И ЗАМИРИСА НА … РУСКИ ГАЗ

Марко Марков е бивш посланик на България в Албания и Югославия. Първият български посланик в Босна и Херцеговина. 

Задухът от руската газова зависимост зарази вече и представители на „четвъртата власт”, която ни се щешe да възприемаме като обективна и безпристрастна. Тези дни, за нещастие, безцветният и безмирисен газ се смеси с упойващия аромат на тамян и дим от восъчни свещи, който обгърна посещението на Негово Светейшество руския патриарх Кирил в България.
 
Спокойни и равногласни спикери като г-н Горан Благоев, чийто глас сме свикнали да ни води през лабиринтните и тайнствата на църковните обреди и служби или тържествени зари-проверки, неестествено се разкашляха  от тази газово-църковна миризма. И потърсиха изява, освен в националния радио и телевизионния ефир и на страниците на новата всекидневна „Преса”. Там едно от първите пера на БГ-журналистиката г-жа Валерия Велева взе интервю от вещия в църковно-политическите дела телевизионер. При това въпросите на госпожата изглеждаха сякаш нагодени така, че казаните вече по микрофоните на националното радио оценки и присъди за височайшето посещение да се турят черно на бяло.

Госпожата вижда знаковостта на визитата на патриарх Кирил I в това, че всички са му се поклонили: патриарх, президент, премиер, шеф на парламента, че дори и бившият ни цар. От Благоев пък научаваме, че нашата църква е дължала това „топло посрещане” на руския патриарх, защото той предпочел да посети България, нарушавайки йерархическия ред. И при това, въпреки че „служението на патриарх Максим има доста основания за критики”, които спецът по църковно-религиозните въпроси не уточнява. Но сме нащрек. Май намирисва на КГБ и ДС?!

Става ни обаче  ясно от отговора на Горан Благоев, че поклонението пред руския патриарх със сигурност има връзка с „твърде многото русофилия” в неговото посрещане”, с „прекалено многото русофилство”. Вместо посещението му да си остане подчертано църковно, въпреки че по протокол патриархът е приет от първите ни държавници. Но, повече от очевидно е, че никой не е посъветвал за това нашите първи държавници. За г-н Благоев особените почести, оказани на Кирил, са „салтанати”, дошли в повече. Асът на „Вяра и общество” вкарва в салтанатите и поклонението на високия гост пред паметника на Альоша в Пловдив, „олицетворение на една армия окупатор, на атеистичната власт, на сталинския режим”. Щеше да бъде политически коректно да беше уважил и един паметник в Южния парк на загинали в българското небе коалиционни Сталинови  съюзници. Но по-важна е същността, която Благоев ни разкрива: по руска църковна линия в световен мащаб върви тенденция към ренесанс на съветското минало. И тук вероятно трябва да ни светне код червено!  Но г-жата напомня на колегата си, че „патриарх Кирил налага политиката на Путин”. Благоев обаче е по-прецизен: по точно е да бъде казано „путинизация на руската църква”, която „тепърва ще избуява при Кирил”. За какво ни е тогава да говорим за „старите традиционни българо-руски духовни връзки”, вместо да бягаме като дявол от тамян от нечестивата путинизация. Каква работа ще имаме с държава, на която след броени дни президент ще става именно Путин?!  От къде на къде в евроатлантическа България ще се допуска посещение, при което посрещането, както споделя г-жа Велева, й заприличва на „посрещане на Брежнев от онова време” и пита „В това какъв знак да търсим”? Но за Горан Благоев това е толкова просто: „прекалено топлото посрещане на Кирил…намирисва на ренесанс на русофилията в България, което в XXI век вече не е актуално”. За него сферата на четвъртата власт се оказва тясна. Той става направо за съветник в институциите, намиращи се на № 1 и 2 на булеварда, носещ името на руски княз. Там очевидно едва ли знаят, че трябва да се борят с трагедията, че „българинът ще си остане генетично кодиран по отношение на русофилията”. А и едва ли знаят, че е дошло време „да я забравим тази славянска емоция”?! Сигурно не. Иначе щяха да са наясно, че онова, което са подозирали Благоев и съмишленици се е оказало вярно: „патриарх Кирил идва да търси българска подкрепа за опитите на руската църква да бъде новият обединителен център на православието в световен мащаб”. Ние ставаме „заложници на руските интереси на Балканите и в общоправославен мащаб”! А  „църквата ни – клакьор в посещението на руския патриарх”…  But… who cares?!

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

РUSSY RIOT: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ СРЕДНОВЕКОВИЕТО Алексей Широпаев
   

КОЙ ИСКА ВОЙНА В МАКЕДОНИЯ? – Джабер ДЕРАЛА (Скопие)

ПЪТИЩА КЪМ КАТАСТРОФАТА – Фидел КАСТРО
 
 

СЛЕД ФРАНЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЛИКВИДИРА ДУМИТЕ „МЪЖ” И „ЖЕНА”

БРИДЖИТ БАРДО: ОБИЧА КУЧЕТА И МРАЗИ МЮСЮЛМАНИ

ПОДТИКВАНЕ, ПОДТИКВАНЕ – ЕТО ГИ И ГЕРМАНЦИТЕ – проф. Питър САУНДЪРС

НИКОГА НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ЧИСЛАТА ДАВАНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТОДжон СТОСЕЛ
 

РУСИЯ ЗАЕМА ПОЗИЦИЯ ЗА БОРБА С АМЕРИКА В СИРИЯКон Коулин
  

КОЙ НИ Е УПЪЛНОМОЩИЛ ДА ОПРАВЯМЕ СВЕТА? – Патрик БЮКЯНЪН
  

ИСЛЯМИСТИТЕ СЕ УСТРЕМИХА КЪМ ВЛАСТТА В ХОЛАНДИЯ – Вадим ТРУХАЧЕВ
 

ПО-ВНИМАТЕЛНО С ЕКСПЕРТИЗИТЕ – Марко Марков

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4426

Posted by on май 2 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.