КАДАФИ Е ОСЪДЕН НА СМЪРТ – ПРИСЪДАТА Е ОКОНЧАТЕЛНА И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ

Кадафи е осъден на смърт. Присъдата е окончателна и не подлежи на обсъждане. Не е толкова важно как това ще бъде направено технически. От удар с „томахоук” или операция на спецслужбите, от изстрел на наемен убиец или сърдечен удар. Не е нужно да се вярва напълно на лъжливите изявления на западняците – ние, казва, не искаме да убиваме Кадафи. Ами да, разбира се. И случайно изтрихме с въздушните удари резиденцията на Кадафи в Триполи. „Като комуникационен център”.
Готви се убийството на последния романтик в региона,  човек до крайност егоцентричен и патриот на своята страна и народа. През 1969 година младият 27 годишен лейтенант Муамар Кадафи с група младши офицери извърши военен преврат и свали от власт проамериканския режим на крал Идрис. Какво да правят по-натам, Кадафи и неговите съратници просто не знаеха. И отидоха за съвет и помощ в Египет, при президента на страната, Героят на Съветския съюз Гамал Абдел Насър.
Върнаха се окрилени с надеждата за по-добро бъдеще, те бяха последвани от египетски съветници, които помогнаха да се организира държавното устройство и уреждането на икономическия живот в Либия. И тогава възниква в младия Кадафи, станал вече полковник мечта – да построи в Либия държава на народното благоденствие на принципите на социализма. Целия по-нататъшен живот и дейност на полковника бе посветена на осъществяването на тази мечта. Най-обикновеното  изброяване на социалните помощи и реалното народовластие на социалистическа Либия ще отнеме няколко страници. Да споменем някои от тях – безплатно здравеопазване, образование, включително и обучение в чужбина, реално преразпределение на доходите на държавата в полза на бедните. Чак до безлихвен кредит (за всички) за покупка на жилище или автомобил, при това държавата веднага ще компенсира 50 процента от стойността. Бензин по 0.22 стотинки за литър!
 Самият Кадафи – далеч не е еднозначен човек. Започна с подкрепата на радикални ислямски групировки и екстремисти, а по-късно ги забрани в страната и даже екзекутира най-ревностните деятели. Започна с призиви за унищожаване на Израел, а по-късно издигна идеята за създаването на единна (!) израелско-палестинска държава.  „Реализация на плана „Две държави за два народа” ще доведе до такова равнище на заплаха за безопасността на Израел, с което не трябва да съгласяваме”.  Не смятайте, че това са думи от изявление на депутат от Кнесета на Израел. Това е цитат от статия на Кадафи, публикувана в „Ню Йорк Таймс” през януари 2009 г.
Нелепо е да се подозират евреите в особена любов към режима на Кадафи. Ще дам два цитата на т.нар. въстанници и борци за демокрация в Либия. „Бенгази и Дерн характеризират доминиращата идеология на войстващия ислям, те са базите на Либийската Ислямска Боева Група (ЛИБГ), която през 2007 г. официално се сля с Ал Кайда. Племенната опора на ЛИБГ се явяват харабите”. „Бенгази и региона около него се явяват една от основните идеологически и политически бази на терористичната мрежа на Ал Кайда,основният регион, снабдяващ с шахидисти (атентаторите убийци – б.пр.) и джихадисти…  Кой подкрепя Запада? Полудяха ли!”
За западните борци за демокрация ще приведа още един цитат. „На съвестта на Саркози, Камерън, Обама са купчината животи на либийските граждани. И какво? Ако те са либийци, а не граждани на Франция или Англия, техният живот нищо не струва?” Наистина, предлогът за започване на агресия срещу Либия много напомня на смокиново листо за причинно-следственото място. Удивява небивалото единодушие на страните от НАТО, с изключение на Турция и отчасти на Германия. Всички като един се обявиха срещу Кадафи и се хвърлиха да защитават демокрацията в Либия. С ракети и бомби.
Каква е истинската причина за агресията и толкова  приятелските действия на САЩ и НАТО? Искам да предложа собствено виждане на събитията. Да започнем от това, че агресията не бе спонтанна и не подготвена. Американските официални лица, пестеливо и неохотно вече признават, че до атаката над Либия в нейните източни райони (Бенгази) са работили някои разузнавателни групи. Има информация за предварително снабдяване на стрелково оръжие италианско производство, боеприпаси и снаряжение за „бунтовниците”. Следователно към агресията  се готвеха още преди използването от полковник Кадафи на войска против бунтовниците.
Сега най-важното. Последната международна инициатива на Кадафи стана предложението африканските държави да създадат единен съюз за защита на своите национални интереси и природни богатства. Кадафи предлага да се въведе нова платежна единица – златен динар и да се откажат от използването на долара и еврото. Посегателството на американската печатна машина и на  потъващото евро не можеха да му го простят – ето я главната причина за агресия и небивалото единодушие. Не е тайна, че благодарение на непрекъснатата работа на печатната машина доларът се превърна в хартия, която с нищо не е обезпечена. Държавният дълг на САЩ се измерва вече не с милиарди, а трилиони долари. Страните от НАТО (с изключение на не подкрепящата Турция), всъщност са същите членове на ЕС с тяхното болно евро. Появата на нова, даже и като регионална валута за тях е равносилно на катастрофа. Много просто – бръсначът на Окам.
Какво я чака Либия? Страшно е да се каже – безусловно разделяне на страната и унищожаване на нейния лидер – Кадафи (ако не стане чудо). Какво ги чака САЩ и съюзниците й? Печално тъжно, но е повече от вероятно – ръст на екстремистки и терористични акции. И не само от страна на либийците. Най-неочаквано за тях ще се окаже това, че т.нар. въстанници в действителност са обикновени сепаратисти. Да ходят към Триполи не са имали намерение и нямат такова. Главното за тях е да поставят под свой контрол нефтените богатства. И тогава те ще се борят помежду си.
Успех на сепаратистите в Либия ще въодушеви другите. Да вземем кюрдския триъгълник Ирак-Иран-Турция. Ще започне всичко от Ирак след изтеглянето на окупационните сили. След това огънят ще се разпространи по-нататък. Не трябва да се забравя, че Мосул и Киркук – това са райони с богати нефтени залежи. САЩ ще подкрепят иранските кюрди, ако те  тръгнат против Техеран и поискат „демократични реформи”? И още как. Иран е следващата страна в дневния ред на демократизаторите.
В заключение – въпрос  към координаторите. Нима Вие не виждате, към какво води това? В пламъците на бъдещия пожар ще пострадат всички…

Център за стратегически анализи и прогнози.
Превод на български – политолога Борислав Ангелов

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3784

Posted by on мар. 29 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.