от форт Хууд. Дори ЕС срамежливо се отказа от собствени въоръжени сили.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.