КАДИЗ И ОКЕАНА НА БРЕГА НА АНДАЛУСИЯ

По пътя за океанското за южното океанско крайбрежие на Испания се минава през огромна гора от… ветрогенератори. Огромните перки са накацали от двете страни на пътя по планините Сиера де Фатес и Сиера ла Плата. Наистина страхотна гледка. А около тях всичко е заградено с мрежи за пасищно отглеждане на крави.
Така достигаме до провинцията на Кадис, която е  разположена в испанската автономна област Андалусия. Областта има 44 общини, сред които е и столицата Кадис. Тя  е втората най-гъсто населената община в провинцията, зад Херес де ла Фронтера и пред Алхесирас.

Андалусия граничи на север със Севиля и Уелва, в източната част с Малага и  на юг до Гибралтарския проток и британската територия на Гибралтар. Най-добре вземете подробна карта и я ряазгледайте – мястото е стратегическо и малко познато.
Името на главния град Кадис е от финикийски произход. Това е най-старият град обитаван без прекъсване на Иберийския полуостров, а вероятно и в Югозападна Европа. Той е и важно пристанище което от векове е база на испанския флот (помните, че с него завладяха половината свят, даже преди холандците и англичаните, нали). В града има стара част или още историческа пълна с романтични площади, катедрали, крепостни стени и чаровни улици. Карнавалът на Кадис е един от най-важните събития в Испания и много известен фестивал в световен мащаб.
Атлантическият океан мие мек златист пясък, който е покрил плажовете на Кадиз. Цветовете на водата са страхотни, водата е дълбока, дърпа страшно силно навътре и е наситена с големи дебели водорасли. Дано имате здрава стойка, защото вятърът брули много безмилоствно. Както прочетохте по-горе, тия перки не са сложени случайно на това място.
Кухнята на Кадис е типично андалуска. Тапа – бира със скариди и зелени маслинки.  Страшно много се яде  пържена риба, която е комбинация от различни риби обрашнени и изпържени в зехтин, консумирани през цялата годината. Много често на масата има  акула маринована на скара.  Морските дарове,  печени на скара или пържени са също традиционни, особено мариновани скариди, миди, омари,октоподи, раци. Една хубава трапеза не минава и без  супа мариско(от морски дарове) и мексиканска царевична питка.
Забележителни ястия,  комбинация от морски дарове и продукти от земята като атун с лук ,скомрия с babet (дебело фиде), жълта акула, картофи със сепия, рибени кюфтета, както и типичните ястия пучеро, леща с ориз, бобена яхния.
През летните месеци обикновено се консумират пресни продукти, варени картофи  подправени с различни подправки,сос и зеленчук),  доблайло, гаспачо (студена супа).
Сред традиционните бонбони от Кадис, като част от прочутите андалуски  сладкиши трябва да опитате трева от небето, хляб на Кадиз и захаросани ядки.
Това е едно от местата, които трябва да посетите! Ей така, заради вятъра, мириса на океана, историята и хубава храна. И най-вече заради неповторимата магия на Андалусия. 
 
 Крепостната стена
 
 
 Вкусно, а? Скариди…
 
 Перките
 
 Стария град
 
 
Маврите са оставили своя отпечатък върху архитектурата
 
 
Крепосните стени от друг ъгъл
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

АНТИГУА В ТЮРКОАЗЕНО И ЖЪЛТО

СЕКЕШФЕХЕРВАР – БРРРР… НЕ Е ЛЕСНО ЗА ПРОИЗНАСЯНЕ

НОРВЕГИЯ – СЕВЕРНАТА ПРИКАЗКА

КАВАЛА – НАКАЦАЛА ПО ХЪЛМОВЕТЕ

БУКУРЕЩ – СИВО, ТА СИВО

КАК РЕАГИРАТ ИСПАНЦИТЕ НА КРИЗАТА?

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2497

Posted by on сеп. 9 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.