КАВАЛА – НАКАЦАЛА ПО ХЪЛМОВЕТЕ

Старото беломорско пристанище Кавала е заобиколено от множество зелени маслинови горички. Те наистина са навсякъде. Пътищата, за разлика от нашите, са в отлично състояниие. Околните курорти са добре уредени, чисти и потънали в зеленина. Очевидна е привъразността на гърците към православието. На всевъзможни места по полето, в дворовете са постороили малки параклиси в които има иконки и запалени свещички. Другото, което прави впечетление са многото българи които работят в южната ни съседка. Те са навсякъде  – по баровете, хотели, магазини и улиците на градовете. Клиетелата по Северното Беломорие вече е преобладаващо българска – по плажовете спрелите коли масово са с регистрации от благоевградска, пернишка, кюстендилска и софийска област. Надписите на повечето места са на гръцки, немски и български – езиците на най-многобройните туристи: „Прясна риба”, „Продавам имот”, „Заповядайте” и т.н.

Гърците са големи патриоти и националният им  флаг се вее е навсякъде. Признават само своя език и не дават никакви права на малцинствени групи – няма етнически партии, организации, а специфични предимства за етнос и религия са сведени до нула. Нищо, че като нас са в Европейския съюз – пазят си националния интерес.
Кавала е едно от големите пристанища в Северно Егейско море. Има фериботни връзки за остров Тасос, Додеканезите, остров Крит и Пирея.   Градът е основан още през древността и до 396 г., когато е унищожен напълно от готите, е носил името Неаполи (Νεάπολη).
След 5 век на същото място е построен нов град с име Хрисуполи (Χρισтούπολη). През 1380 година е превзет от турците. В рамките на Гърция градът е от 1913 г. Сегашното му име е дадено от франките, защото градът прилича на кон. 
При всички случаи си заслужава да видите стария акведукт строен през 16 век от Сюлейман Великолепни. А когато имате време мятайте се на колата и отивайте на спокойствие далеч от мутри, презастрояване и просташко отношение.

Акведукта
 
Маслинови горички
 
Неизменните параклиси
 
И неизменните знамена
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

БУКУРЕЩ – СИВО, ТА СИВО

КАК РЕАГИРАТ ИСПАНЦИТЕ НА КРИЗАТА?

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

МЕТЕОРА – СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2290

Posted by on май 31 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.