КАДИЛАК СРЕЩУ РОЛЕКС: СБЛЪСЪКЪТ НА ТИТАНИТЕ

Автор: Калоян Методиев

Смъртта на патриарх Максим даде неочаквана енергия на поувехналата ни църква. Народът я погледна позитивно, оплака стария си патриарх, събуди се за действие и съпричастие, даде доверие в аванс. Смъртта обаче беше живот само няколко денонощия. Църквата се вдигна с няколко метра и се устреми по нанадолнището с няколко километра.

Последва долнокачествена разправия – медийни обиколки на различните групировки, претендиращи за патриаршеското наследство. Варненският и пловдивският митрополит, известни любители на лукса, се хванаха за брадите. Потекоха „смирени” разговори за цената на кадилака на единия и стойността на ролекса на другия. Започнаха да се размахват досиета, спа центрове, връзки с ъндърграунда, сексуални ориентации… Разбира се, достопочтенните митрополитите не са сами – около тях има други митрополити, епископи, съветници, заинтересовани лица, бизнесмени и политици с изострен апетит.

Не е редно църквата да е бедна. Но не е редно и да е комерсиална. Не е редно да харчи за луксозни стоки, а да не строи болници и училища. Не е редно лидерите й да се разминават с целите на една истинска вяра. И ако се разминават не са духовни лидери, защото не дават добър, а лош пример. Значи не са титани, а джуджета. Лилипутите-революционери трябва да знаят, че революцията най-често изяжда децата си. А доверие се гради за години наред. Те вече го нямат. За нас остава късметът и щастието, че успяхме да ги видим в целия им блясък. Злото е по-опасно, когато не се вижда, а истината ни прави свободни… май пишеше в Библията.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5598

Posted by on ное. 13 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.