ЙЕМЕН: ЗАПЛИТАНЕ НА КОНФРОНТАЦИЯТА

Развитието на ситуацията в Йемен започва силно да напомня на последните събития в Кот д’Ивоар. „Старият” президент много не иска да си ходи, независимо от възмущението на опозицията, намеците на съседите и денонощното стоене на протестиращи на градските площади. Разликата на Йемен от Либия се заключава в това, че съществува решителна външна сила, която иска и е в състояние чисто силови, която иска и е в състояние с чисто силови методи да реши този въпрос. Тома е свързано с няколко момента.
 

1.Настоящият Али Абдула Салех е юридически легитимен ръководител, който бе избран в резултата на народното волеизявление съгласно действащата конституция. Друг е въпроса, че Салех редовно се преизбира на нови срокове в продължение на почти три десетилетия. Може да се намерят много нюанси и съответно към самата процедура на гласуване и т.н. Но юридически неговата позиция е безупречна, и желанието да остане на власт до края на своя конституционен срок е абсолютно обоснована.

2.Йемен – това не е Кот д’Ивоар и по големина  на територията, и по население. А най-важното е наличието в Йемен на значително количество хора последователи на радикалните възгледи и имащи боен опит в Ирак и Афганистан. Към този фактор се отнасят и шиитските въстаниците на север и южнойеменските сепаратисти, повечето от които също имат значителен боен опит.

3.Страната е наводнена с оръжие (и не само стрелково) от всякакви модификации, което прави перспективите за вероятна въоръжено съпротива много реална. Изхождайки от чисто географски и етнически фактори, такова огнище на напрежение автоматически ще се разпространи на Кралство Саудитска арабия, другите страни от Залива, а също и в Източна Африка.

4. Всяка нестабилност в Йемен заплашва системата на сдържане на радикалния ислямизъм, в която САЩ са инвестирали много значителни финансови ресурси, и  която е невъзможно много бързо да се трансформира. В допълнение към всичко това загубата на вертикалната управляемост в Йемен е напълно възможно да го превърне във втори Афганистан, което за Вашингтон е категорично неприемливо. И не просто заради причината от тероризъм, но и заради причината за това, че Заливът се явява основен износител на въглеводороди в САЩ.

Изхождайки от всичко това, в Йемен е невъзможен „либийски” сценарий по дефиниция. От тук и неутралитета на Вашингтон. Оттук и настоящата линия на поведение на президента Салех. Той успя да концентрира в столицата и редица големи градове верните му войски от републиканската гвардия и се надява да се сдобие от опозицията съгласие на компромис.  Веднага ще отбележим, че въпросът за лоялността на войските е въпрос на финанси, прос финансов, и с оглед на това, че чуждестранните сметки на Салех (особено много от тях са в САЩ) никой не се кани на да ги замразява, то оставането му на власт при настоящата тактика на опозицията  може да бъде много дълго, в краен случай до края на конституционния му мандат.

Последното изявление на ръководителите на Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив (ССАДПЗ) „за необходимостта от предаването на властта на Салех на своя заместник до провеждането на новите избори”, трябва да се разглежда като декларация, но не и като ултиматум. Ако се вгледаме в същността на това изявление, то става ясно, че за Рияд  е важно в сегашните условия, преди всичко да се запаси някаква приемственост на властта. Салех веднага на драго сърце се съгласи с това предложение, с уговорката, че той предава властта, а не подава оставка.

Опозицията естествено на се хвана на тази уловка. Преди всичко заради нейното ключово искане Салех именно да си подаде оставка. Логиката на това решение абсолютно не отговаря на съществуващите йеменски реалности. Работата е в това, че при такъв сценарии, президента днес със свой указ предава властта на своя заместник, а условно утре с такъв указ ще си възвърне тази власт обратно. Поводи за това решение има много, започвайки от възможните бойни действия на въстаниците хауси (на които по заповед на Салех бяха предоставени от всички армейски складове оръжието в провинцията Саад) и завършва с пламъка на  „прекалената самостоятелност” на ислямистите в Абян. Трябва да си спомним, че там при мълчаливо одобрение на централната власт, радикалите фактически завзеха изпълнителната власт. Такъв сценарии поставя под голям въпрос и провеждането на изборите в следващата година.

Тоест тактиката на  Салех е в „ протакане във времето”  с различни поводи, но без желание да се „пенсионира”. Доброволно той никога и никъде няма да отиде, това трябва да се разбере и да не се изграждат никакви илюзии. Печелейки време Салех се занимава с любимото му нещо: с разкол в единия блок на опозицията, някой с подкуп, а други с убийства. Седмица назад бе направен опит за покушение по отношение на неговия най-голям влиятелен опонент (и полу-брат) Мохсен ал Ахмар. Последният оцеля, само благодарение на това, че успя да се скрие зад купчина пясък. Покушението бе извършено в казармите на верните на Мохсен ал Ахмар части, където той за всеки случай има своя резиденция и откъдето фактически никъде не излиза. Това е вторият член на семейството на президентството (първият е племеникът му), който искаха да убият неизвестни хора. В случаят с Мохсен са дошли от името на Салех в неговата резиденция сякаш за да водят преговори. 

Целта на покушението е ясна. Мохсен е единствената фигура, която претендира за власт съгласно по-ранното споразумение с племената върхушка на племето Ахмар, а също така командва армейски части, което  фактически не дава на Салех да използва в пълен размер силовите методи за потушаване на опозиционните демонстрации.

В тази връзка на опозицията не и остава друго, освен да продължава своето „стоене на площада”. Да се тръгне на военен щурм на президентския дворец в настоящата ситуация означава да избухне гражданска война, което него искат нито в ССАДПЗ, нито във Вашингтон. В допълнение към всичко това и опозицията по този въпрос е хетерогенна, което се обяснява с временното обединение на различни политически сили само с една цел – сваляне на настоящия президент. Племената върхушка в северната част на страната, получава саудитски дотации и не е готова да ходи на чисто силов вариант. Всичко това ще определя и по-нататъшното развитие на ситуацията в страната, което може да се охарактеризира като заплитане на конфронтацията. 

http://www.iimes.ru/
Превод: политолога Борислав АНГЕЛОВ

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ХИСПАНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

КЛАУДИЯ КЕМФЕРТ: ДЕЛЪТ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: НАТРУПВА СЕ МАСОВ МЪЛЧАЛИВ СОЦИАЛЕН ГНЯВ, КОЙТО НЯМА КАК ДА НЕ ПРОГОВОРИ

ЕВРОПЕЙСКИ МИНИСТЪР ПРИЗОВА ЗА БЕЗПЛАТНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА НАРКОМАНИ И АЛКОХОЛИЦИ

ЗА РОЛЯТА НА АРМИЯТА В АРАБСКИЯ СВЯТ

КРИЗАТА В КАЙРО Е ТЕСТ ЗА ОБАМА- проф. Андраник МИГРАНЯН  

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ ВМЕСТО КОЛА Е ДОБРО ЗА ГРАДСКАТА СРЕДА

ДОКЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ?

МНОГО ОТ ВИДОВЕТЕ РИБИ И СКАРИДИTE ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ КЪМ 2100 ГОДИНА ОБЯВИХА НА СРЕЩАТА В КАНКУН

ЕФИМ КУШНЕР: ПРЕЗ 2012-2013 ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ ЖИВЕЯТ В СЪВСЕМ ДРУГ СВЯТ

БОРЯНА ТОТЕВА, ЖЕНАТА СКЕНЕР: ГЕРБ ЩЕ УПРАВЛЯВА ИДНИТЕ 9 ГОДИНИ, ТОЛКОВА ЩЕ Е В УПАДЪК И БСП

УСТРЕМНАТА ПЪРЗАЛКА КЪМ КРАЯ

ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ БАВНО НАСТИГА ЗАПАДНАТА ЧАСТ ДОРИ 20 ГОДИНИ СЛЕД ОБЕДИНЕНИЕТО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3819

Posted by on апр. 15 2011. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.